Forskningen visar: Att snooza kan vara bra för hälsan
Det kan faktiskt vara bra – nu undersöker svenska forskare möjliga hälsofördelar med att snooza.
– En möjlighet är att det hjälper en att vakna lite långsammare, så att när någon som snoozar väl går upp så är den lite piggare och snabbare, säger sömnforskaren Tina Sundelin.
Larmet ringer och man vet att man borde kliva upp direkt, men det är ju så svårt... Bara fem minuter till, tänker man, men plötsligt har fyra larm ringt och man har bråttom på riktigt till jobbet.
Känner du igen dig? Att ha svårt att komma upp ur sin sköna säng på morgonen är inget ovanligt, och länge har snoozandet setts som något dåligt för sömnen och hälsan.
Men nu visar det sig att det kanske är precis tvärt om. Svenska sömnforskare vid Stockholms universitet undersöker nu snoozandets möjliga hälsofördelar, och även om det inte finns färdiga resultat än, så tyder det man fått fram hittills på att snoozning kan motverka så kallad sömntröghet. Sömntröghet är den där känslan av att inte ha kommit igång ordentligt på morgonen, något många motverkar med kaffe.
– Det här vet vi inte än eftersom det inte riktigt har forskats på ordentligt. Men en möjlighet är att det hjälper en att vakna lite långsammare, så att när någon som snoozar väl går upp så är den lite piggare och snabbare än vad den hade varit om den vaknat mer abrupt, säger Tina Sundelin, psykolog och sömnforskare, till Aftonbladet Wellness.
Bättre att inte sova fragmenterat
Anledningen till att snoozande har setts som något negativt innan är för att fragmenterad sömn inte är bra i längden. Det är helt enkelt bättre att sova i ett svep. Man har menat att det är bättre att ställa klockan på exempelvis åtta och gå upp direkt, än att man ställer klockan på sju, och sedan somnar om flera gånger och ändå går upp klockan åtta.
– Därifrån har slutsatsen dragits att det är bättre att gå upp direkt med klockan. Men det finns också några som resonerar så att den som snoozar kanske känner sig ännu mer trött när den väl går upp, på grund av snoozandet. Men vi vet alltså inte hur det är med det, säger Tina Sundelin till Wellness.