Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Titta in i Margareta Hallins badrumsskåp Vintips till höstmiddagen Härliga spahotell att besöka Intervju med Matilda Boza från TV4 Livsberättelser Så bär programledarna säsongens trendfärg Feminas historia

Bert-Åke Varg är död – skådespelaren blev 90 år gammal

01 jan, 2023
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Han var en av Sveriges mest folkkära, och älskade, skådespelare. Nu har Bert-Åke Varg, 90, somnat in.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Kändisåret 2022: Bröllop, bebislycka och dödsfallBrand logo
Kändisåret 2022: Bröllop, bebislycka och dödsfall

Bert-Åke Varg har somnat in. Den folkkäre skådespelaren dog på nyårsafton 2022. Dödsfallet skedde då Bert-Åke var på väg till en konsert på Grand Hôtel. Enligt Hänt segnade han ihop i bilen utanför hemmet på Östermalm i Stockholm.

”Hustrun Julianna, 75, larmade och förbipasserande på gatan hjälpte till med upplivningsförsök. Både brandkår och ambulans var snabb på plats och satte i gång hjärt- och lungräddning. Bert-Åke fördes akut till Sankt Görans sjukhus, men hans liv gick inte att räddas. Hjärtat hade givit upp”, skriver Hänt.

Juliana och Bert-Åke Varg på premiär, 2021.

Sonen Pontus Varg berättar mer:

– Det känns oerhört sorgligt idag. Men man kan trösta sig med att farsan fick ett långt och rikt liv, fyllt av mycket kärlek och goda skratt – och att han hade möjligheten att jobba, ända upp i 90-årsåldern, med det han älskade mest – att underhålla andra. Han var oerhört pigg i huvudet, trots att kroppen var svag.

Annons

– Någonstans mitt i det här sorgliga så känns det på något sätt trösterikt att han fick lämna jordelivet i snygg smoking och glänsande lackskor.

Hade njurproblem och vårdades med dialys

Pontus säger till Hänt att Bert-Åke under det senaste året vårdats tre dagar i veckan på grund av sina njurproblem. Han har gått på dialys. Det hela har givetvis varit både slitsamt och påfrestande.

Hyllades för sina skådisinsatser

I många år har Bert-Åke varit aktiv som skådespelare. Han har gjort mängder av roller. Några av de mest älskade rolltolkningarna är, förstås, den som Helge i barnprogrammet Från A till Ö, där han spelade en klok uggla. Programmet fick bara en säsong, och sändes mellan 1974 och 1975, men har repriserats så många gånger att de flesta nog tror att det spelades in fler avsnitt än det gjorde. Bert-Åke medverkade också i Rederiet, där han gjorde en fantastisk insats som Gustav, en älskvärd men butter man som arbetade nere i båtens maskinutrymme.

Bert-Åke efterlämnar hustrun Julianna samt tre barn, sex barnbarn och sju barnbarnsbarn. Vila i frid.

Annons