Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Marie Olsson Nylander om familjelivet under den tuffa renoveringen i Sicilien

29 sep, 2021
AvElin Jonsson
AvElin Jonsson
FotografSvt/Janne Danielsson
marie olsson nylander HUSDRÖMMAR säsong 2
Snart är det dags för ännu en säsong av Husdrömmar Sicilien, en SVT-serie där vi möter inredningskonstnären Marie Olsson Nylander, som minst sagt trängt genom rutan, med familj.
För ELLE delar hon nu med sig av sina bästa tips vad gäller både inredning och familjelivet kontra stora renoveringsprojekt!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Husdrömmar Sicilien är tillbaka för en säsong två, och nu kommer vi få se fortsättningen av Bill och Marie Olsson Nylanders storslagna renovering. Denna gång med lite extra fokus på den vildvuxna och för byn unika gamla trädgården.

TV: Marie Olsson Nylander - därför blev hon inredare och stylistBrand logo
TV: Marie Olsson Nylander - därför blev hon inredare och stylist

Första säsongen av Husdrömmar Sicilien blev en tittarsuccé för SVT som följdes av omkring en miljon tittare under varen 2020. I serien följer vi Marie Olsson Nylander (inredningskonstnär) och Bill Nylander (asfaltsläggare) med barnen Otto, Vidar, Ingrid och Solveigs renoverings resa av sitt ståtliga hus Palazzo Cirillo i staden Termini Imerese på Sicilien.

Dags för Husdrömmar Sicilien säsong 2

När tv-kamerorna slocknat efter säsong ett var de äntligen färdiga med de bostadsrum som de behövde för att kunna leva i huset med sina fyra barn under semestrar och ledigheter. Men inte var det tal om speciellt mycket ledigheter, för under det senaste ett och ett halvt åren har paret fortsatt att fixa med sitt rosa 1700-talspalats på Sicilien.

Annons

När vi når Marie Olsson Nylander över telefonen har hon precis rastat hunden Bosse, och det är inte det enda som ligger i pipen. Strax ska hon över till Danmark på mässa och efter (och innan) det vankas fler intervjuer. Det är alltid full rulle för Marie, frågan är hur hon håller sig samman.

– Haha, jag håller mig på jorden. Men det är klart att man får något melt down ibland – inte idag dock! Det är alltid full fart när premiären närmar sig. Så nu håller man på att bocka av allt på listan, pang, pang, pang!, säger Marie Olsson Nylander som fortsätter att förklara att renoveringsresan i den nya säsongen till stor del präglades av pandemi som tidigt lamslog hela Italien.

– Pandemin går som en röd tråd genom hela programmet, och det jag kan tycka är att det kan bli intressant att få se detta ur ett icke-svenskt perspektiv. Och heller inte via ett nyheter- och medieperspektiv, utan mer hur människorna här faktiskt påverkades. Det blir en vacker och intressant skildring av Italien under pandemin tycker jag, säger hon och gör klart att tittarna såklart kommer få se det stora projektet i den vildvuxna trädgården också.

– Man kommer verkligen få se hur nya relationer skapas, och mycket av inredningen där. Det kommer bli lite kulturkrockar och så. Mycket delar av huset som tittarna inte sett innan också. Garaget och magasinet till exempel.

Annons

Marie Olsson Nylanders kära Bill gjorde klart att familjen under inspelningen av säsong två “varit igenom ett helvete, men att allt blev bra”. Och det kan Marie skriva under på.

– Haha, ja det är sant det har varit ett helvete men vi har ju överlevt det! Är dock lite förkyld nu, och det är inte corona.

”Som barn i vår familj får man roa sig själv”

Marie och Bill har fyra barn i ganska brett ålderspann, och Marie berättar att detta till trots så håller familjen sig samman ”förvånansvärt bra” under deras stora projekt. Men hon skulle nog inte tagit sig ann ett så här stort projekt ifall alla fyra barnen hade varit små.

– Vi måste ju jobba – och som barn i vår familj får man ju roa sig själv. Människorna här i Italien älskar barn, och Solveig brukar leka omkring precis i närheten när vi jobbar. Hon vet var vi är och oftast så kanske hon vattnar blommor samtidigt som jag står och fixar något med någon byggare. Hon är alltid med och hjälper till och kanske bär något, litet. Hon känner ju alla på bygget och jag är riktig en falk-mamma som hela tiden frågar: ”Solveig, var är du – här mamma, svarar hon.”

Annons

Tacksamheten över att SVT inte sysslar med ”Skandal-tv”

Husdrömmar-Marie berättar också att de inte bråkar i sin familj. ”Men såklart att man ibland blir grinig men det är ju normalt”, förklarar hon samtidigt som hon skämtar och tackar SVT för att dem inte sysslar med ”skandal-tv”.

– Solveig är inte någon som smajlar upp sig för kameran, hon är ju så van nu. Man märker att hon inte gör till sig. Så det var någon påsk där när hon var svinarg och kastade fjädrar omkring sig, och det kanske man hoppas på att SVT väljer att plocka bort, skrattar Marie och kommer snabbt in på sitt lite kanske dåliga tålamod.

– I Italien är det ju väldigt mycket imorgon, imorgon och inte idag. Det är inte så viktigt att det sker direkt, fast jag är ju lite otålig men jag har blivit bättre på det där med tålamodet!

”Semester med fyra barn är ju skitdyrt!”

Vad gäller att som stor barnfamilj påbörja ett enormt bygge utomlands, eller ta sig ann ett stort renoveringsobjekt som de själva gjort med Palazzo Cirillo, ser Marie Olsson Nylander (typ) inga nackdelar.

Annons

– Jag tänker såhär! I Italien har vi ju träffat tre svenska familjer som köpt hus här, som också har barn. Deras spontana tanke var att göra det här precis NU – för barnens skull.

– Då kan barnen till viss del växa upp här, så jag känner nästan bara att det är positivt att göra det när barnen är små – då blir det en så stor del av deras liv. Man gör världen större för barnen, säger hon och berättar att dottern Solveig redan kan engelska och ska snart även få lära sig italienska.

– Jag tänker snarare att man kan skippa den dyra bilen och typ köpa en stuga på Sicilien. Det blir ju en hel upplevelse tillsammans med barnen. Att åka på semester med fyra barn är ju skitdyrt!

”Vi har ju skapat ett hem”

Marie Olsson Nylander känner att det är mer lönsamt både för plånbok och sinne att skaffa sig ett eget litet tillhåll, och det blir ju som ett semesterboende samtidigt som man bygger sig ett hem.

– Nu blir det verkligen som en kombo, och man slipper betala mat och hotell, samt semester då kan det lätt bli så pressat. Det kanske blir tjafs om man vill göra lite olika grejer, men när man väl har ett hem så blir det ju att man kan dra sig undan. Vi har ju skapat ett hem.

Annons

Så Maries tips för den som är sugen men också osäker är ”att vända på steken” och se fördelarna med att starta ett liknande projekt fast att man har små barn.

– Det är inte omöjligt när man har småbarn! Tänk tvärtom. Man visar ju världen, vi har det så bra i Sverige och det är helt klart annorlunda i Italien. Det är enklare och fattigare, våra barn får se hur andra barn har det och det är väldigt nyttigt, det blir en tankeställare till alla i familjen.

Marie Olsson Nylanders bästa inredningstips

– När många vill göra om så tänker dom att ”men gud vitt är så tråkigt”. Men det är det ju bara när det är typ IKEA-vitt och sjukhus-tråkigt, kliniska hem är ju inte precis superkul. Så jag säger verkligen: Jobba med strukturer! En lurvig matta. En slät diskbänk? Bryt av med matt och strävt om allt är blankt.

Annons

– Jag älskar ju färg, men vill helst inte ha en färgbomb. Jobba i färgskalor som går hand i hand. Och visst ja, det är lite kul med en färgchock i något rum kanske... Men efter två år är det kanske inte lika kul.

– Välj riktiga material. Undvik plast och sånt – det blir inte snyggt när det åldras. Jag älskar vintage. Så leta, leta, leta! Ja, det tar längre tid men det är värt det.

– Idag är alla också så att de ska göra allt själv. Alla är plötsligt fotografer och stylister. I Italien är det inte så. Där klipper du dig hos barberaren, köper skor i skoaffären och frukt i fruktaffären. Så ännu ett tips är att ta in experthjälp när du behöver! Gå till en vintagebutik med proffspersonal, och undvik blocket – det behöver inte bli dyrare.

– Sedan lampor, jag älskar lampor. Jag gillar ju att utmana mig själv så varför inte kanske ha tre lampor i ett rum.

– Tips på väggarna är speglar, det gillar jag att inreda med. Jag tröttnar fort på konst. Men om man ska ha konst – ska man nog ha riktig konst och inte någon plansch. Det går ju att handla vackra oljemålningar i vintagebutiker, vilket jag själv i och för sig inte hade råd med i Sverige.

Annons

– Undvik att bara gå på märken och labels, om allt ska lyfta så blir det bara kitschigt, vissa folk med pengar bara öser på med labels. Det gillar jag inte. Kitsch i sig kan ju vara coolt, men inte på det sättet!

– Prova dig fram också! Gör fel tusen gånger, sometimes you win sometimes you loose. Tillslut blir det rätt, säger hon och poängterar att det tog hela två år för henne att bli nöjd med ett av hennes rum.

– Öva, öva, öva!

Vidare berättar Marie med stor glöd att hon har ett så stort inre driv för inredning att om hon vet med sig att något står fel kan det bli som så att familjen vaknar upp till ett helt nymöblerat hem på morgonkvisten.

– Men verkligen, jag gillar att bryta av, något glansigt, en glaslampa på en träbyrå kanske! Det går ju inte att lära sig symmetri egentligen, man kan inte gå en kurs – det gäller att testa sig fram bara.

Det händer härnäst för Marie Olsson Nylander

Framöver kommer vi få se Marie Olsson Nylander i ännu ett samarbete med Ellos, där hon inom kort kommer släppa en kollektion med sängkläder.

Annons

– Jag är ju besatt av tyger och dessa kommer komma i läckra retromönster. Jag vill ändå säga att dessa kommer bli lite roligare än andra sängkläder, i vävda mönster som är helt fantastiska.

Ännu en upplaga med hennes populära mattor (som sålde slut i ett nafs) till samma företag väntas komma inom kort och är redo för försäljning snart igen, och Marie Olsson Nylander håller även på med en bilderbok som väntas finnas i butik i september 2022.

TV: Se 8 sätt att inreda med den stora medelhavstrendenBrand logo
TV: Se 8 sätt att inreda med den stora medelhavstrenden
Annons