Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Allt om Anna Lindberg – från kändisdotter till sportstjärna

17 feb, 2022
Anna Lindberg secret song 2020

Simhopparen Anna Lindberg går i sin mammas fotspår och är ny förbundskapten för landslaget i simhopp. Utanför idrotten driver hon flera bolag, har familj och partner.
"Jag är till viss del väldigt lik min mamma", skriver hon.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
6 svenska kvinnliga medaljhopp i vinter-OS i PekingBrand logo
6 svenska kvinnliga medaljhopp i vinter-OS i Peking

Anna Lindberg debuterade i OS redan som 14-åring och har sedan dess vunnit flera EM-och SM-guld. Simhopparen har en fin medaljsamling och historik bakom sig och nu är hon aktuell i programmet Secret Song på TV4.

Anna Lindberg går i mammans spår

Anna Lindbergs mamma, Ulrika Knape Lindberg, är Sveriges främsta simhoppare genom tiderna och har flera OS-medaljer på meritlistan. 1972 vann hon OS-guld när hon bara var 17 år gammal. Att Anna följt sin mammas fotspår råder det inga tvivel om.

Anna Lindsbergs mamma Ulrika Knape Lindberg

"Jag är till viss del väldigt lik min mamma. Otroligt fokuserad, strukturerad och målinriktad. När vi gick in i bubblan tycktes det kanske för många som att glädjen försvann, det var vårt sätt att fokusera. Vi visste vart vi var på väg och vi visste på vilket sätt vi skulle ta oss dit", skriver Anna själv om relationen till sin mamma.

Annons

När Ulrika Knape Lindberg var 21 år gammal så valde hon att avsluta sin karriär som simhoppare för att i stället fokusera på att bli tränare och idrottslärare. Ulrika har varit förbundskapten för landslaget i simhopp under flera år men efter fjolårets OS i Tokyo valde hon att sluta. Vem som blev ersättare? Dottern Anna Lindberg såklart.

Anna Lindberg och mamma Ulrika Knape Lindberg

– Jag är oerhört glad och stolt över att ha fått förtroendet att leda svensk simhoppning in i framtiden, jag brinner för simhoppning, så för mig är detta ett drömuppdrag, sa Anna Lindberg i ett pressmeddelande när det blev officiellt.

Kärleken och familjen

Simhoppstjärnan har sedan tidigare två barn med före detta hockeyspelaren Carl Steen. 2015 valde paret att gå skilda vägar och några år senare visade Anna upp sin nya kärlek – Mathias Tjärnqvist.

Anna Lindbergs partner Mathias Tjärnqvist

Mathias, som också har en karriär som hockeyspelare, och Anna träffades i februari 2018. Paret pratade då öppet om sin relation och om att Mathias fått bonusbarn.

Annons

– Helt ärlig så har jag alltid sagt att det är svårt att träffa någon med barn, det har jag tyckt. Men när jag kom in i Annas familj, det gick så himla bra direkt. Det var bara en självklarhet att få bonusbarn. Jag och Anna trivs fantastiskt bra ihop, vi har roligt och skrattar, har Mathias Tjärnqvist tidigare berättat för Expressen.

Något år efter att paret gick ut offentligt så fick Anna och Mathias dottern Haylie tillsammans.

Driver flera bolag – badkläder och ledarskap

Det är inte bara sporten som intresserar Anna. Hon har vid sidan av simhoppningen studerat ledarskap, konst, design och inredning och i dag driver hon flera olika bolag. Bland annat har hon designat en egen kollektion med baddräkter.

Anna Lindberg är med i Secret Song som sänds på TV4 20 februari.

Annons