Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Prins Carl-Philips starka ord om mötet med femåringen

21 okt, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT,
Prins Carl Philip
I över tio år har prins Carl-Philip engagerat sig i organisationen Operation Smile, som hjälper barn som föds med läpp-käk-gomspalt.
Det var en känslosamt prins som fick träffa femåriga Emelinn och lära sig mer om läpp-käk-gomspalt – och nu hyllas han för agerandet.
– Jag blev väldigt berörd, säger han till Svensk Damtidning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Drottning Silvias stilresa genom årenBrand logo
Drottning Silvias stilresa genom åren

Prins Carl-Philip har sedan 2013 varit beskyddare för organisationen Operation Smile i Sverige. Organisationen hjälper barn och unga över hela världen som har fötts med läpp-käk-gomspalt att få opereras – något som inte är självklart i många delar av världen. Operation Smile har över 6000 medicinska volontärer och har genomfört nästan 300 000 operationer.

Den 16 oktober fick prins Carl-Philip besöka Akademiska sjukhuset i Uppsala för att lära sig mer om läppkäk-gomspalt och läkarnas viktiga arbete. Prinsen fick bland annat träffa läkare som arbetat ute på fält med Operation Smile, och utbildat andra läkare i det viktiga arbetet.

Annons

Till Svensk Damtidning säger prins Carl-Philip att han blev djupt rörd av studiebesöket.

– Jag blev väldigt berörd. För många av barnen är det ju livsavgörande med den här hjälpen. Och Operation Smile gör ett helt fantastiskt arbete.

Prins Carl Philip
Prins Carl Philip fick veta mer om Operation Smile på sjukhuset i Uppsala. Anders Wiklund/TT

Blev rörd av mötet med femåringen

Under besöket på Akademiska sjukhuset fick prins Carl-Philip också träffa femåriga Emelinn Sandvall, som föddes med läpp-käk-gomspalt och har opererats fyra gånger. Att träffa barn som har behövt opereras berör Carl-Philip lite extra mycket, eftersom han själv är pappa till tre barn, och i februari ska bli pappa för fjärde gången.

Annons

– Det tror jag att många föräldrar kan känna igen sig i. Oberoende av vad det handlar om, så blir man ju berörd när andra barn har det tufft. Och man känner med föräldrarna som är i den här situationen, och allt som de går igenom.

– Det måste vara otroligt jobbigt att behöva lämna iväg sitt tre månader gamla barn för operation, som det här paret som vi träffade nu. Så man blir väldigt tacksam över att man har barn som är friska.

Prins Carl Philip Operation Smile.
Prins Carl Philip träffade 5-åriga Emelinn som opererats för läpp-käk-gomspalt på Akademiska sjukhuset. Anders Wiklund/TT

Prins Carl-Philip har hyllats för sitt fina bemötande mot femåringen i utländska medier som tyska Bunte, och på Kungahusets Instagram-konto är det många som skickar uppskattande kommentarer.

6 gånger kronprinsessan Victoria har chockat med sin frisyrBrand logo
6 gånger kronprinsessan Victoria har chockat med sin frisyr
Annons