Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

7 saker vi lär oss om drottning Kristina i Drottningarna

20 okt, 2020
FotografTV4.
Hon uppfostrades till kung, blev drottning av Sverige och lämnade landet för frihet i Italien.
Drottning Kristina var okonventionell och unik från dagen hon föddes, tills dagen hon dog.
Här är det viktigaste vi tar med oss om drottning Kristina från Drottningarna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Misstogs för pojke

När drottning Kristina föddes så misstogs hon för att vara en pojke. Föräldrarna Gustaf II Adolf och Maria Eleonora hade förlorat två barn – den första en flicka som dog under sitt första levnadsår, och senare födde hon en dödfödd son – och hade nu höga förhoppningar på barnet som föddes. Det i kombination med att Kristina föddes med fosterhinna över sig gjorde att hon togs för en pojke till en början.

Kristinas sista brev till sin pappa

Kristina med pappa Gustaf II Adolf i Drottningarna.

Under sina första år i livet var Kristina ett självklart bihang till sin kungapappa. Hon var med honom överallt, och han gjorde aldrig någon skillnad på henne för att hon var flicka. När Gustaf II Adolf var ute och krigade i Europa var det hans vän Axel Oxenstierna som tog hand om Kristina, och lärde henne att läsa och skriva. Kristina skickade ofta brev till sin pappa – men det sista hon skickade, fem år gammal, hann han inte läsa. Den 6 november dog kungen vid slaget vid Lützen.

Annons

Kristinas icke-normativa uppväxt

Efter pappans död bryter Kristinas mamma ihop totalt, och kan inte längre ta hand om sin dotter. Därför får Kristina växa upp hos sin faster Katarina, som själv har fyra barn. På 1600-talet är det förbjudet för flickor att gå i skolan, men Kristina är undantaget som bekräftar regeln. Under hela uppväxten fostras hon till att bli landets kung, inte drottning. Hon studerar historia, språk och teologi, och får lära sig att rida och jaga – helt enkelt en manlig uppfostran.

Vägrar låta männen styra

Under Kristinas uppväxt är det adelsmännen som styr, med Axel Oxenstierna i spetsen. Men när hon blir myndig lägger regeringen fram ett förslag på en regeringsform där adelsmännen fortsätter ha väldigt mycket makt – ett förslag som Kristina vägrar skriva på.

Dolda relationen med hovdamen

Kristina och Ebba Sparre i Drottningarna.

Kristina har i vuxen ålder en favorithovdam - Ebba Sparre. De två delar säng, något som sägs vara ett sätt att hålla värmen i det kyliga slottet. Men relationen mellan de två kvinnorna verkar ha varit djupare än så. Kristina skickar kärleksfulla brev till Sparre, där hon skriver att hon längtar efter henne och kallar henne för sin älskade. Huruvida de två hade en sexuell relation eller inte är dock inte bekräftat.

Giftermål går bort

Drottning Kristina vill inte gifta sig.

Kristina bestämmer sig tidigt för att hon aldrig ska gifta sig. Skulle hon gifta sig skulle hon automatiskt bli underställd sin make, trots att det är hon som är regenten. Det vägrar Kristina gå med på. Samtidigt lever hon med ett konstant tjat om att hon måste få fram en tronarvinge.

Annons

Dramatiska åren i Italien

När Kristina abdikerat och konverterat till katolicismen vill hon leva ett lyxigt liv i Italien, och skapar ett hov med 200 anställda – anställda som hon inte har råd med. Ex-drottningen är lovad pengar från Sverige, men efter Sveriges inblandning i det 30-åriga kriget har landet ont om pengar. Kristina får därför sälja sina smycken för att kunna ha råd med sin dyra livsstil, och planerar till och med vad som blir ett misslyckat statskuppförsök i Neapel.

Läs mer:

Fina detaljen i bilden på Katie Holmes och 14-åriga dottern Suri Cruise

SVT kovänder efter kritiken – hyllade programmet fortsätter

Annons