Fördelarna med att inte dela säng med sin partner
Då kan lösningen vara att börja sova isär.
En undersökning visar att ungefär var fjärde par föredrar att sova separat från sn partner, och det kan ge riktiga fördelar!
Att sova bra med personen du har valt att leva med är tyvärr ingen självklarhet. Någon av er kanske snarkar, den ena föredrar en hård säng medan den andra behöver en mjuk, ni lägger er på olika tider eller rör er olika mycket. Samtidigt är det många som tycker att en gemensam säng är det enda alternativet när man lever i en samborelation.
Men så behöver det faktiskt inte vara. Allt fler väljer att hitta andra lösningar med sin livspartner som de delar hem med, och en enkät gjord av Better sleep council visar att det finns flera hälsofördelar med att sluta sova tillsammans. Så många som en fjärdedel av alla par som deltog i undersökningen föredrog att separera på sängarna. För vissa betydde det att sova i olika rum, medan andra sover i varsin säng i samma rum.
Enkäten visar att det är vanligare att kvinnor sover sämre med sin partner än tvärtom, då ”kvinnor är känsligare med sin sömnmiljö”. Att ha separata sovrum är vanligare bland par som har passerat 55 år, och rätt ovanligt innan man fyllt 35.
Därför är det bra att sova isär
Medan många tolkar separata sovrum som ett tecken på att relationen håller på att gå utför, så kan det faktiskt vara tvärtom. Om man inte sover bra kan man drabbas av en rad hälsoproblem, som diabetes, hjärtproblem, fetma eller depression. Man blir dessutom mer lättirriterad och mindre nöjd med både sin jobbsituation och sin relation – så att se till att båda parter får sova bra kan i längden rädda en relation.
– En snarkande partner, en partner som lägger sig sent, eller som lider av insomnia kan göra att det blir problematiskt att dela säng eller till och med dela sovrum, säger sömnexperten Frida Rångtell till Toronto Sun.
– Att bestämma om huruvida man ska dela säng eller inte kan vara en handling av respekt och kärlek för både dig och din partner, och kan i längden stärka relationen.