Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Varuhuset-skådespelarens tumör upptäcktes av misstag

19 okt, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Johan Hedenberg
Johan Hedenberg blev en av de stora stjärnorna i 80-talsklassikern Varuhuset.
Nu har skådespelaren fyllt 70 år – men om han inte råkat nysa under en läkarundersökning hade hans liv kunnat ta slut långt tidigare.
– Att jag råkade nysa räddade livet på mig, berättar han för Aftonbladet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
5 klassiska 80-talsserier vi minns

Skådespelaren Johan Hedenberg har hunnit fylla 70 år, men de flesta förknippar honom fortfarande med den ikoniska rollen som Jonas Lindholm i den numera klassiska 80-talsserien Varuhuset. Att ha nu har passerat milstolpen 70 år är något den fortfarande aktiva skådespelaren har svårt att identifiera sig med.

– Det är ju jävligt gammalt. Nu låter jag som en pensionär, men jag känner mig inte gammal, vare sig i kroppen eller när jag ser mig själv i spegeln, säger han till Aftonbladet.

I dag mår han bra fysiskt – men Johan Hedenberg har genom åren varit drabbad av både skador och sjukdomar. Som gammal ryttare fick skådespelaren problem med ryggen, och tvingades för några år sedan genomgå en operation för att få tillbaka full funktion.

Annons

– Ryggen är väldigt bra nu. Jag har ridit och använt ryggen mycket så det är slitage. Men operationen gick fantastisk. Jag känner mig 15 år yngre för jag har dragits med det här i många år och till slut kom jag till ett läge då det inte funkade längre, säger han till tidningen.

Räddades av en nysning

Ännu värre var det för 12 år sedan, då Johan Hedenberg fördes akut till sjukhus för magsmärtor. När han skulle röntgas fick han en allergisk reaktion på kontrastvätskan och råkade nysa till mitt under röntgen. Det var något som skulle komma att rädda livet på honom – nysningen gjorde att hans hjärta råkade röntgas.

– Det visade sig att jag hade brusten blindtarm, men de första bilderna hamnade i papperskorgen i datorn. Dagen efter tittade en överläkare på röntgenbilderna i papperskorgen som de ska göra och då upptäcktes en tumör i ena förmaket som var som ett stort ägg. Den opererades bort under en elva timmar lång operation. Jag låg inne i sex veckor på sjukhuset då det blev komplikationer. Men att jag råkade nysa räddade livet på mig.

Svenska kändisar när de var yngreBrand logo
Svenska kändisar när de var yngre
Annons