Marianne Rundström kritisk mot SVT – därför lämnade hon kanalen
Eftersom hon skulle fylla 67 år året därpå – vilket är SVT:s pensionsålder – fick hon inte heller några nya uppdrag på kanalen, något hon nu är kritisk mot.
– Det är ett feltänk som jag tycker är oerhört galet, där skiljer sig exempelvis TV4 som behåller sina äldre profiler och värnar om dem, säger hon till Aftonbladet.
Tidigare SVT-profilen Marianne Rundström har hunnit fylla 70 år, och har det senaste året hållit låg profil på grund av coronapandemin, då hon på grund av sin diabetes är riskgrupp.
Men under 22 år var hon en av public services främsta profiler, och ledde under många år kanalens morgonprogram Gomorron Sverige. Men när SVT valde att lägga ner programmet 2017 i förmån för Morgonstudion så fick Marianne Rundström till skillnad från många av sina kolleger inga nya uppdrag på kanalen – detta eftersom hon snart skulle fylla 67 år.
Marianne Rundström valde därför att säga upp sig, och tackades av i direktsändning med blommor och firande.
– Så var det och det var väldigt tydligt och är någonting som genomsyrar hela samhället. Synen på ålder och åldrande sticker ut i hela världen, ju äldre man blir desto mindre berättigad blir man. Jag känner inte av det själv särskilt mycket numera eftersom jag har fått så många nya jobb och är så aktiv. Men jag vet många som verkligen tycker att människovärdet devalverades när man försvann från yrkeslivet, säger Marianne Rundström i en intervju med Aftonbladet.
Marianne Rundström hyllar TV4
Hon tror också att det kan vara lättare att som äldre man få vara kvar i tv, än om man är en åldrande kvinna. Samtidigt hyllar hon tidigare konkurrenten TV4, för att de är bättre på att ta vara på sina seniorer än vad SVT är.
– Det är möjligt. Det är lite med de gråa tinningarnas charm, äldre män får en viss pondus. Men när det kommer till kvinnor får det inte synas att man åldras eller har rynkor i ansiktet. Det är rätt förfärligt faktiskt. Det är ett feltänk som jag tycker är oerhört galet, där skiljer sig exempelvis TV4 som behåller sina äldre profiler och värnar om dem, säger hon i intervjun.
Rundström menar att coronapandemin inte har gjort saken lättare heller – att alla över 70 år räknas som riskgrupp lär också påverka hur man ses av arbetsgivare i framtiden.
– Det här med att kasta ut kompetens är inget som gagnar ett företag oavsett vilken bransch man än pekar på. Det är en sorglig historia, det har också accentuerats under det här året. Om man är så skör när man är 70 att man inte ens får gå på Ica, då är det svårt att tänka sig att arbetsgivarna skulle stå i kö, säger hon till Aftonbladet.
Läs mer:
Marianne Rundström blev lurad på internet: "Skammen"