Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Bli av med svullna fötter och vader – 6 knep som faktiskt funkar

27 jun, 2024
AvJohanna Lejon
Fotograftt, PEXELS
Blir dina fötter och ben svullna av värmen? Se hit! Här är 6 knep som faktiskt fungerar och underlättar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Kändisarna svarar: Det här är det bästa med att åldrasBrand logo
Kändisarna svarar: Det här är det bästa med att åldras

Sommaren och värmen är äntligen här! Men varma sommardagar för också med sig mindre behagliga saker. Svullna fötter, svullna vader och svullna ben, exempelvis. Att svullna upp kan vara riktigt smärtsamt, dessutom kan det vara jobbigt, rent psykiskt.

Men lugn, det finns saker som lindrar och hjälper. Femina listar 6 knep för dina svullna fossingar.

Anledningar till att dina ben och fötter svullnar upp

Det finns mängder av anledningar till att dina fötter och ben svullnar. Misstänker du att det kan vara något allvarligt, av medicinsk karaktär, så kontakta 1177 eller din läkare. Men att stå upp eller sitta ner länge kan göra dig svullen, så kan också illasittande skor, graviditet och en viss typ av kost. När vätska ansamlas i vävnaden kallas det ödem, vilket brukar gå över av sig själv. Men hjälp gärna naturen på traven. Dessa huskurer minskar svullnaden snabbare och ökar dessutom din egen komfort.

Annons

Hur får jag bort svullna fötter och vader?

Ja, det finns faktiskt bot. Kolla in listan nedan, till att börja med.

1. Drick vatten

Ja, det stämmer faktiskt. Trots att det kan låta lite ologiskt. Att få i sig tillräckligt med vätska kan hjälpa till att minska svullnaden. Om din kropp inte är tillräckligt återfuktad är den mer benägen att behålla vätska, vilket bidrar till svullnad.

2. Använd stödstrumpor

Det kanske låter lite gammaldags, men stödstrumpor är faktiskt enormt bra för att minska svullnad. Ofta beror svullnaden på dåligt venöst återflöde vilket i många fall avhjälps av en kompressionsstrumpa.

3. Ta ett fotbad

Många människor använder Epsom-salt (magnesiumsulfat) för muskelsmärtor, och vissa menar att saltet också kan minska svullnad.

4. Ändra din kost

Minska på saltet i maten och ät istället livsmedel som är rika på kalium (exempelvis torkade aprikoser, linser, potatis, kidneybönor och apelsinjuice) och magnesium (till exempel mandlar, cashewnötter, spenat, potatisar och brunt ris).

Annons

5. Testa massage

Massage kan vara effektivt för svullna fötter, på grund av lymfödem, och massagen kan dessutom främja avslappning. Gör såhär! Massera dina fötter mot ditt hjärta med fasta drag och lite tryck. Detta kan hjälpa till att flytta lymfvätska från området och därigenom minska svullnaden.

6. Rör på fötterna

Att vara i rörelse kan minska svullnaden. Sitter du mycket på jobbet? Res dig upp, regelbundet. Men stå inte upp i samma position för länge!

7. Höj upp fötterna

Ett annat tips är att stötta upp fötterna på kuddar när du sover – eller sitter.

Källa: Health Online

Annons