Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Melodifestivalen görs om 2025 – nya upplägget

22 aug, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Marcus och Martinus vann Melodifestivalen 2024
Melodifestivalen är Sveriges mest omtyckta tävlingsprogram – men inför 2025 väljer SVT att göra flera stora förändringar i showen.
– Även ett älskat program som Melodifestivalen mår bra av förändring, säger projektledaren Anders Wistbacka.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Oväntade kändisar som ställt upp i MelodifestivalenBrand logo
Oväntade kändisar som ställt upp i Melodifestivalen

Inget program är så älskat och omtalat i Sverige som Melodifestivalen, och sedan början av 2000-talet har många delar av programmet sett ut på ungefär samma sätt. Men inför 2025 gör nu SVT en genomlysning och gör flera stora förändringar med tv-programmet.

– Även ett älskat program som Melodifestivalen mår bra av förändring. Varje år utvärderar, analyserar och tar vi in tittarnas åsikter. Med årets justeringar vill vi öka engagemanget kring de tävlande bidragen. Eftersom vi släpper låtarna en dag tidigare kan tittarna bekanta sig med dem i förväg och Mello-feelingen infinna sig redan på fredagen för att explodera på lördagen. Det ska det bli mycket spännande att se hur förändringarna tas emot av tittarna, säger Anders Wistbacka, projektledare för Melodifestivalen.

Annons

Här är de tre stora förändringarna i Melodifestivalen 2025!

1. Ny struktur för tävlingen

I Melodifestivalen 2025 kommer 30 bidrag tävla, och det kommer fortsätta vara fem deltävlingar och ett finalkval precis som det varit tidigare. Däremot kommer bara ett bidrag från varje deltävling gå vidare till finalkvalet, i stället för två som det har varit tidigare. Bara fem låtar kommer alltså tävla i finalkvalet 2025. I finalen kommer det precis som 2024 vara 12 tävlande bidrag.

Carina Berg och Björn Gustafsson Melodifestivalen 2024
Carina Berg och Björn Gustafsson ledde Melloskutan 2024. Foto: Stina Stjernkvist

2. Nytt upplägg för finalkvalet

Finalkvalet, det som tidigare var andra chansen, är den delen av Melodifestivalen som har bytt skepnad flest gånger – och så blir det även 2025. Bidragen kommer visas som repriser med artisterna på plats i arenan, och det bidrag som fått flest röster i sin deltävling kommer gå direkt till finalen. Sedan får tittarna rösta om de fyra andra låtarna och skicka ytterligare ett bidrag till finalen.

3. Låtarna släpps före programmet

Den kanske största förändringen som görs är att du 2025 kommer kunna lyssna på låtarna i sin helhet redan innan de är med i tävlingen. I alla år har låtarna inte fått släppas på streamingplattformar och radio förrän de varit med i programmet och åkt ut, eller när alla deltävlingar är klara. 2025 kommer alla låtar i respektive deltävling att släppas fredagen före deltävlingen de är med och tävlar i.

Annons