Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Titta in i Margareta Hallins badrumsskåp Vintips till höstmiddagen Härliga spahotell att besöka Intervju med Matilda Boza från TV4 Livsberättelser Så bär programledarna säsongens trendfärg Feminas historia

Ann-Britt Ryd Pettersson drabbades av cancer – efter reumatismen

19 nov, 2021
AvAino Oxblod
FotografTT.
Ann-Britt Ryd Pettersson har under sina många år i public service blivit en riktig SVT-ikon.
Men för några år sedan drabbades hon först av en ledsjukdom, och sedan av cancer.
– När jag fick min cancer trodde de att det kunde ha med medicinen att göra. De misstänker det i alla fall, har Ann-Britt berättat för Aftonbladet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Det här gjorde programledarna innan SVTBrand logo
Det här gjorde programledarna innan SVT

Ann-Britt Ryd Pettersson har med sina 40 år som anställd på SVT varit en av kanalens mest rutinerade profiler och reportrar. 1980 började hon jobba på tv-sporten, och från 1984 började hon jobba på Aktuellt. Genom åren har hon varit både programledare, korrespondent, reporter och även redaktör. 2018 fick hon också hederspris på Kristallengalan.

Under hela sin tid på SVT har Ann-Britt lidit av den kroniska reumatiska sjukdomen Reiters syndrom. Läkarna tror att sjukdomen hade legat latent men utlöstes av att Ann-Britt Ryd Pettersson tränade samtidigt som hon hade halsfluss. Smärtorna kommer i skov, och 2019 tvingades hon operera in en ny höft på grund av sjukdomen.

– Jag har också fått steloperera foten och ena handen. Sjukdomen har även gjort att käken har blivit angripen. Oftast sätter sig reumatiska sjukdomar i fingrarna, men den här sätter sig i stället i de stora lederna, berättade Ann-Britt för Aftonbladet 2019.

Annons

Cancer upptäcktes av en slump

Den reumatiska sjukdomen är inte det enda hälsoproblemet SVT-profilen har lidit av. 2011 upptäcktes av en slump att Ann-Britt hade cancer i tunntarmen.

– Vi sände dygnet runt i samband med Utøya och jag var jättetrött och sjuk, men trodde det var på grund av jobbet. Jag tog sänkan och den var skyhög. Läkarna förstod inte vad det var och jag fick därför kolla EKG, skallen, tarmarna. Sedan visade det sig att jag hade en svår lunginflammation. En av alla undersökningar jag gjorde var en rektoskopi och det visade sig att jag hade en tumör i tunntarmen. Efter några månader blev det operation. Men jag är glad att det upptäcktes så tidigt. Vilken tur jag hade, berättade hon i Aftonbladet.

Trots den omfattande operationen lyckades Ann-Britt Ryd Pettersson slippa stomipåse, men måste ändå vara noga med vad hon äter på grund av att en del av tarmen togs bort. Hon går på regelbundna undersökningar för att se så cancern inte kommer tillbaka.

SVT-programledaren får numera kortisonsprutor för Reiters syndrom, men har ätit andra mediciner mot sjukdomen – något läkarna misstänker kan ha orsakat hennes cancer.

– För tjugo år sedan kom biologiska mediciner som har hjälpt många. Men det finns nackdelar. Det är en ganska tuff medicin och jag fick den under några år. När jag fick min cancer trodde de att det kunde ha med medicinen att göra. De misstänker det i alla fall.

The Storytellers – Lyssna med MarkizBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Markiz
Annons