Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Smarta spartips

8 bilder som perfekt illustrerar hur det är att vara svensk

16 mar, 2017
AvJoel Linde
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kanadensaren Julien S. Bourrelle har bott i många olika länder, och med sin erfarenhet av alla kulturer skrev han en bok för att på ett humoristiskt sätt belysa saker svenskar gör, som utlänningar ofta uppfattar som egendomliga.

– Folk säger ofta att boken får dem att se sina beteenden på sätt de aldrig har tänkt på förut. Många har sagt att den är ett bra och roligt verktyg för integration, säger han till Café.

Boken kommer att presenteras på Kanadas ambassad i Stockholm i mitten av maj under ett seminarium om integration och mångfald.

Känner du igen dig i Juliens beskrivningar?

1. Att visa känslor

Svenskar uttrycker sina känslor subtilt. Undvik att visa negativa känslor, ilska, frustration eller någon typ av aggressivitet. Positiva känslor kan du visa, men håll det subtilt.

Förutom när du tittar på hockey.

Eller när du dricker.

uttryck-svenskar

– I Sverige kan det vara svårt att veta om man är omtyckt eller inte, om man är del av ett lag eller en grupp eller inte. För utlänningar som är vana med strikt positiv eller negativ feedback kan det skapa stora problem eftersom de tolkar beteendet utifrån vad det betyder i deras egna kulturer.

Annons

2. Att prata med främlingar

Konversationer i Sverige är i första hand pragmatiska, det vill säga att de oftast har ett praktiskt syfte.

Alla situationer i boken är baserade på sådant som Julien själv har upplevt. Och svenskars behov av personligt utrymme är något som faktiskt har orsakat honom en del lidande – innan han förstod.

– Om jag satte mig på ett ledigt säte mitt emellan två personer hände det ofta att någon reste sig och satte sig på ett annat säte. Det är lätt att tolka det som ett avvisande, men sen insåg jag att det handlade om att jag hade kommit in i deras personliga utrymme vilket gör dem obekväma, säger han.

LÄS ÄVEN: 9 bevis på att Sverige är världens bästa land

3. Att träffa nya vänner

I många länder är det naturligt att börja prata med främlingar vid ett övergångsställe, i en butik eller när du väntar på att få din beställning på ett kafé.

Ni kanske hittar något intressant att prata om, blir lite nyfikna på varandra, bestämmer er för att dricka kaffet tillsammans. Ni kanske bestämmer er för att ses över lunch senare i veckan.

Ni går på en promenad.

promenad

 

Kanske har ni tur och hittar lite bär. Så ni börjar plocka bär.

promenad2

 

Aktiviteten bärplockning blir alltså en följd av att ni först spontant började prata med varandra för att ni var intresserade. Det är en vanlig tidslinje.

Annons

I Sverige skulle tidslinjen se lite annorlunda ut.

För att träffa någon krävs först tydliga ramar och en anledning för er att prata.

Alltså går du först med i en bärplockarförening. Ni möts i skogen med er förening och arbetar målmedvetet under ett par timmar, mestadels i tystnad.

Konversationer kan uppstå, oftast om det handlar om de praktiska aspekterna av att plocka bär.

Efter några månader (eller år) har ni etablerat en kontakt och ni är vänner som kan gå utanför dessa ramar och göra annat tillsammans.

4. Att flirta

Medan fransmän och italienare är experter på konsten att förföra…

… är svenska män lite mer praktiska. De vill uttrycka samma sak, men de gör det på ett mer subtilt sätt.

De visar kvinnan att de har noterat henne, vilket är en stor sak i Sverige. Svenska kvinnor är inte vana att få direkta komplimanger. Kom ihåg det, för det är lätt att skrämma bort en svensk.

5. Att dejta

I de flesta länder, när du träffar någon du tycker om, säger du hej. Du bjuder ut henne på dejt, och går det bra blir det en andra dejt. Är ni fortfarande intresserade av varandra kanske ni äter middag tillsammans, och sen kanske något mer händer.

Annons

Det är en vanlig tidslinje i de flesta länder runtom i världen. Men i Sverige fungerar det lite annorlunda.

Det startar vanligtvis med att ni träffas på krogen. Ni har roligt, går hem och ligger, och om personen fortfarande är kvar (och ni inte får panik) när ni vaknar kanske ni går på en dejt. Eller ja, ni äter frukost tillsammans. Har ni fortfarande kul? – Mer ligga. SEN, om ni fortfarande har trevligt tillsammans, kan ni hälsa om ni träffas ute, och kanske till och med träffas över en middag.

För i Sverige är middagar ett resultat av ett etablerat förhållande, inte ett sätt att lära känna människor!

Julien är givetvis medveten om att det här är grova generaliseringar, och han är väldigt öppen för kritik. Men visst är illustrationerna ganska träffande ändå, om man tar dem med en nypa salt?

Fotnot: Orden är författarens egna, översatta och tolkade från engelska.

LÄS ÄVEN: 12 roliga bilder som visar hur moderna förhållanden ser ut

Annons