Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Bli lyckligare – Dr Mounas enkla knep som lurar hjärnan

23 aug, 2021
AvVeronica Henriksson
Känner du dig ledsen och fastnar ofta i negativa tankar? Här är hjärnforskaren och läkaren Dr Mouna Esmaeilzadehs bästa tips på hur du kan lura hjärnan till att känna lycka.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så blir du lycklig i pandemin– "Lura hjärnan"Brand logo
Så blir du lycklig i pandemin– "Lura hjärnan"

Känner du dig ledsen och olycklig? Då är du tyvärr inte ensam. Rapporter från WHO visar nämligen att depression ökar och att självmord är den andra största dödsorsaken för personer 15-29 år idag. Ovanpå det har det senaste årets brist på social samvaron tagit hårt på den mentala hälsan, och det har vi ännu inte sett alla konsekvenser av.

Människan, som är ett flockdjur, är inte skapad för att vara ifrån andra människor, som vi varit under pandemin. Det är också till exempel mot vår natur att bo ensamma, eller i så pass små familjekonstellationer som vi ofta gör idag. Något som Dr Mouna Esmaeilzadeh också menar kan påverka den psykiska hälsan negativt.

Annons

– Det så konstigt att vi människor lever så individualistiskt som vi gör. Att vi lever i enskilda hushåll till exempel. Vi är ju flockdjur! Ensamhet är ett väldigt stort problem och där vet vi hälsomässigt att ensamhet är farligare än att röka.

Men det finns knep som faktiskt gör att vi kan lura hjärnan till att känna lycka. Hjärnforskaren och läkaren Dr Mouna Esmaeilzadeh beskriver vägen till lycka som en träning för hjärnan:

– Lycka handlar väldigt mycket om att lära sig att fokusera rätt. Det är därför viss typ av meditation är effektiv, eftersom det handlar om att kunna fokusera och skifta sina tankar.

Träna upp din lycka – Dr Mouna Esmaeilzadehs bästa tips

Glada kvinnor
"Om man vill uppnå mer långvarig lycka så ska man göra något för andra människor", säger Dr Mouna.

Ha ett rikt socialt liv

– Det sociala är väldigt viktigt och det är viktigt att känna tillhörighet och ha ett socialt rikt liv. Man ser på längsta lyckoforskningen som har gjorts, att när du ligger på dödsbädden så handlar det inte om vad du hade för status eller hur mycket pengar du tjänade, utan det som betyder något är hur mycket tid du spenderade med nära och kära.

Annons

Hitta en hobby du brinner för

– Det viktigt att hitta saker man brinner för och göra saker man gillar, säger Dr Mouna Esmaeilzadeh.

Gör något för någon annan

– Jag har helt ovetenskapligt kommit på en regel om att hundra timmar per år ska man göra något för någon annan. Man schemalägger två timmar i veckan där du gör något för någon annan. Allt ifrån att hjälpa din granne, till att ta hand om sitt barnbarn, hjälpa någon eller ringa en vän och fråga hur den mår. Det visar sig nämligen att om man vill uppnå mer långvarig lycka så ska man göra något för andra människor. Det är inte så att jag säger det för att det är fint att vara snäll mot andra, utan det är forskning, haha.

Visualisera din framtid

– När du går upp på morgonen, visualisera då och tänk ditt bästa jag om fem år. Hur känns det, hur mår du och vem är du och hur är det att vara där.

Skriv i tacksamhetsdagbok

– Skriv ner saker du är tacksam för. Skriv ner tre saker, för det påminner dig om hur mycket jävligare det kunde vara.

Svenska powerkvinnor har premiär på TV3 och Viaplay tisdag 7 september
Dr Mouna är aktuell i programmet Svenska powerkvinnor som har premiär på TV3 och Viaplay tisdag 7 september.

Därför drar sig hjärnan till det negativa

Trots att jorden och människan har utvecklats och genomgått en fantastisk evolution, finns det faktiskt något som inte har utvecklats alls. Nämligen hjärnan! Mouna förklarar att vi egentligen är som grottmänniskor, och vår hjärna har inte utvecklats de senaste 40 000 åren. På savannen var det fördelaktigt att hjärnan uppmärksammade det negativa, till exempel att en fara som ett lejon var på väg. Men idag spelar vår hjärna oss ett spratt.

Annons

– Gå bara 200 år tillbaka i världshistorien så var det bara en femtedel av alla barn som överlevde. Alla andra dog innan dom blev fem år gamla. Det var fattigdom och svält och 94 procent av världsbefolkningen levde under levnadsstandard. Då hade vi inte tid att sitta och inte må bra. Då skulle vi bara se till att ha mat för dagen.

Men Mouna menar att det inte är konstigt att vi ofta går i negativa tankar idag, men att vi har en ljus framtid att se fram emot.

– Vi har samma hjärna idag och vi bombarderas med negativa nyheter om att jorden ska gå under och allt sånt. Egentligen är det helt absurt för att vi har aldrig levt i en bättre värld. Vi har aldrig haft en värld med mindre krig och mindre svält och mindre elände. Vi är inte där än, men vi är på väg mot en framtid där svält bara är ett minne blott och det har vi aldrig kunnat drömma om tidigare i världshistorien.

Foto: TT

Annons