Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Titta in i Margareta Hallins badrumsskåp Vintips till höstmiddagen Härliga spahotell att besöka Intervju med Matilda Boza från TV4 Livsberättelser Så bär programledarna säsongens trendfärg Feminas historia

Efter mörka åren – så lever skådespelarna från Cosby i dag

31 jan, 2022
AvLinus Brännström
FotografTT
Komediserien Cosby var enorm på 1980-talet. Alla vet vad som sedan hände med Bill Cosby – men hur lever resten av skådespelarna i dag?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
5 klassiska 80-talsserier vi minns

Det går knappt att förklara hur populär tv-serien Cosby, som i original hette The Cosby Show, var under 1980-talet och början av 1990-talet. Komediserien sändes i åtta säsonger, vann sex Emmys och nominerades till otaliga fler.

Cosby, som kretsade kring gynekologen Cliff Huxtable (Bill Cosby) och hans familj i Brooklyn, innebar också en nytändning för sitcom-genren och öppnade dessutom dörren för fler breda serier med en majoritet svarta skådespelare.

Annons
Familjen Huxtable i Cosby.

Seriens rykte har dock svärtats ned på senare år på grund av anklagelserna mot huvudrollsinnehavaren Bill Cosby. Den 84-årige stjärnkomikern har anklagats för sexuella övergrepp av över 50 kvinnor – han dömdes 2018 och satt fängslad i tre år innan han i fjol släpptes.

En domstol i Pennsylvania upphävde då domen mot Cosby – bland annat för att det ansågs ha kunnat påverka juryn att man hört kvinnor som anklagat honom för sexbrott som preskriberats.

Annons

Bill Cosby är dock fortfarande persona non grata i den amerikanska underhållningsindustrin.

Andra skådespelare som medverkade i serien har dock fortfarande lysande karriärer – medan andra helt har försvunnit. Så här har det gått för resten av familjen Cosby.

Phylicia Rashad spelade Clair Huxtable.

Clair Huxtable – Phylicia Rashad

Mamman i familjen, Clair Huxtable, spelades av Phylicia Rashad. Hon slog igenom på Broadway på 70-talet och återvände till scenen efter Cosby – 2004 blev hon första svarta skådespelerska att vinna en Tony i kategorin bästa skådespelerska. Hon prisades för sin roll i A raisin in the sun. På senare tid har hon också synts i filmer som Creed.

Annons

Phylicia Rashad är i dag 73 år.

Sondra Huxtable – Sabrina Le Beauf

Rollen som äldsta dottern Sondra höll på att gå till Whitney Houston men Sabrina Le Beauf landade den till slut – trots att hon bara var tio år yngre än sin ”mamma” Phylicia Rashad. Efter Cosby har hon gjort ett fåtal tv-roller, bland annat i Star Trek: The next generation och Fatherhood, men framför allt varit verksam som teaterskådespelare.

Hon är i dag 63 år.

Lisa Bonet spelade Denise Huxtable.

Denise Huxtable – Lisa Bonet

Den rebelliska dottern Denise blev många tittares favorit i Cosby. Rollen spelades av Lisa Bonet som 1987 gifte sig med artisten Lenny Kravitz som hon året därpå fick dottern Zoë Isabelle Kravitz med. Lisa och Lenny gick skilda vägar 1993. Hon har också ett barn med Game of thrones- och Aquaman-stjärnan Jason Momoa – Bonet gifte sig med honom 2017 men i början av 2022 ansökte paret om skilsmässa.

Annons

Lisa Bonet har sporadiskt jobbat som skådespelare efter Cosby. Hon är i dag 54 år.

Theo Huxtable – Malcolm-Jamal Warner

Mellansonen Theo spelades av Malcolm-Jamal Warner. Efter Cosby har han varit verksam som skådespelare, producent, regissör och musiker. Bland annat har han gjort en av huvudrollerna i komediserien Malcolm & Eddie. Just nu spelar han en av huvudrollerna i den amerikanska sjukhusserien The Resident.

Malcolm-Jamal Warner är i dag 51 år.

Annons
Tempestt Bledsoe spelade Vanessa Huxtable.

Vanessa Huxtable – Tempestt Bledsoe

Dottern Vannes spelades av Tempestt Bledsoe, som var elva år gammal när hon fick rollen. Efter Cosby har hon fortsatt en karriär som skådespelare och programledare – dock utan att ha nått några större framgångar.

Tempestt Bledsoe är i dag 48 år.

Keshia Knight Pulliam spelade Rudy Huxtable.

Rudy Huxtable – Keshia Knight Pulliam

Familjens yngsta barn spelades av Keshia Knight Pulliam. 1986 blev hon historisk som den yngsta skådespelare någonsin att nomineras till en Emmy – hon hade då chans på priset för bästa kvinnliga biroll i en komediserie. Efter Cosby fortsatte hon skådespela samtidigt som hon också gick i skolan. På senare år har hon deltagit i flera kändistävlingar i amerikansk tv.

Keshia Knight Pulliam är i dag 42 år.

Annons