Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Sömnproblem under sommaren – 7 bästa tipsen

10 jun, 2021
AvJohanna Bengtsson
FotografTT
tips för att slippa sömnproblem under sommaren
Varmt, ljust och surrande insekter. Förutsättningarna för en god nattsömn är inte på din sida. Men det finns en del knep att ta till för att sova gott – även under sommaren.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
4 kvällsvanor som förbättrar din sömnBrand logo
4 kvällsvanor som förbättrar din sömn

Många upplever att sömnproblem uppstår, eller förvärras, under sommaren. Det är ofta varmt och kvavt i sovrummet och ljuset letar sig in i springor som vi inte ens visste om under vinterhalvåret. Inga bra ingredienser i receptet för en lyckad nattsömn, med andra ord.

kvinna dämpar ljuset från solen med hjälp av en kudde
Sömnproblemen förvärras för många under sommarmånaderna.

Sömnen behövs för att kroppen och hjärnans återhämtning och för att vi ska fungera och vara skärpta under dagtid. Under natten aktiveras nämligen vårt immunsystem och viktiga hormoner i kroppen bildas. Därför är det viktigt att du sover gott!

Annons

Vuxna behöver omkring sex till nio timmars sömn per dygn. Känner du att den siffran är svår att uppnå under sommarmånaderna? Då finns det en hel del knep att ta till för att sova gott, trots värme och solljus.

7 sömntips under sommaren

1. Sov på regelbundna tider

Under sommaren ruckar vi ofta på rutiner. Därmed också på våra sovtider. För att du ska kunna komma ner i varv så att din kropp förstår när den ska somna och vakna, krävs att du har en regelbundenhet i din sovrutin. Även under sommaren.

Försök att lägga dig i ungefär samma tid varje kväll och ställ klockan vid en ungefärlig tid varje morgon. Inom några veckor har kroppen lärt sig sin rutin, och du kommer uppleva att det är enklare att somna.

2. Dra ner på kaffe, socker och alkohol

Att dra ner på kaffe, svart te, godis, alkohol, läsk och energidrycker timmarna innan läggdags är A och O om du vill sova gott. Under sommaren blir det ofta mer av just denna vara, därför kan det vara bra att fokusera intaget till specifikt helgen eller en viss veckodag. På så vis störs inte sömnen alla dagar i veckan.

Annons

3. Håll sovrummet svalt och mörkt

Att ha det svalt i sovrummet är lättare sagt än gjort under de allra varmaste dagarna. Forskning visar dock att du sover som bäst i en temperatur runt 18 grader. Därför kan det vara värt att investera i en bra fläkt om du lider av sömnproblem.

Kvinna vaknar av solen i ansiktet
En del tycker att det är skönt att vakna av solen, medan andra får stora sömnsvårigheter av det starka ljuset.

Förutom en fläkt kan du köpa ett ventilerande och tunt täcke avsett för sommaren, öppna sovrumsfönstret på vid gavel några timmar innan läggdags eller svalka dig med en dusch innan läggdags. Om du störs av ljuset och vaknar i ottan kan en mörkläggningsgardin vara din räddning.

4. Koppla ner och koppla av

Det har sagts förr och vi tänker säga det igen. Om du vill sova gott är det hejdå till mobilen och tv:n precis innan läggdags. Låt dina sinnen ta en paus från det sömnstörande ljuset från tekniken genom att låta bli alla medier en timme innan läggdags. Att läsa en bok, meditera eller skriva dagbok är bra attribut för att komma ner i varv.

Annons

5. Glöm inte träningen

Som sagt, under sommaren glider vi lätt ur våra rutiner. Något som kan bli lidande är träningen och rörelsen i vardagen. Faktum är att stillasittandet indirekt också stör sömnen.

Studier visar nämligen att daglig träning på låg intensitet kan få dig att sova bättre. Det räcker med att du rör på dig 30 minuter om dagen i form av exempelvis en promenad, en simtur eller en hoppsession på barnens studsmatta.

En kvinna hoppar studsmatta med sitt barn
En stund på studsmattan är riktigt bra träning som ger en skön avkoppling inför natten.

6. Ligg inte klarvaken om natten

Om du vaknar mitt i natten och inte kan somna om, bör du gå upp ur sängen efter 10-15 minuter. Gå upp och svalka dig om du är varm, drick ett glas vatten eller läs en bok i soffan. När du känner dig avslappnad och uttråkad, går du tillbaka till sängen.

Annons

Detta ger din kropp ett bra sovmönster och bidrar till att du inte drabbas av panik och orostankar när du ligger kvar och vänder och vrider dig i sängen.

7. Ät medelhavskost

Enligt forskning är medelhavskost inte bara bra för hälsan, utan även sömnen. En som förespråkar detta är hälsogurun och sömnforskaren Michael Mosley. Han tipsar om att äta medelhavskost med mycket fibrer, fet fisk, nötter, baljväxter, massor av grönsaker och olivolja.

Denna kost är specifikt bra för tarmbakterierna. En nöjd mage ger en lugn kropp, som i sin tur har lättare att gå ner i varv och somna.

Långvariga sömnproblem?

Om du då och då sover dåligt under några nätter behöver du inte oroa dig. Men om du däremot sover mindre än sex timmar under en längre period i streck bör du kontakta vårdcentralen och få tid hos en specialist.

Sömnbrist påverkar din hjärna och kan bidra till exempelvis depression och försvagat immunförsvar. Några tecken på att du sover för lite är att du jämt är hungrig, är glömsk, ofta är sjuk och känner en ständig trötthet.

Källa: 1177 Vårdguiden, Mosleys sömnskola

Annons