Leif GW Perssons oväntade svar om åldrandet: Mer hyss
– Väldigt gamla människor har ju någon sorts rabatt, förklarar han finurligt.
Kriminologen, författaren och tv-profilen Leif GW Persson fyller 78 år i mars.
I en ny intervju med Expressen reflekterar han över de strategier han själv implementerat för att hantera åldrandet – samt de övervägande fördelarna!
Leif GW:s härliga pensionärsliv – relationen till TV4-kollegorna
Sedan år 2003 är GW gift med kärleken Kim Persson. Den 77-åriga kriminologens liv har berikats med totalt sex barn, varav två bonusbarn med nuvarande hustrun, och flera barnbarn därtill.
En av döttrarna, som har tillsammans med exhustrun Birgitta Liedstrand, har gått i pappas fotspår och har en framgångsrik författarkarriär. Malin Persson Giolito, född 1969 har bland skrivit böckerna Bortom varje rimligt tvivel och Störst av allt, som senare blev till hyllad Netflix-serie.
I intervjun med kvällstidningen berättar Leif om hur han tillbringar livet som pensionär. Bland annat berättar han om hur TV4-kollegorna behandlar honom när han besöker Nyhetsmorgon-studion på onsdagar och söndagar, i egenskap av expert inom kriminologi.
– Jag kör ju det här i tv, som jag gillar. De är snälla mot mig och fördragsamma. Det är en trevlig sysselsättning. I övrigt håller jag på med sådant som jag gillar av rent personliga själ. Det fyller jag min tillvaro med.
Förutom intresset för brott och litteratur, så har han även ett brinnande intresse för mat och dryck. Maten ska gärna innehålla någon form av viltkött, då polisprofessorn är starkt förtjust i jakt. Han har dessutom släppt kokböcker på ämnet.
Drycken då? Jo, det intresset har faktiskt resulterat i en kassako för pensionären. Sedan den första lanseringen år 2018, har han nämligen fått erfara en enorm försäljningssuccé av de viner han själv satt sitt namn på – och där en illustration av honom själv också pryder flaskorna.
Satsningen gör han tillsammans med barndomsvännen, sedan 70 år tillbaka, tillika vinhandlaren Christian Tegnér. Vännernas vinintresse startade tidigt, som kommer från flera generationer vinhandlare, hade tillgång till mycket fina viner när pojkarna började experimentera med alkoholhaltiga drycker.
– Det var svåråtkommliga varor när man var en så där 14-15 år. Så han var en mycket uppskattad person i kamratkretsen, säger Leif till tidningen om vännen.
Leif GW Perssons oväntade svar om åldrandet: Mer hyss
Utåt sett ser det med andra ord ut som att Leif GW Persson har fler järn i elden som pensionär än han hade innan, men så är inte fallet. Nej, GW berättar att han känner sig påverkad av åldrandet, men att han har hittat ett smart sätt att förhålla sig till det.
– Jag välkomnar varje ändring. Jag tycker att jag lyckas hyggligt. När man blir gammal, då tar allt dubbelt så lång tid och när man äntligen blir klar med något så blir det bara hälften så bra, säger han till tidningen och fortsätter:
– Hur löser man det? Jo, genom att bara anstränga sig så pass att man fortfarande kan känna sig ”med på banan”, men inte mer… då kan det lätt urarta och bli konstigt.
Vidare trycker han på den främsta fördelen med att åldras; hyss och rackartyg!
Det gör han genom att insinuera han att han återupptäckt den busiga och sidan av sig själv på äldre dagar, eftersom omgivningen har anlag till en förlåtande attityd mot samhällets äldre invånare. Ett kryphål, som GW antyder att han utnyttjar i bland.
– Väldigt gamla människor har ju någon sorts rabatt, va. De kan hitta på saker som skulle väcka stort misshag om det gjordes av någon yngre. Det är som med barn, man [omgivningen reds. anm.] är lite fördragsam, förklarar han.