Därför stannar du uppe länge på kvällen
Samma visa varje dag... Sängen kallar, men huvudet går på högvarv och sömnen känns långt borta. Hemmet ska städas, sociala medier ska checkas av och serien ska plöjas. Ja, för trots att kroppen skriker efter sömn, är det många som lever efter mottot "ett avsnitt till". Ett avsnitt blir ofta flera och helt plötsligt har du blivit av med många timmars värdefull sömn. Men faktum är att det faktiskt finns en logisk förklaring till varför du trotsar John Blund och stannar uppe sent om kvällen.
Revenge Bedtime Procrastination
Hur skönt det än är att att ligga under en filt i soffan och plöja en favoritserie, gör det sällan något gott för kroppen eller huvudet. I alla fall inte i jämförelse med vad de extra timmarna hade gett dig. Den amerikanska läkaren Dr. Vivek Cherian menar att det handlar om "Revenge bedtime procrastination" – att man helt enkelt skjuter upp sömnen för att hinna med saker vi tycker är roligt. Det låter ju ändå... rimligt? Men det ligger mer bakom än så.
– Redan från när vi är små har vi fått lära oss att tv-tittande är en belöning, så efter en lång dag är det nästan logiskt att belöna sig med Netflix, istället för välbehövlig sömn, säger Dr. Vivek Cherian.
Däremot ska du välja vad du ska titta på, eller spela på telefonen, med omsorg. Dr. Vivek Cherian menar nämligen att många program och spel är skapade för att aktivera hjärnan (och få oss att vilja se mer), snarare än att komma ner i varv, vilket är ytterligare en orsak till varför det är svårt att dra sig från skärmen.
Hur påverkar sömnbrist kroppen?
Förutom att vara pigg och alert dagen efter en dålig natts sömn, för att inte tala om hur svårt det kan vara att komma ihåg saker (fråga bara alla småbarnsföräldrar), har sömnbrist betydligt värre bieffekter än så och bör därför tas på allvar.
– Långvarig sömnbrist kan öka risken för diabetes, hjärtsjukdomar och förhindrar också ditt immunförsvar att prestera på topp. Det är inte en tillfällighet att du, när du känner dig stressad, ofta också är mer benägen att bli sjuk, menar Cherian och fortsätter:
– När du är sömnlös kan du uppleva mer minnesproblem, koncentrationssvårigheter, humörsvängningar och få svårt med depression och ångest.
Det kan du göra för att sova bättre
Sätt en gräns på när det är dags att stänga av alla skärmar (tråkigt, men nödvändigt) och ta istället fram en bok. Dr. Vivek Cherian tipsar också om att testa ett hederligt korsord eller att försöka klämma in det du gör på kvällarna, på dagarna istället. Varför inte passa på att plöja ett avsnitt av favoritserien på lunchen? Sannolikheten att du har gått från ett avsnitt till ett serie-maraton, minskar markant!
Foto: TT