Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Black friday 2024 Kriminalserier

5 skandaler vi minns från bokmässan

19 sep, 2022
FotografBokmässan/Natalie Greppi, TT
Bokmässan 2022.
Varje år i september strömmar nära 100 000 besökare genom dörrarna till Svenska Mässan i Göteborg. I år fyller Bokmässan 38 år och efter två års pandemi, där mässan främst har kunnat följas digitalt, blir evenemanget, förstås, något alldeles extra. ”Storslaget”, deklarerar Bokmässan på sin sajt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsaBrand logo
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsa

Återigen kan besökarna ta del av alla seminarier, scen- och montersamtal samt den stora ­ut­-ställningen med montrar och boksigneringar.

Ungefär häften (40 procent) av Bokmässans besökare är branschbesökare, primärt lärare och bibliotekarier. En smula otippat kanske, med tanke på att bokförlagen och deras författarfester ofta blir de stora snackisarna.

Bokmässan såg dagens ljus i augusti 1985, då gick den under namnet Bibliotek 85 och hade 5 000 besökare. Vad ligger egentligen bakom framgången? Hur har den svenska Bokmässan kunnat bli Nordens största kulturevenemang och hur har pandemin förändrat dess framtid?

Bokmässan 2019.
Bokmässan 2019.

– Bokmässan som företeelse är unik i sig. Det är svårt att beskriva för någon som inte varit där. Det finns inte något liknande arrangemang i hela Norden. Det är kulturdebatt, det är crime, det är mat och livsstil, hälsa, feelgood. Här möts vår tids största barnboksförfattare, framtidens Nobelpristagare, våra största debattörer och poeter, kända kockar, poddare och hälsoexperter och kändisar. Här finns allt. Det är som en fest som pågår i dagarna fyra, lite skav på sina håll och man springer in i oväntade möten precis hela tiden. Det är en speciell upplevelse som inte går att likna vid något annat helt enkelt, berättar Frida Edman, vd för Bokmässan.

Annons

Varje Bokmässa kräver cirka 1,5 års ­för­bere­­del­ser men temasatsningar planeras ofta så långt som i två–tre år. 2022 blir speciellt, inte minst för att Bokmässan sett annorlunda ut under pandemin.

– 2022 blir den stora återkomsten. Över 300 seminarier med både kärlek, skav och kontraster, dessutom är den internationella prägeln tillbaka med internationella stjärnor. Och, vi har lanserat Bokmässan by night – ett kvällsprogram med fem öppna scener med både poddar, musik, kulturdebatt och poesi, säger Frida ­Edman.

– Det har ju varit, som för många, ett par tuffa år. Men vi valde att inte ställa in utan att ställa om och tog fram vår nya tjänst Bokmässan Play. Den största insikten är nog att vi med Bokmässan Play når så många fler än vad som har möjlighet att besöka Bokmässan. Det är fantastiskt att fler män tar del av Bokmässan tack vare det digitala formatet och att vi når hela Sverige – från norr till söder.

Frida Edman.
Bokmässan kan antingen följas på plats eller hemifrån, via Bokmässan Play, ett format där man kan ta del av programpunkterna digitalt. Enligt vd Frida Edman blir 2022 den stora återkomsten för Bokmässan.

Så, vad ser Bokmässans vd själv mest fram emot 2022?

– Förutom den enorma utställningen med över 700 utställare och möjligheter att köpa de allra nyaste böckerna så gör vi ett program med över 300 seminarier. I år är Sydafrika temaland och vi får möta stjärnor som Deon Meyer och Marlene van Niekerk men också unga poeter som Koleka Putuma och Nathan Trantraal. Crimetime är också ett tema och vi får möjlighet att lyssna till David Lagercrantz som ­lämnar över stafettpinnen till Karin Smirnoff för att fortsätta Stieg Larssons Millennium-serie. Det sista temat är Klimatkrisen – än är det inte för sent att vända utvecklingen. Om det kommer bland andra Greta Thunberg, Johan Rockström och kardinal Peter Turkson, Vatikanens främsta talesperson i klimatfrågor, att tala, säger Frida Edman.

Snackisar och skandaler vi minns

1. Hanne Kjöllers bok om faktafel innehöll faktafel – 2013

Hanne Kjöller.
Hanne Kjöller.

Hanne Kjöller, då ledarskribent på Dagens Nyheter, släppte 2013 boken En halv sanning är också en lögn, som skulle visa hur journalister utelämnat vissa fakta för att det ska bli en bättre story. Snabbt riktades det kritik mot Kjöller – då hennes bok innehöll faktafel. Inför bokmässan 2013 skrev flera chefer på Sveriges Radio ett öppet brev med kritik mot boken – något Hanne Kjöller tillbakavisade med att ”journalister är lättkränkta”. Till slut ställde Hanne Kjöller in sin programpunkt på Bokmässan, och i media rapporterades det att det berodde på kritiken mot boken. Kjöller själv menade att hon hade familjeangelägenheter, och kom dagen efter istället.

2. Flygkaos för prinsessan Madeleine – 2019

Prinsessan Madeleine.
Prinsessan Madeleine.

När prinsessan Madeleine skulle medverka på Bokmässan 2019 med sin barnbok Stella och hemligheten, fick hennes medverkan en turbulent start. Flyget var försenat och prinsessan var tvungen att eskorteras från Landvetter till Bokmässan.

Annons

3. Då samtalet blev en debatt – 2021

Under Bokmässan 2021 hette en av programpunkterna Gängkriminalitet. Den leddes av Alexandra Pascalidou och på plats fanns Mustafa Panshiri, före detta polis och debattör aktuell med boken Sju råd till Mustafa. Så blir du lagom svensk i världens mest extrema land, och Diamant Salihu som skrivit Tills alla dör, om gängkonflikterna i norra Stockholm. Via länk medverkade också Ali Khalil, då aktuell med romanen Lilla Chicago. Efter samtalet la Mustafa Panshiri upp ett videoklipp från samtalet på Twitter med titeln ”Spännande debatt med @pascalidou på bokmässan”. Kommentarerna lät inte vänta på sig. Många vände sig emot att samtalet utvecklats till en debatt i stället för just ett samtal, mellan en moderator och en författare. Kritiken gällde både konversationens konfronterande ton och Pascalidous resonemang. Alexandra svarade på kritiken i Svenska Dagbladet.

Annons

”Min uppgift som journalist är att ställa frågor och följdfrågor, att adressera nya infallsvinklar, att vrida och vända på perspektiv, ifrågasätta teser och teorier och rannsaka incitament. Min uppgift är inte att stryka medhårs”, skrev hon i en kommentar.

4. Monterbråket – 2015

Daniel Suhonen.
Daniel Suhonen.

På bokmässan 2015 blossade ett oväntat bråk upp mellan Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, och Expressens Karin Olsson samt författaren Daniel Suhonen (som var aktuell med Håkan Juholts biografi), med anledning av att Daniel Suhonen valde att dyka upp i Expressens monter i stället för Aftonbladets.

5. Högerextrema på Bokmässan – 2016/2017

I april 2016 godkände Bokmässan att den högerextrema tidningen Nya Tider skulle få ställa ut på mässan. Efter massiv kritik från författare och debattörer valde mässan dock att ändra sig, och Nya Tider fick inte längre ha en monter – något som också kritiserades. Bland annat av Janne Josefsson som kallade beslutet för ängsligt. Efter en juridisk prövning fick Nya Tider till slut ställa ut på Bokmässan 2016. Så fort Bokmässan var över började flera hundra författare lobba för att den högerextrema tidningen inte skulle få vara på plats året efter, 2017. I april hade tunga namn som Hédi Fried, Peter Englund och Göran Rosenberg sällat sig till de över 200 författare som deklarerade att de tänkte bojkotta mässan om Nya Tider var på plats. Trots det fick tidningen vara på Bokmässan 2017. Året efter, 2018, var de dock inte välkomna.

Inspireras direkt i din inkorg – anmäl dig till Feminas nyhetsbrev

Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten – det är helt gratis!

Annons