Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

De här åren åldras människor som allra mest

17 sep, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kvinna vid träd
Är du 44 eller 60 år fyllda och känner att du har åldrats mycket den senaste tiden?
Det behöver inte vara inbillning – forskning visar nämligen att människans åldrande tar extra fart under just de åren.
– Vi ändras inte bara gradvis över tid. Det är också en del dramatiska förändringar, säger forskaren Michael Snyder till The Guardian.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 otippade saker vi gör som kan få huden att åldras i förtidBrand logo
5 otippade saker vi gör som kan få huden att åldras i förtid

Känner du att du plötsligt upptäckt fler rynkor i ansiktet, har fått ondare i kroppen och helt enkelt bara åldrats snabbare än tidigare? Då är oddsen att du är 44 eller 60 år. Forskning visar nämligen att åldrande går i vågor snarare än att vara en jämn process.

I studien, som The Guardian tagit del av, har forskarna undersökt tusentals molekyler hos 108 personer i åldrarna 25 till 75 år. Där har de kunnat se att åldrandet accelererar just kring åldrarna 44 och 60, på ett sätt som det inte gör de andra åren.

– Vi ändras inte bara gradvis över tid. Det är också en del dramatiska förändringar, säger forskaren Michael Snyder på Stanford university till The Guardian.

Han fortsätter:

– Det visar sig att i mitten av 40-årsåldern är en tid för dramatisk förändring, precis som tidiga 60-årsåldern, och det stämmer oavsett vilka sorts molekyler man kollar på.

Annons

I forskningsstudien har deltagarna fått lämna olika sorters prover med några månaders mellanrum, mellan ett och sju års tid. De allra flesta molekyler som forskarna kunde undersöka förändrades inte gradvis och kronologiskt, utan i olika perioder.

Inte bara klimakteriet

Åldringsaccelerationen i mitten av 40-årsåldern förvånade forskarna, och först trodde de att det hade att göra med att kvinnorna kom in i förklimakteriet i den åldern. Men vid närmare undersökning kunde de se att även männen åldrades mer kring 44 års ålder.

– Det pekar på att medan klimakteriet och förklimakteriet kan bidra till förändringar när man iakttar kvinnor i mitten av 40-årsåldern, så är det troligt att andra, mer signifikanta faktorer påverkar de här förändringarna hos både män och kvinnor.

Tidigare forskning pekar också på att en tredje åldringsacceleration kan förekomma vid 78 års ålder, men eftersom den här forskningsstudien bara sträckte sig upp till 75 års ålder så är det inget som syns här.

Så påverkar sömnbrist ditt hår och din hud negativtBrand logo
Så påverkar sömnbrist ditt hår och din hud negativt
Annons