Hösten 2019 på SVT – här är alla nya serier och program
Hösten närmar sig med stormsteg och i takt med att mörkret faller lockar tv-soffan mer än någonsin. Här är ett axplock av nyheterna på SVT i höst och vinter – perfekt för dig som törstar efter en ny serie att plöja, eller känner sug efter att vila ögonen på en spännande dokumentär.
Dröm
Dramaserien Dröm handlar om en grupp ungdomar som börjar drömma sanna drömmar om sin egen framtid – vilket leder till att de får upp ögonen för kommande händelser som måste stoppas. Frida Gustavsson besitter en av huvudrollerna och hon beskriver serien som en svensk version av Stranger things.
Premiär: 17 augusti
Kulturfrågan kontrapunkt
Säsong 3
I Kulturfrågan kontrapunkt möts fyra lag i en frågesport som djupdyker in i de riktigt svåra frågorna i kulturens värld där musik, konst och litteratur står i fokus. Programledare är Ella Petersson och domare är Eva Beckman.
Premiär: 21 augusti
Tjuv och polis
Tio helt vanliga Askersundsbor ska planera och genomföra en spektakulär kupp samtidigt som 14 av Sveriges mest erfarna poliser arbetar för att hitta tjuvarna och lösa fallet. Frågan är om det är den osannolika stöldligan eller polisen som kommer att gå segrande ur spelet?
Premiär: 1 september
Fånge hos al-Qaida
En äventyrsresa på motorcykel slutade med sex års fångenskap hos terrorister. För första gången berättar Johan Gustafsson och en av hans medfångar öppet om de svåra konflikterna som uppstod mellan dem när de var kidnappade i Sahara. Dokumentären är skapad av Simon Stanford.
Premiär: 1 september
Vägra sociala medier
Skådespelaren Adam Lundgren har alltid varit superskeptisk till sociala medier. Han misstänker nämligen att det är verkligt dåligt för både honom och för världen. Därför reser Adam till Silicon Valley för att snoka runt bland teknikjättarna. Vet de någonting som vi inte vet? För att utmana sina förutfattade meningar testar han dessutom Instagram.
Premiär: 2 september
Fråga Lund
Fråga Lund utsågs till Årets folkbildare 2018, och nu är programmet äntligen tillbaka med Robin Paulsson som programledare. Robin ställer frågor och en forskarpanel bestående av Henrik Widegren (medicine doktor), Jessica Abbott (evolutionsbiolog), Gunnar Wetterberg (historiker och hedersdoktor), Gabriella Stenberg Wiesser (rymdfysiker), Armita Golkar (doktor i psykologi) och Ulf Ellervik (professor i kemi) kommer med svaren.
Premiär: 3 september
Luuk & Hallberg
Programledaren Kristian Luuk och komikern Daniel Hallberg har skapat en egen talkshow inspirerad av deras rosade scenföreställning Scenkväll med Luuk & Daniel Hallberg. I programmet kommer de bjuda in kända gäster som Kristian intervjuar samtidigt som Daniel utsätter dem för pranks och roliga upptåg – på stan och i studion.
Premiär: 7 september
Alla för en
Alla för en har fått en ny programledare – nämligen Josefin Johansson. Programmet bygger på ett amerikanskt format som låter kända profiler tävla mot varandra i frågor om populärkultur. I varje lag ingår dessutom en gäst som inte behöver vara känd för publiken men som har ett stort intresse i ett aktuellt ämne. Kändisarnas uppgift är att leda fram gästerna till seger.
Premiär: 7 september
Allt jag inte minns
Jonas Hassen Khemiris kända bok Allt jag inte minns blir miniserie med Armand Mirpour, Shiham Shurafa, Pablo Leiva Wegner och Pernilla August i huvudrollerna. Som tittare får man följa ett relations- och kärleksdrama berättat som ett spännande mysterium centrerat kring frågan: Varför dog en ung människa alldeles för tidigt?
Premiär: 8 september
Parning
Parning är en nutida kärlekshistoria om en den känslomässig berg- och dalbana det innebär att vara 20 år. Naomi och Edvin träffas, blir förälskade och en oväntad men intensiv relation tar sin början. I filmen utspelas kärlek, sex och framtidsdrömmar mitt i en digital revolution där det är lika lätt att träffa en partner som att ladda upp en ny selfie på Instagram.
Premiär: 8 september
Kalles och Britas hälsoresa
I programserien Kalles och Britas hälsoresa undersöker Kalle Zackari Wahlström och Brita Zackari olika hälsosamma livsstilar och metoder för att få ett friskare och lyckligare liv. De testar bland annat stenåldersliv i Södertälje, Hollywoodliv i Los Angeles, känsloliv i Molkom och optimeringsliv i Göteborg. Frågan är om något kan få dem att må bättre och förändra sina liv?
Premiär: 16 september
Militärligan
Den 16 september 1991 bryter sig en liga in i en av försvarets vapenkassuner i Botkyrka utanför Stockholm. Vad man omöjligen kunde ana var att det här var starten på en rånvåg utan motsvarighet i svensk kriminalhistoria – där ligans brutala tillvägagångssätt och militära precision gav den namnet Militärligan.
Premiär: 17 september
Svenska nyheter
Kristoffer Appelquist är den samhällsintresserade ståuppkomikern som tar över rollen som programledare i satirprogrammet Svenska nyheter. Ett program som inte bara handlar om att skoja om allvarliga saker, utan också om att säga sanningen på ett roligt sätt – enligt programledaren själv.
Premiär: 20 september
Din hjärna
I den här miniserien undersöker hjärnforskaren Anders Hansen vad stress gör med oss och hur vår hjärna egentligen påverkas av digitaliseringen.
– Vi tar med er på en resa in i hjärnan, in i oss själva. Med hjälp av världens främsta experter kommer jag undersöka hur och varför vi människor fungerar som vi gör, säger Anders Hansen när han kommenterar programmet.
Premiär: 23 september
Hyland
Kanske har ingen annan enskild person påverkat utvecklingen av radio- och tv-mediet i Sverige så mycket som Lennart Hyland. Han blev en ikon både i folkhemmet och i branschen, men framgången hade ett högt pris. Ett starkt kontrollbehov och allt högre krav på sig själv ledde till konflikter med kollegor och en allt svårare alkoholism.
Premiär: 27 september
Inte utan min mamma
Stjärnkocken Tommy Myllymäki, SM-thaiboxaren Nicholas Bryant och rapparen Adam Tensta har en sak gemensamt – de har sina finska mammor att tacka för sin framgång. I miniserien Inte utan min mamma berättar de tre huvudpersonerna personliga berättelser om sina liv och sina mammor.
Premiär: 1 oktober
Gryningspyromanen
I över 30 års tid levde stora delar av Sveriges befolkning i skräck för den man som kom att kallas för Gryningspyromanen – Sveriges farligaste mordbrännare. I den här programserien grottar Nils Bergman ner sig i fallet genom att möta poliser, åklagare, journalister och personer med en unik inblick i Gryningspyromanens liv.
Premiär: 6 oktober
Lyckomaten
Lyckomaten är ett livsstilsprogram med fem deltagare i olika åldrar och med olika livsstil – men med den gemensamma nämnaren att de vill må bättre. Med hjälp av förändrad kost, regelbunden träning och mentala utmaningar coachar Tareq Taylor och Sofia Ståhl de fem deltagarna till att nå sina mål inom loppet av 50 dagar.
Premiär: 10 oktober
Innan vi dör
Säsong 2
Historien om kriminalaren Hanna Svensson och hennes son Christian får en andra säsong, och den inleds med att Christian befinner sig på flykt utomlands. Samtidigt har Hanna och hennes kollega Björn fått upp ett spår efter polisläckan som hotar Christians liv. Ett spår som leder dem i en skrämmande riktning.
Premiär: 13 oktober
Det rätta virket
Alexander, Nils, Johan och Leonard är tre tvättäkta timmermän med passion för sitt yrke, kärlek till gamla vackra saker och med smak för sekelskiftets klädstil. Det rätta virket är ett nytänkande byggprogram med doft av en svunnen tid.
Premiär: 14 oktober
Första dejten
Säsong 3
Första dejten är tillbaka med sin tredje säsong och denna gång är det en ny hovmästare som tar emot de nervösa gästerna. Precis som förut får man som tittare följa hela dejten fram till den avgörande frågan – vill de dejtande paren träffas igen eller inte?
Premiär: 14 oktober
Det svenska popundret
Från stenkaka till Spotify. Från folkparker till fullsatta arenor. Från Abba till Avicii. Det svenska popundret är historien om hur ett litet land i norr kan nämnas som den tredje största musikexportören i världen. Hör historier om klassiska tv-ögonblick och se sällan – aldrig eller tidigare – visat material med allt från ABBA och Stikkan Andersson till Robyn och Max Martin.
Premiär: 16 oktober
Gud så gott
Varför offrar hinduer mat i eld och är de nya mat- och hälsotrenderna egentligen nya religioner? Gud så gott är ett program som både lagar mat och fördjupar sig i varför vi äter som vi gör i olika religioner. Programledare är Johanna Westman och Anna Lindman.
Premiär: 22 oktober
Vår tid är nu
Säsong 3
Den tredje och nästsista säsongen av Vår tid är nu inleds 1968 – en omvälvande tid både i samhället och Stockholms nöjesliv. Syskonen Löwander känner rivalitet mellan varandra och Maggan gör politisk karriär, samtidigt som gamla kärlekar gör sig påminda och lojaliteter sätts på prov. Nya ansikten i serien är Ninas numera vuxna dotter Christina (Julia Heveus) och Maggans son Uno (Oskar Laring).
Premiär: 28 oktober
Mästerskaparna
Mästerskaparna är ett hantverksprogram som tar designen in i 2020-talet. Amatörhantverkare tävlar i formgivning och hantverksskicklighet och den som går segrande ur programmet är den som kan uttrycka sig bäst i keramik, papper, läder, smide och trä. Huvuddomare är designern Samir Alj Fält.
Premiär: 29 oktober
Helt ärligt
Vad har du velat veta men aldrig vågat fråga? Helt ärligt handlar om livet på gränsen till vuxenvärlden. Om sådant man inte säger högt, men ändå undrar över. Två personer möts i ett litet rum och sätter sig ner för att inleda samtalen vi behöver, men som sällan blir av.
Premiär: 30 oktober
Kurs i självutplåning
En dramaserie om en frustande uppgörelse med självutnämnda auktoriteter och vuxenmobbning där Evelyn Mok och Jonatan Unge spelar huvudrollerna. Serien baseras på Henrik Bromanders seriealbum med samma namn.
Premiär: 1 november
Andra åket
Säsong 2
Familjen Hedlund har slagit sig till ro i Björkfjället – men det betyder inte att livet är okomplicerat och problemfritt. Den andra säsongen av Andra åket bjuder på familjedrama, relationsproblematik och drömförverkligande.
Premiär: 2 november
Filip och Mona
William Spetz och Anna Granath spelar huvudrollerna i Filip och Mona, en historia om oväntad vänskap mellan en 20-åring och en 40-åring. Frågan är dock om relationen kommer att hålla? För Monas brist på omdöme och Filips bekräftelsebehov är en instabil kombination som leder till mycket fest och kaos.
Premiär: 2 november
Tvångsförflyttningar
I år är det 100 år sedan staten tvingade tusentals renskötande samer att lämna sina hem och flytta söderut. En tvångsförflyttning som än i dag påverkar många renskötares liv. Familjer splittrades och på vissa håll har det blivit långdragna konflikter mellan de som kom – och de som hade levt på platsen länge.
Premiär: 16 november
Dox: Untouchable
Untouchable är en serie om Harvey Weinsteins uppgång och fall – och som avslöjar hur han skaffade och använde sig av sin makt i flera årtionden. Tidigare anställda, vänner från college och ett antal reportrar berättar om samhällets uppfattning om Harvey som en visionär, samtidigt som de avslöjar hans skoningslösa försök att behålla sin makt, till och med när skandalen var ett faktum.
Premiär: 17 november
Landet lyckopiller
I Sverige tar en miljon människor antidepressiv medicin. Men varför? I Landet lyckopiller undersöker komikern och skådespelaren Nour El Refai frågan närmare. Hon reser bland annat till Värmland där man tar mest antidepressiv medicin i Sverige – och till Italien, som är ett av de länder i Europa där man tar minst. Vad är skillnaden mellan platserna? Om det ens finns någon?
– Jag är bara en av den här miljonen människor som käkar antidepp. När jag tänker på att vi är så många blir jag inte bara låg, utan jag blir lite stärkt också. För även om vi har olika historier så kämpar vi alla med samma sak, säger Nour El Refai när hon kommenterar programmet.
Premiär: 27 november
En perfekt förälder
Rollen som Patrik i Bonusfamiljen gjorde Erik ”Jerka” Johansson till hela Sveriges bonuspappa. Något som gett honom extremt mycket föräldraångest. I En perfekt förälder undersöker Erik hur man gör för att bli en så bra förälder som möjligt – och i jakten på svaret tar han hjälp av både experter, barn och andra föräldrar.
– Om jag nu är hela Sveriges bonuspappa – så får jag väl bli en helt jävla perfekt förälder, säger han när han kommenterar programmet.
Premiär: 27 november
Clark Olofsson
Clark Olofsson – även kallad Sveriges mest kända rånare – har suttit i fängelse eller varit på rymmen i mer än halva sitt liv. Vid 71 års ålder blir han slutligen släppt efter ett långt fängelsestraff, och väl ute hävdar han att han är trött på det kriminella livet och vill börja om. Men vet han hur man gör för att hålla sig på rätt sida lagen? I det här programmet får man följa Clark under hans första vacklande år i frihet.
Premiär: 1 december
Tornedalsrallyt
En dokumentärserie om fyra gruvarbetare som bor i Tornedalen men arbetspendlar 30 mil till Malmfälten för att jobben i hemorten är för få. Tornedalsrallyt ger tittarna inblick i en unik värld som skildrar hårt slit och saknad – men också ekonomisk frihet och gemenskap.
Premiär: 10 december
Alla premiärdatum och titlar kan ändras.