Här är skillnaden på champagne, cava och prosecco
Champagne
Får enbart tillverkas i regionen Champagne i norra Frankrike, på bestämda druvsorter och där vinet först jäses med socker och jäst på fat och sedan ytterligare en gång på flaska där man samtidigt genomför en process för att få bort jästfällningen ur drycken.
Cremant
Är ett samlingsnamn för övriga mousserande viner som kommer från Frankrike, som framställts utanför Champagne. Dessa framställs på samma sätt som champagne.
Franciacorta
Italiens svar på champagne, Franciacorta tillverkas på samma sätt och med samma druvor.
Prosecco
Är det populära italienska mousserande vinet, som vanligtvis tillverkas genom tankmetoden, som innebär att vinet blandas i tank med socker och jäst. När sockret omvandlats till alkohol och koldioxid filtreras jästen bort och vinet tappas på flaska.
Läs även: Här är Systembolagets mest populära bubbel!
Cava
Den spanska versionen av champagne och tillverkas alltså på samma sätt.
Sekt
Kommer från Österrike och Tyskland och görs ofta på importerade druvor. Vanligtvis tillverkas drycken enligt tankmetoden. Men Deutscher sekt tillverkas enligt traditionell metod, som champagne, med jäsning på flaska.
Cap Classique
Den sydafrikanska versionen av champagne som har samma tillverkningsmetod och druvor.
Pezsgő
Alla mousserande viner från Ungern kallas för pezsgő oavsett tillverkningsmetod.
Källa: Systembolaget