Så sover du bättre i sommarvärmen – knepen som fungerar
Efter månader av mörker och kyla känns det dumt att klaga på sommarvärmen! Men... så var det ju det här med sömnen på sommaren. Både ljuset och värmen påverkar helt klart sovtimmarna och när varken fläkt, öppet fönster eller ett tunt sommartäcke hjälper för att hålla huden sval känns det omöjligt att få en god natts sömn. Ja, bara tanken på att krypa ner i sängen när utomhustemperaturen är över 20 grader, gör en svettig. Här sex tips på hur du sover bättre under sommaren.
Använd lakan i bomull
Se till att bädda sängen med sängkläder i bomull istället för material som polyester, silke eller satin. Bomull andas nämligen bättre och gör att det inte blir lika varmt mot huden. Och skippa täcket – att bara sova med påslakan gör susen!
Lägg en vetekudde i frysen
En vetekudde, eller värmekudde som det också kallas, är utmärkt att värma i micron vintertid, men fungerar också perfekt på sommaren. Kyl vetekudden i frysen och lägg i sängen innan du ska sova. Tänk bara på att vetekudden inte ska ligga direkt mot huden! Har du ingen vetekudde fungerar det lika bra att lägga pet-flaskor med is runt om i sängen. Men kom ihåg att även där inte ha flaskorna direkt mot huden.
Ställ is framför fläkten
Den optimala temperaturen för att vi ska sova bra ska ligga på mellan 15-19 grader, vilket sommartid kan kännas omöjligt. Men det finns ett superknep som direkt sänker temperaturen i rummet. Gör din egen AC genom att ställa fryst is framför fläkten. Fyll till exempel upp pet-flaskor med vatten, lägg in i frysen och ställ framför fläkten. Det gör att luften genast blir mer behaglig och temperaturen betydligt svalare.
Ta ett varmt bad innan läggdags
När vi är varma och svettiga finns det inget skönare än att ställa sig i en kall dusch, eller att njuta av ett svalkande bad. Men faktum är att du faktiskt ska göra tvärt om och höja temperaturen på vattnet. Det låter heltokigt, men att bada varmt innan det är dags att sova sägs hjälpa för att kyla ner kroppen! "När varmvatten rinner över huden öppnar kärlen i huden sig, och kan lättare släppa ut värme. Det är en förutsättning för kroppens nedkylning och en god natts sömn och då kan vi också somna snabbt." säger Christian Benedict, docent i neurovetenskap.
Undvik att äta sent på kvällen
När vi äter börjar kroppen direkt att jobba, vilket gör att kroppstemperaturen stiger något. Skippa därför stora måltider direkt innan du ska sova.
Vädra INTE under dagen
Du läste rätt! Att öppna fönster och dörrar i lägenheten eller huset är inte alltid lösningen för att kyla ner rummen. "När man gör det på dagen och varm luft kommer in i huset eller lägenheten, värms rummen upp" säger säger Christian Benedict, docent i neurovetenskap till SVT. Vad som däremot hjälper att hålla värmen borta är att ha persienner och rullgardiner nere under dagen!
Foto: TT