8 bästa biofilmerna just nu
Samla vännerna för biokväll! För vad passar bättre under de mörka och kalla höstmånaderna än nypoppade popcorn och en bra film på bioduken? Just nu finns det dessutom ett helt gäng filmer vi är nyfikna på. Se våra 8 biotips här!
Triangle of Sadness
Dramakomedin som gav Ruben Östlund hans andra Guldpalm i Cannes – Triangle of Sadness, blev en snackis redan innan den hade premiär. I filmen får vi följa modellparet Carl och Yaya som följer med på en lyxyacht tillsammans med ett gäng miljonärer. När yachten senare utsätts för katastrof, slutar resenärerna upp på en öde ö där hierarkierna i kampen om överlevnad vänds helt upp och ner. I filmen får vi även se svenska skådespelarna Carolina Gynning och Henrik Dorsin samt Hollywood-stjärnan Woody Harrelson.
Don't worry darling
Den omtalade filmen Don't Worry Darling är regissören Oliva Wildes andra regi. Filmen utspelar sig på 50-talet och handlar om paret Alice (Florence Pugh) och Jack (Harry Styles) som bor i det idylliska samhället Victoriy – en experimentell företagsstad för de män som jobbar med det topphemliga Victory-projektet och deras familjer. Medan männen tillbringar dagarna i Victory-projektet högkvarter tillvringar kvinnorna dagarna med skönhet, lyx och utsvävningar i samhället.
Livet är perfekt och alla boendes behov tillgodoses av företaget. Allt som begärs är diskretion och förbehållslöst engagemang till Victory-projektet. Men snart börjar fasaden att krackelera och avslöjar att något hotfullt glimtar bakom den perfekta ytan – och Alice börjar ifrågasätta vad som egentligen pågår i Victory.
Ticket to Paradise
Romcom-legendaren Julia Roberts och George Clooney återförenas på vita duken i nya filmen Ticket to Paradise. Där spelar de ett skilt par som oväntat hamnar på ett gemensamt uppdrag: att hindra sin förälskade dotter från att göra samma misstag som de en gång gjorde.
Året då jag slutade prestera och började onanera
I komedidramat Året då jag slutade prestera och började onanera får vi följa Hanna, som är mitt uppe i livet och karriären och vill skaffa ett andra barn med sin partner Morten. Men istället för ett andra barn, så gör Morten slut. Plötsligt står Hanna utan jobb, lägenhet och sin bästa vän Carro – som olägligt nog tröttnat på Hannas konstanta stressande. Hanna gör nu vad hon kan för att få sitt liv tillbaka, vilket resulterar i pinsamma situationer och smärre katastrofer. En kväll träffar hon Liv, som inte låter sig styras av vare sig självupptagna killar eller stressiga jobb – vilket inspirerar Hanna till att lyssna på sig själv och njuta av allt livet bjuder på.
Joyce Carol Oates: A body in the service of mind
I en ny dokumentär får vi följa författaren Joyce Carol Oates genom filmregissören Stig Björkmans lins. Joyce, som är mest känd för romanen Blonde, en fiktiv biografi om skönhetsikonen Marilyn Monroe, porträtteras i Björkmans film där hennes liv skildras i allt från den fattiga barndomen, till hennes genombrott. Ett närgånget och underhållande porträtt om en av vår tids allra främsta författare.
Bränn alla mina brev
I filmen Bränn alla mina brev, baserad på romanen med samma namn, får vi följa Alex Schulman resa efter svar i sin släkthistoria. Efter ett gräl med sin fru inser han nämligen att han måste ta itu med sin vrede – en ilska som gått i arv i generationer. Släktens alla konflikter och vendettor tycks börja hos en och samma person: morfar Sven Stolpe. I Bränn alla mina brev följer vi Karin och Sven Stolpe, och den korta affär Karin hade med Olof Lagercrantz i början av 1930-talet som skapade svallvågor över årtionden.
Där kräftorna sjunger
Filmen Där kräftorna sjunger, baserad på den bästsäljande boken med samma namn, berättar storyn om Kya – en övergiven flicka som uppfostrat sig själv i träskmarkerna i North Carolina. I flera år går det rykten om ”Träskflickan” i trakten, vilket gör att den intelligenta och rådiga Kya isoleras från samhället. På väg in i vuxenlivet dras Kya till två unga män från stan och upptäcker en ny och spännande värld. Men när en av männen hittas död blir hon genast utpekad som huvudmisstänkt. Ju mer man får reda på om fallet, desto oklarare blir det vad som egentligen hände – och de många hemligheter som gömts i träsket hotas att avslöjas.
Hilma
Hilma är den storslagna berättelsen om svenska konstnären Hilma af Klint (1862-1944) som likt Vincent van Gogh slog igenom stort först efter sin död – och idag är en internationell konststjärna. Hilma var långt före sin tid och ansåg inte att världen då var redo för hennes konst. Därför fick den inte visas förrän 20 år efter hennes död – men när den visades skrev hon om konsthistorien totalt.
I Lasse Hallströms film utforskas det gåtfulla liv Hilma af Klint levde, som först det senaste decenniet börjat utkristalliseras. Hon var en svensk pionjär inom abstrakt konst, en feministisk ikon i en tid då män skapade alla regler och öppen för den spirituella världen som blev hennes kall. Huvudrollen som Hilma i olika åldrar delas av Lasse Hallströms fru Lena Olin och parets dotter Tora Hallström, som här gör filmdebut.
Källa: Filmstaden.se