Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Marias operation mot urinläckage orsakade svår smärta – betalade 250 000 kronor för hjälp i USA

14 mar, 2025
FotografPrivat
Marias operation mot urinläckage orsakade svår smärta – betalade 250 000 kronor för hjälp i USA
Maria, 59, opererade in ett nät vid urinröret för att slippa kissa på sig varje gång hon hostade. Ingreppet ledde till svåra smärtor i sju års tid, och till slut fick hon betala 250 000 kronor för hjälp i USA.
– Jag och många med mig känner mig lurad av den svenska vården, säger Maria till MåBra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
6 kroppsliga tecken på att du bör byta arbetsplatsBrand logo
6 kroppsliga tecken på att du bör byta arbetsplats

Efter att Maria Lagergren, 59, fött barn blev problemen med urininkontinens värre. Hon kissade på sig när hon hostade, nös, hoppade eller skrattade, och 2015 bestämde hon sig för att göra något åt det.

Maria hade hört att man kunde operera in ett band kring urinröret för att stoppa läckaget. Ingreppet kallas för slyngplastik och går till så att man sätter ett band, eller meshnät, som stöd under urinröret och fäster det vid ljumskarna.

Till en början kändes det bra – men ett år efter operationen fick Maria svåra komplikationer.

– Det var en hemskt skärande smärta, som ett spjut upp i slidan, ingen gynekolog hittade någon lösning på problemet, berättar hon för MåBra som granskat inkontinensoperationer i reportageserien Mesh-skandalen.

Marias operation mot urinläckage orsakade svår smärta
Efter operationen levde Maria med svåra smärtor i flera år. Foto: Privat

Förstod att hon inte var ensam

Maria försökte själv hitta svar på vad hon drabbats av och förstod snart att hon inte var ensam. Via Facebook kom hon i kontakt med flera kvinnor som fått svåra besvär efter samma typ av operation.

Annons

Med nyfunnet hopp sökte hon återigen vård.

– Jag skickades runt till olika läkare. En gynekolog sa att jag inte skulle tro på allt jag läste i tidningen, att journalisterna överdriver. Till slut fick jag suppar med morfin som jag skulle använda innan jag hade sex med min man – det kändes helt idiotiskt, säger Maria till MåBra.

Smärtan blev bara värre. Marias vänstra ben domnade, hon fick ont i ljumskarna och en brännande känsla i skinkorna. Om nätterna vaknade hon med värk i ena höften. Till sist fick hon kontakt med en läkare som höll med om att det troligtvis var det inopererade bandet som orsakade besvären.

Det borde ha varit ett lättande besked, men Maria fick samtidigt veta att det var svårt och riskfyllt att plocka ut nätet.

– Jag hade hört och läst flera skräckhistorier om så kallade partiella operationer, då bara en bit av bandet tas bort. Det skapar ofta ännu större problem – så jag vågade inte, säger hon.

Annons

Lösningen kostade 250 000 kronor

Maria ville inte genomgå ytterligare ett ingrepp utan att vara säker på att det skulle gå bra. Hon fick återigen ta saken i egna händer, och blev genom gruppen på Facebook rekommenderad en läkare på ett sjukhus i USA som hjälpt kvinnor i samma situation. Det här var 2022, 7 år och 9 månader efter att bandet satts in.

Prislappen på drygt 250 000 kronor som ingreppet, resa och boende skulle kosta fick vara värt det – Maria kände inte att hon hade något val.

Det visade sig att bandet vuxit fast i benet och låg djupt inbäddat i muskulaturen. När det plockats ut försvann den mesta av smärtan, även om värken i höften kvarstår. Inkontinensen är tillbaka ungefär som innan, vilket innebär att hon kissar lite när hon skrattar eller nyser.

Inkontinensoperation
Operationen som Maria genomgick är förbjuden i flera länder, men görs fortfarande i Sverige. Foto: Privat

I dag är Maria väldigt besviken på vården i Sverige.

– Jag och många med mig känner mig lurad av den svenska vården. Tänk om jag innan jag gjorde operationen hade fått information om de biverkningar som kan uppstå. Då hade jag aldrig vågat mig på den här operationen.

Annons

Det andra sveket kom när hon fick besvär efter ingreppet.

– Jag kände mig förminskad och tyckte att vården behandlade mig som ”ännu en hysterisk kvinna”. När det stod klart att det var nätet som skapade mina problem, då kunde jag inte få hjälp att ta bort det. Att jag var tvungen att söka hjälp utomlands för att få bort det nät som den svenska sjukvården satt in, det gör mig besviken, säger Maria.

Läs mer om MåBras granskning av Mesh-skandalen här.

Annons