11 mäktiga blågula damstjärnor – så bytte de liv efter karriären
I dag lever den tidigare hyllade landslagspelaren som yogaentusiast på Åland med nya namnet Happy Sunrise Lovesan.
Femina har tittat tillbaka på en riktig drömelva historiskt - för att se vad de blågula hjältarna gör i dag.
Det har bubblat upp till svensk fotbollsfest efter landslagets smakstart i Tokyo-OS.
Inte bara vi här hemma, efter krossen av USA blev Kosovare Asllani, Stina Blackstenius och Hedvig Lindahl en snackis över hela fotbollsvärlden.
Nu väntar kvartsfinal på fredag.
Men vad hände med profilerna som banade väg för damfotbollen i Sverige, de som var med första gången kvinnor fick spela fotboll på ett OS - och silverhjältarna som frälste oss i VM 2003?
Vi har tittat närmare på saken och kan konstatera att fotbollen finns med nära hos flera av våra tidigare blågula stjärnor - medan andra valde helt andra liv och vägar efter karriären.
I begynnelsen och till evigheten: Pia Sundhage
För fyra år sedan utsågs Pia Sundhage till ”Årets svensk i världen” för sina gärningar i fotbollens tjänst.
Som spelare var hon en dominerade kraft under flera decennier i såväl klubblaget under många år, Jitex, som i landslaget - där hon bland annat var med och bärgade ett EM-guld 1984. En komplett fotbollspelare som gått vidare till att bli en av världens mest framgångsrika tränare.
Pia Sundhage har vunnit två OS-guld och ett VM-silver med USA och ett OS-silver och ett EM-brons med Sverige. I dag är den nyblivna 60-åringen förbundskapten i Brasilien och bor i en lägenhet i Rio de Janeiro med utsikt över Copacabana – när hon inte är på OS i Japan,
Sundhage själv har beskrivit medaljakten med Marta och de andra brassorna i Tokyo som sin "största och roligaste utmaning" i karriären.
Videkull var OS-pionjär i Atlanta
Det är en meritlista som inte går av för hackor: EM-guld, EM-silver, EM-brons, VM-brons och 17 säsonger i damallsvenskan som genererade sex höjda SM-bucklor.
Lena Videkull var landets mest pålitliga målskytt under stora delar av 80- och 90-talen och var dessutom svensk nyckelspelare i Atlanta 1996 - det första OS där damlag fick delta.
Har precis som Sundhage haft en tränarkarriär på senare år, i såväl klubblag som ungdomslandslaget. I dag är Lena Videkull instruktör på fotbollsgymnasiet i Malmö, där hon lever med fru och två döttrar.
Hon har tidigare i en intervju med Expressen berättat om den homofobi hon möttes av inom fotbollen:
– Förr fanns det konstiga idéer om allt möjligt, även i MFF, många som inte ville ha damfotboll, vad gör de i duschen? Dumma grejer. Jag orkar inte ens lyssna på det, sa fotbollspionjären.
Victoria Svensson Sandell är tvåbarnsmamma
Skyttedrottning och spelgeni i ett, kanske den mest kompletta, offensiva damfotbollsspelare landet skådat.
Victoria Svensson, med lång klubbkarriär i Älvsjö AIK FF, var stor hjälte när Sverige tog sig till VM-final 2003 - den dittills största framgången för ett blågult damlandslag i fotboll. Nästan halva den svenska befolkningen bänkade sig för att se rysaren mot Tyskland där Vickan och co föll snöpligt på golden goal.
Belönades med Diamantbollen två gånger och har efter karriären varit såväl sportchef i Djurgården som huvudtränare för Tyresö i division 1.
Privat lever Victoria Svensson Sandell sedan många år med Camilla "Millan" Sandell. Paret vigdes 2008 av Mona Sahlin och har två barn tillsammans.
Hanna Ljungberg tog upp studierna
Och när vi ändå är inne på målsprutor: Hanna Ljungberg levererade inte mindre än 72 strutar i landslaget, där hon var viktig kugge i över ett decennium - och 187 mål för sitt klubblag, Umeå IK.
Hanna debuterade som 17-åring i landslagströjan och hann spela tre OS-turneringar och vinna både VM- och EM-silver innan hon på sensommaren 2009 meddelade att hon lade dobbarna på hyllan. Den kvicka anfallaren som drog av sitt korsband två gånger och fick en otäck smäll mot huvudet i slutet av karriären, valde efter fotbollen att ta upp och slutföra sin utbildning till sjukgymnast.
Har de senaste åren arbetat som fysioterapeut och personlig tränare hemma i Umeå, där hon lever med kärleken Tobias och två barn i yngre tonåren.
"Jag trivs väldigt bra med familjelivet. Nu när jag blivit mamma ser jag världen och livet på ett annat sätt än vad jag gjort tidigare. Man får ett annat perspektiv på saker och ting", sa Hanna i en intervju med Expressen 2018.
Tina Nordlund blev Happy Sunrise Lovesan
Det är fortfarande det viktigaste brandtalet på en svensk idrottsgala.
Året var 2000 och landets då bästa och största fotbollsstjärna lutade sig över micken på scen och sa: "Kul att äntligen få vara i tv" - vilket ledde till en förlösande och intensiv debatt om de pinsamt ojämlika villkoren för dam- och herrspelare.
Tina Nordlund som var en av Umeå IK:s viktigaste spelare under storhetstiden i början av 2000-talet och som vann EM-silver med landslaget sommaren 2001, tvingades avsluta sin karriär redan som 25-åring då hon drabbades av svåra ätstörningar.
2004 gifte hon sig med tv-profilen Martin Björk, ett äktenskap som varade i fyra månader och 2006 gav hon ut boken Genom helvetet – om fotboll, kärlek och anorexi, skriven tillsammans med sportjournalisten Simon Bank.
Innan hennes liv tog en helt annan väg.
Den tidigare landslagsstjärnan utbildade sig till yogainstruktör och har de senaste åren levt med maken Janne och parets tre barn Neo, Nova och Namo på Mallorca och i Portugal, där de skapat och arbetat med konceptet "tävlingsfri fotboll" för barn.
Under pandemin flyttade familjen till Åland och i en intervju med Ålands radio i januari 2021 berättade Tina, som hon tidigare hette, om hur yogan blev nyckeln till läkning efter år av terapi och utbrändhet:
– Det fanns inte så mycket val än att ta tag tag i bitarna och hitta mig själv på djupet. Det var en läkare som sa till mig till slut, "du behöver lära dig att andas", sa Happy Sunrise Lovesan som den tidigare fotbollsstjärnan heter i dag - och beskrev vidare i Ålands Radio hur namnbytet blev en manifestation för att lämna det gamla bakom sig.
– Jag ville hitta något som jag själv hade bestämt och som gav mig och andra glädje (Happy). Sunrise är från soluppgångarna som jag har hämtat väldigt mycket kraft från i min läkningsprocess och Lovesan tog vi när vi gifte oss. Vi ville heta något med love. Det skulle kännas kärleksfullt och fint.
Kapten Moström blev historisk - också efter karriären
När Malin Moström dök upp - och blev tvåa - i Mästarnas Mästare för ett par år sedan hade det varit tyst om den tidigare blågula lagkaptenen som utsågs till landets bästa mittfältare tre år på raken (2003, 2004, 2005) och var med i OS i Aten 2004.
"Mosan" som redan under proffstiden i UIK såg till att skaffa sig en utbildning, blev efter fotbollen mäklare och jobbar i dag med ekonomisk förvaltning mot bostadsrättsföreningar hemma i Umeå.
– Jag trivs utmärkt med det, fotbollen känns väldigt längesen, sa Malin Moström i en intervju med Expressen i samband med att hon reste med maken Jesper Jäger och parets två döttrar till spanska Bilbao 2019 - för att som första kvinna någonsin ta emot det internationella fotbollspriset One Club.
Malin Swedberg utreder grova brott
Malin Swedberg, anfallare och mittfältare i OS-laget i Sydney år 2000, har efter den aktiva karriären både setts och hörts i olika expertkommentator-sammanhang från stora mästerskap.
Men det är bara ett extraknäck.
Swedberg är polis i Stockholm och chef för den enhet som utreder mord, dråp, grova narkotikabrott och våldtäkter.
– Det är tillfredsställande att ge människor som blir utsatta för brott stöd och upprättelse genom gediget utredningsarbete. Det är teamwork. Jag har en fantastisk grupp och arbetsplats, har den forne landslagsspelaren sagt i tidigare intervjuer.
Privat är hon gift med ex-fotbollspelaren Hans Eskilsson med vilken hon har två söner. Den ena, Williot Swedberg, presenterade sig närmare när han i sin allsvenska debut med Hammarby i somras gjorde mål efter tre minuter.
Äpplet faller inte långt, som man säger.
"Silver-Jossan" har tre barn och en klädfirma
Sverige låg under med 0–1 mot Kanada i semifinalen när den då 19-årig anfallaren från Bälinge byttes in i den 70:e minuten - och drämde in segermålet som tog Sverige till VM-final i Kina.
Året var 2003, karriären tog fart med en explosion och plötsligt visste alla vem Josefine Öqvist var.
När "Silver-Jossan" för sju år sedan och 31 år gammal, oväntat meddelade att hon skulle lägga av hade hon hunnit samla på sig ytterligare en VM-medalj, ett EM-brons, ett SM-guld och en proffs-sejour i franska Montpellier.
I dag har Josefine Öqvist tre barn och två hundar tillsammans med ishockeyproffset Stefan Lassen, bor i Hallstavik och lanserade för några år sedan webbshopen Byjossan där hon fick utlopp för sitt andra stora intresse bredvid fotbollen: mode och kläder.
Elisabeth Leidinge - med hjärtat kvar i fotbollen
Sveriges första stora målvaktsprofil på damsidan gjorde 112 landskamper mellan stolparna och vann EM-guld 1984. En banbrytare som också var med och bärgade fyra SM-guld med forna storlaget Jitex.
Även efter den egna karriären har Elisabeth Leidinge levt för fotbollen, med uppdrag som målvaktstränare för såväl klubblag som F19-landslaget och genom att vaska fram nya talanger på det årliga utvecklingslägret på Bosön.
I samband med Fotbollsgalan 2014 drabbades i dag 65-årige Leidinge av hjärtflimmer och vätska i båda lungsäckarna och tvingades till akut operation, men ska ha återhämtat sig väl.
Evighetsmaskinen Kicki Bengtsson jobbar som polis
Hon var 18 år gammal när telefonen ringde hemma i Viksjö norr om Stockholm och hon värvades till Hammarby och den första upplagan av Damallsvenskan.
Det var starten på en mäktig back-karriär som för Kristin Bengtsson innehöll såväl VM-silver och dubbla EM-silver, som proffsspel i Japan och USA samt två Diamantbollar (1994 och 2004).
Efter spelarkarriären blev "Kicki" polis, men fotbollen har hon inte lämnat.
Efter att under några år ha ingått i Hammarbys ledarstab, är hon i dag assisterande tränare för Enskedes damlag i division 1.
Therese Sjögran blev Skåne troget
Therese Sjögran debuterade i blågult 1997 och är den damspelare som efter Caroline Seger har flest landskamper på CV:t - närmare bestämt 214 stycken.
Inkluderat där ett VM-silver, ett VM-brons och ett EM-silver.
Sjögran missade OS i London 2012 då hon olyckligt drog av ett korsband i knät, men hann testa vingarna som proffs ett år i USA innan den imponerande sagan var all efter VM 2015.
Den skånska mittfältaren som hade Malmö som klubbadress under nästan hela karriären, fortsatte som sportchef i FC Rosengård.