Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Rickard Sjöberg: Därför tog vi emot ett ensamkommande flyktingbarn

11 aug, 2021
AvAino Oxblod
FotografKarin Törnblom/TT

TV4-programledaren Rickard Sjöberg och hans hustru Annika har det senaste året varit familj åt ett ensamkommande flyktingbarn.
Nu vill tv-profilen uppmana andra familjer att göra samma sak, och ta emot barn som behöver en familj.
– Vi är många i landet som kan öppna våra hem även om det bara gäller under en begränsad period, säger Rickard Sjöberg till Expressen.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så hanterar du trauma efter en olyckaBrand logo
Så hanterar du trauma efter en olycka

Postkodmiljonären-programledaren Rickard Sjöberg, 52, är uppvuxen i en familj med engagemang för fattiga och flyktingar. Under barndomen bodde han ett år i Botswana när föräldrarna jobbade för biståndsmyndigheten SIDA, och under åren som följde i Sverige hjälpte familjen till och tog emot ensamkommande flyktingbarn.

Det är något som han själv valt att ta med sig in i sitt vuxenliv nu, tillsammans med hustrun Annika, som han gifte sig med 2015. Paret lever ett bonusfamiljeliv, där båda har tonårsbarn från tidigare relationer som bor med dem, men under pandemin kom Annika med idén att öppna hemmet för ett flyktingbarn.

– Det var Annika som hörde om behovet och hon nappade direkt. Hon kom till mig och sa ”Visst har vi ett rum ledigt?”, sen sa hon ”vi får en ny familjemedlem snart”, berättar Rickard Sjöberg för Expressen.

Annons

Tog emot ensamkommande flyktingbarn i hemmet

Han berättar att han velat hålla pojkens liv hos dem privat för att skydda honom från allt hat som finns i samhället. Men nu när han har lämnat familjen efter 13 månader så vill Rickard ta tillfället i akt att uppmuntra andra att också hjälpa ensamkommande flyktingbarn.

– Enda anledningen till att jag väljer att berätta om det här är att vi tror på den här typen av integration. Vi är många i landet som kan öppna våra hem även om det bara gäller under en begränsad period. Oavsett vilken politisk inriktning vi har i Sverige måste vi ta hand om de som är här, säger han till tidningen.

Programledaren menar att familjen har lärt sig att vara ödmjuka inför andra kulturer, och att både de och pojken lärt sig olika saker av varandra. Efter att ha flyttat in hos dem i mars förra året, var det i april i år dags att gå vidare och flytta ut. Men kontakten med Sjöbergs familj finns kvar.

– Han har fått på något sätt en bonusfamilj och bonussyskon att studsa idéer och tankar, men även med Annika och mig. Det har varit bra, både för honom och oss. Det roliga är att barnen tyckte det här var jättebra.

Annons