Patrik Norqvist om kärlekslivet: ”Vill hitta någon att bli gammal med”
Under intervjun berättar han om vardagen i Umeå, om tv-karriären, systerns inflytande på honom under uppväxten, sjukdomen som påverkar hans nacke och längtan efter att träffa kärleken.
– Det hade ju varit jättetrevligt att träffa någon tjej som man trivs med, säger han.
Patrik Norqvist är rymdfysikern som blev en älskad tv-personlighet på 2000-talet. Än i dag syns han regelbundet i tv-rutan, där han reder ut komplexa fenomen på ett roligt och lättförståeligt sätt.
När Femina pratar med Patrik över ett telefonsamtal berättar han att det inte hör till ovanligheten att folk kommer fram till honom på stan och säger ”Jag och frugan har suttit och funderat på det här jättelänge, och du kan ju allt ...” eller ”Jag såg dig på tv. Kan du förklara det här?”
Han förklarar att han tycker att hans kändisskap ligger på en jättebra nivå. Det är kul att bli igenkänd och approcherad på stan, och det är mest positiva hejarop, men han skulle inte vilja uppleva baksidan av ett större kändisskap.
Så blev rymdfysikern Patrik Norqvist en omtyckt tv-personlighet
Till vardags arbetar han som lektor i fysik vid Umeå universitet, och det är läraryrket som hjärtat klappar mest för. Tv-karriären var ett bananskal som han halkade in på av en slump.
– Det började med att jag och en kollega gjorde en reportage om det vi kallar Hollywoodfysik, år 2003 tror jag att det var. Vi testade alla möjliga fysiklagar man bryter i Hollywoodfilmer. Det blev det en ganska stor grej.
Så småningom fick humorduon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, kända som Filip & Fredrik, upp ögonen för inslaget och för Patrik.
Vid tidpunkten höll de på att utveckla Kanal 5-programmet som senare kom att kallas Boston Tea Party, och det var så Patrik landade sitt första stora tv-gig.
– De ringde mig och så pratade jag i kanske en halvtimme. Sedan var det klart. Ingen provspelning eller någonting. De sa bara ”Japp, då kör vi”, säger han och fortsätter:
– Jag var med i alla år, tre säsonger. Jag fick ett eget inslag i studion; Veckans Macka.
Inslaget i Nyhetsmorgon: Det jag är mest stolt över
Genom åren har han synts i och gästat en uppsjö av populära tv-format; Eftersnack, Hela kändis-Sverige bakar, Fångarna på fortet, Fråga Lund, Jeopardy!, Smartare än en femteklassare, Uppfinnarna och Go'kväll. Ja, föratt nämna ett fåtal.
Men det han är mest stolt över, om han blickar tillbaka på hela tv-karriären är inslaget Fråga fysikern i Nyhetsmorgon.
– För det där tror jag är något som inte alla skulle klara. Det är vissa speciella talanger som krävs. Man ska hålla tiden, leverera en förklaring och inte tappa bort sig. Och så ska man ska hålla ett ganska högt fokus. Det är jag faktiskt lite halvstolt över.
Han berättar att han alltid flyger ner till Stockholm korta svängar när han ska vara med i Nyhetsmorgon. Det är lite slitigt, men värt det eftersom han tycker att det är så himla kul.
Smurfar, Springsteen, Sahlin och samlarmani
Under åren i rampljuset har Patriks kärlek till ett speciellt samlarobjekt, smurfar, också uppdagats. Det hela började vid åtta års ålder, i samband med julen, när han såg 24 stycken smurfar á 2 kronor och 50 öre styck bak på flingpaketet – och ville samla alla.
– Jag har någon samlargen i mig. Det går inte att komma ifrån. Börjar jag samla på något, så gör jag det fullt ut. Efter ett tag hade jag kanske 100 stycken smurfar eller någonting.
I tonåren och under högstadietiden sattes samlandet på paus. Det var inte det coolaste man kunde göra.
Men under en klassresa till Hannover, Tyskland under sista gymnasieåret gick han in i en leksaksaffär och hittade 52 smurfar han inte hade. Samlandet väcktes till liv på nytt.
I dag har han nästan alla smurfar, varav två är värdefulla rariteter.
– Det dyraste jag har sett en sådan där säljas för, det är 5 000 euro. Men jag fick mina för mycket mindre.
Men det är inte bara smurfarna som har ett grepp om Patriks samlargen. Bossen Bruce Springsteen är den stora idolen och i hemmet finns givetvis både merch och memorabilia.
Under Springsteens besök i Sverige i samband med midsommarhelgen, var Patrik på plats för samtliga tre konserter.
Han berättar en anekdot från när han var inbjuden att prata om Nobelpriset i fysik i ett TV4-inslag och träffade en annan Sprinsteen-fantast.
Han tror sig minnas att det var omkring 2009. Mona Sahlin var injuden till samma inslag för att prata om Nobels fredspris.
– Det var lite kul för jag överhörde att de frågade henne ”Hur är det? Ska du fara på Nobelfesten i år?” Hon sitter typ två meter från mig, så jag hör henne svara ”Nej, jag har viktigare saker den dagen”, återger Patrik och fortsätter.
– Jag gick fram till henne efteråt och sa ”Viktigare saker? Du måste betyda att du ska på Springsteen-konserten den dagen”. Och så var det. SÅ vi började prata om Bruce Springsteen i typ en halvtimme.
Varma relationen till systern: Hon var min första elev
Men det som Patrik Norqvist brinner mest för i livet är att lära ut fysik. Den kärleken föddes tidigt i livet – och hans lillasyster hade ett finger med i spelet.
– Jag brukar dra upp att jag har en två år yngre syster. Hon var bättre än mig i de flesta skolämnen, men inte i matematik. Det tyckte hon inte var så himla kul, så hon brukade be mig förklara, säger han och fortsätter:
– Jag tyckte det var roligt att visa hur man skulle tänka och hon var nog den hårdaste kritiker man kan tänka sig. Hon lät mig veta direkt om det var något hon inte förstod. Jag fick jobba hårt. Men jag coachade henne till högsta betyg, och kände mig väldigt stolt!
Men då hjälpte ju syrran dig att hitta ditt stora kall i livet?
– Ja, jag fick ju idén från henne. När jag skulle börja på universitetet 1988 hade jag tänkt att jag skulle bli gymnasielärare, men så hade de bara antagning vartannat år. Så jag började läsa fysik i stället.
Han berättar att han läste tekniskt fysik på Umeå universitet och fortsatte doktorera efter examen.
– Då insåg jag att som doktorand fick jag också börja undervisa. Så jag blev jag kvar på Umeå universitet. Jag kände att undervisningen var min starkaste grej.
Patrik Norqvist om nacken: ”Ingen ovanlig sjukdom”
De akademiska ambitionerna blev viktigare för Patrik när han, under tonåren, diagnostiserades med Bechterews sjukdom som påverkar muskelfästen och leder.
– Det innebär att brosket mellan kotorna kan förbenas. I stället för att vara som elastiska gummigrejer som går att rubba lite grann, så blir de stenhårda. Det är ingen jätteovanlig sjukdom, men det var oturligt för mig, att den här försteningen hamnade just i nacken. Om jag hade haft det mitt på ryggen, så hade man ju knappt sett att jag är stel.
Som 16-åring hade han mycket ont och fick lägga pingisen, som han älskade då, på hyllan. Det var bra för skolan, men mindre bra för det sociala livet.
Har du ont i dag? Hur påverkas sjukdomen med åldern?
– Jag far in till sjukvården var 18:e månad, och gör lite tester. De senaste 20-30 åren har min sjukdom varit typ exakt samma. I mitt fall har det inte blivit värre. Men man är ju alltid lite rädd att man ska bli mer puckelryggig i framtiden.
Han berättar att ryggsjukdomen ter sig som bäst när det är varmt, omkring 25 grader och sol. Det lindrar en del besvär.
Ändå har du hjärtat kvar i norr?
– Jo, det har blivit så. Jag trivs väldigt bra på mitt jobb. Sedan vet man inte. När man blir pensionär kanske man sprider ut sin tid och bor litegrann utomlands. Men tills dess så lär jag vara kvar här uppe.
Rymdfysikerns kärleksliv: Vill träffa någon jag trivs med
Han delar inte vardagen med någon romantisk partner, men längtar efter träffa någon i framtiden.
– Med en viss ålder så letar man efter olika saker. Man har ju på något sätt gett upp det här med att jag kommer att skaffa barn. Det känns inte riktigt schysst när man passerar 50. Så nu är det mer att man kanske skulle vilja hitta någon att bli gammal med, berättar Patrik Norqvist och fortsätter:
– Det hade ju varit jättetrevligt att träffa någon tjej som man trivs med. Men samtidigt har man ju någon frihet att bo själv, man har det ganska skönt. Jag ser mig nog mer som en särbo. Det hade varit ett härligt bra liv. Men det är inte omöjligt att någon kommer flytta ihop med någon heller.
I sommar stundar lite välförtjänt ledighet, under vilken Patrik planerar att jobba med en ny bok. Han romandebuterade med Balthazars droppar år 2021 och fick blodad tand.
– Annars tänker man ju att man inte haft ett så spännande liv. Men de här tv-grejerna och att skriva bok ... Det är som lite häftigt att jag får göra det.