Anja Pärson om övergreppen inom idrott: "Många gånger var det lättare att bara le”
Årets Feminista arrangerades på Nationalmuseum i Stockholm under måndagen. Det blev en fin, känsloladdad och rolig kväll med mycket skratt, tårar och systerskap. Över hundra kvinnor samlades för att prisa, hylla och uppmärksamma sju kvinnor som på något sätt inspirerat, visat mod eller verkat för förändring.
Under kvällen delades sju utmärkelser ut i olika kategorier: Årets ikon, Årets röst, Årets systerskap, Lindex Award, Årets inspiration, Årets förändrare och Årets förebild.
Anja Pärson delade ut pris till Årets förebild
Årets förebild gick till Tess Olofsson som bryter ny mark inom fotbollsvärlden då hon förra året var domare på en allsvensk match i herrfotboll – något som gör henne historisk då hon var den första kvinnan någonsin att göra det.
På plats för att dela ut priset var den tidigare alpinstjärnan Anja Pärson, som var en av idrottskvinnorna som skrev under Feminas uppror #gefaniminkropp under förra året. Ett uppror som växte fram efter att Spaniens förbundsordföranden Luis Rubiales kysste spelaren Jenni Hermoso mot hennes vilja efter de vunnit fotbolls-VM – något som fick debatten om sexism inom idrott att ta fart.
På scen fick Anja Pärson frågan om varför det var självklart för henne att skriva under upproret.
– För att det har hänt även mig, i många situationer. En kyss, ett grepp i nacken, känn på rumpan. Jag kommer från en idrott som kanske är större i Mellaneuropa där det är en helt annan sak. Det är framför allt förbundsfolk, högre uppsatta inom idrott, sa hon och fortsatte:
– Jag insåg att många gånger var det lättare att bara le, och snabbt få det bortgjort och gå vidare, än att ta en diskussion. För många gånger blev det en diskussion. Man säger sluta och då blir man jobbig. Så många gånger stod man och kände greppet i nacken och försökte stå still och sen gå därifrån.
Alla vinnare på Årets Feminista 2024
Årets förebild: Tess Olofsson
Årets inspiration: Camilla Hamid
Årets systerskap: Eva Röse
Årets röst: Anna Vlasenko
Lindex Award: Jenny Larsson
Årets förändrare: Anja Nordenfelt, Mamma United
Årets ikon: Arja Saijonmaa