Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Så skolas Victoria för att bli drottning

24 jan, 2023
AvJohanna Lejon
FotografTT
Kronprinsessan Victoria och familj.
Med tiden kommer ­Victoria att bli Sveriges drottning. Men redan nu är hon en kronprinsessa i tiden. Medan hennes far, kung Carl XVI Gustaf, blev kung ­relativt ung och oförberedd har kronprinsessan förberetts för rollen som statschef ända sedan barnsben. ­Femina berättar hur Victorias väg till tronen har sett ut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se kronprinsessan Victorias födelsedagsklänningar genom årenBrand logo
Se kronprinsessan Victorias födelsedagsklänningar genom åren

Det är den 14 juli 1995. I Rikssalen på Stockholms slott står kung Carl XVI Gustaf och talar till svenska folket. Men allra mest talar han till sin förstfödda, Victoria, Sveriges kronprinsessa, som fyller 18 år. I talet berättar han om den tillit han känner till sin dotter: hon har hans djupa förtroende.

– Du har fortfarande flera år framför dig av studier och utbildning. Härigenom får du möjlighet att väl förbereda dig för dina framtida uppgifter. Du utgör också en länk till framtiden i vårt lands historia. Som tron­följare bär du Sveriges och kungahusets traditioner vidare, säger kungen med blicken fäst på Victoria.

Kronprinsessan Victoria.
Kronprinsessan Victoria.

Också kronprinsessan håller ett tal den dagen, sitt allra första officiella. Hon har tränat länge, tillsammans med skådespelaren Margareta Krook, som agerat coach och stöd. Myndighetsdagen är en viktig dag och hon behöver vara lugn. Rösten måste hålla. Och det gör den. Nerverna likaså. Victorias tal hyllas av pressen. Det är många som minns framträdandet: hennes unga, men ändå märkligt mogna stämma, den koboltblå fotsida klänningen (skapad av designern Göran Alfredsson, i ett tyg som drottning Silvia köpt med sig hem från New York) och det mörka håret, högt uppsatt i nacken.

Annons

Kronprinsessan Victoria

Gör: Kronprinsessa av Sverige.

Ålder: Fyller 46 år den 14 juli.

Bor: I Haga slott i Solna.

Intressen: Älskar friluftsliv, träning och skidåkning.

Utbildning: Har, bland annat studerat statskunskap och historia. Har dessutom en filosofie kandidat­examen med freds- och konfliktkunskap som huvudämne från Uppsala universitet.

Aktuell: Som Sveriges kronprinsessa och blivande drottning.

Historien kunde dock ha sett helt annorlunda ut. Egentligen skulle det ha varit lillebror Carl Philip som stod där på Kungliga slottet, för att svära sin lojalitet mot kungen och riksdagen. Victoria föddes som prinsessa, men blev, två och ett halvt år gammal, kronprinsessa efter en grundlagsändring. I januari 1980 stod det klart att man inte behövde vara man för att ärva den svenska tronen. Det har sagts att kungen var emot beslutet. Mossigt, kan tyckas. Men om man känner till kungens egen historia, hans egen väg mot tronen, så kanske man resonerar annorlunda. Eller i alla fall får en viss förståelse för hans synsätt.

– I dag är han oerhört stolt och ångrar sig. Men kungen är konservativ och har haft ett ganska gammaldags synsätt kring vissa saker, säger Johan T Lindwall, chefredaktör på Svensk Damtidning.

Annons

Carl XVI Gustaf blev kung 1973

1973, då Carl Gustaf gick från kronprins till kung, var han blott 27 år gammal. Därmed blev han världens yngste då regerande kung. Att kungen blev Sveriges monark så tidigt är en sorglig historia. Några år efter andra världskriget såg den svenska tronföljden minst sagt säker ut. Regerande kung Gustaf V var visserligen till åren, men ytterligare tre generationer manliga tronarvingar följde: kronprins Gustaf Adolf, arvprinsen Gustaf Adolf och så lille Carl Gustaf. 1947 omkom dock vår kungs far, arvprins Gustaf Adolf i en flygolycka på Kastrups flygplats, en olycka som tog fler än 20 liv. Kvar blev hustrun Sibylla och fem barn, varav den yngste, Carl Gustaf, inte ens hade fyllt ett år.

Kung Carl XVI Gustaf
Kung Carl XVI Gustaf, trontillträdet 1973.

När Gustaf VI Adolf gick bort i september 1973, blev kronprins Carl Gustaf Sveriges kung, inte ens trettio år fyllda. Ett stort ansvar, minst sagt. Vid konseljen förklarade han att hans namn skulle vara Carl XVI Gustaf och att titeln skulle vara Sveriges konung. Han antog ”För Sverige – i tiden” som sitt valspråk.

Annons

Så firas kungens 50 år på tronen

2023 firar Sverige 500 år, sam­tidigt som kung Carl XVI Gustaf suttit på tronen i 50 år. Firandet pågår hela året. Kungaparet kommer att besöka samtliga residensstäder – från Malmö i söder till Luleå i norr. Den 15 september hålls Te Deum i Slottskyrkan och samma kväll ges en jubileumsmiddag i Rikssalen. Den 16 september färdas kungaparet i kortege genom huvudstaden.

Den 24 februari har dokumentären Kungen premiär. Filmen är gjord av Karin af Klintberg som följt kungen på nära håll i två år.

Hon medger att kungen inte alltid varit helt lätt att intervjua.

– Kungen är ingen lök som går att skala lager för lager. Men rätt vad det är skymtar människan fram – och det är de ögonblicken jag vill ta vara på i filmen.

Kungen har sällan berättat om sin sorg över fadern, men under ett tal i samband med tsunamikatastrofen 2004 valde han att göra det.

– Många barn har förlorat en eller båda sina föräldrar. Jag tror jag vet vad det vill säga. Jag har själv varit ett sådant barn. Min pappa omkom i en flygolycka när jag var mycket liten. Så jag vet vad det betyder att växa upp utan en pappa. Jämfört med många andra barn hade jag det säkert bra men för ett barn är en förlorad förälder alltid oersättlig. Jag vet något om den saken, sa han.

Hemma på slottet, då kungen var barn, talade man inte om sorgen. Den skulle bearbetas i tysthet och ensamhet.

Annons

– Jag visste väldigt lite, jag visste ingenting. Jag vågade inte fråga heller. Jag kände att det var ett känsligt område, tabu att fråga om, har kungen själv sagt om saken, i en intervju med TT.

De förebilder kungen hade när han blev kung var flera år äldre, och hade därmed betydligt mer ålderdomliga vanor och rutiner.

Victoria har skolats in i rollen som drottning i många år

Victoria har, på ett helt annat sätt, skolats in i rollen som drottning. Redan tidigt bestämde kungen att dottern skulle få en gedigen och grundlig utbildning i sin kommande roll som tronarvinge och drottning av Sverige. Hon skulle få en betydligt bättre chans än vad han själv hade fått.

Victorias inskolning i sin kommande roll har skett allt eftersom, år efter år. Medierna har döpt förberedelserna till drottningskolan, och trots att utbildningen saknar officiellt namn så är den är ju faktiskt just det: en skola i att bli drottning. Victoria har gjort militärtjänstgöring, hon har en universitetsexamen och har gått diplomatprogrammet, bland annat. Var skoldagarna börjar, och slutar, är dock ytterst flytande. Victoria lever med sitt uppdrag dygnet runt.

Annons

– Jag skulle säga att Victoria är den tronföljande kunglighet i Europa som är allra mest välutbildad och förberedd, säger Johan T Lindwall.

Victoria student.
Studentdag för Victoria.

När kronprinsessan 1996 tog studenten från Enskilda gymnasiet i Stockholm satte drottningskolan i gång på allvar. Parallellt med att den nyblivna kungliga 19-åringen studerade i Frankrike skulle hon nu också få en inblick i hur riksdag och regering fungerar och arbetar.

Under hösten var Victoria mest ­utom­-lands. Men när hon besökte Sverige under våren och sommaren 1997 var det många som noterade att hon såg annorlunda ut. Det var tydligt att kronprinsessan hade rasat i vikt. I november samma år berättade hovet att Victoria hade en ätstörning och hon ­reste till USA för att få behandling för sin sjukdom.

Annons

– Jag gick igenom en jobbig period med mig själv och behövde tid att reda ut saker och ting och hitta den där balansen igen, och kanske lära känna mig själv och var mina gränser gick, att inte hela tiden pressa mig själv för mycket. Jag ville hela tiden så mycket mer än jag förmådde prestera eller förmådde vara, har kronprinsessan själv berättat i en intervju.

Här berättar hon att hon hade mycket ångest. Victoria har, vid ett flertal tillfällen, fått frågan om det är möjligt att bli frisk från en ätstörning.

– Det är nog individuellt. För min del känner jag att det är ett kapitel som jag som tur är har kunnat lämna bakom mig. Men den där prestationsångesten jag hade finns kvar. Jag har fått olika redskap och lärt mig att hantera det, också genom att jag blivit äldre, har hon svarat.

Klart är dock att Victoria försöker använda erfarenheten som ett slags styrka i sin roll som kronprinsessa, inte minst då hon träffar människor i utsatta situationer.

Annons

– När man har mått dåligt själv så kan man, även om man mår dåligt av olika anledningar och i olika former, förstå andra som mår dåligt, har hon sagt.

Lyxgym och stora kärleken

När kronprinsessan, efter behandlingen i USA, återvände till Sverige började ett nytt kapitel i hennes liv. Hon började studera vid Uppsala universitet. Hon fick fler kungliga plikter och framträdanden på agendan och dessutom förändrades livet också på ett privat plan. Efter rekommendationer från lillasyster Madeleine började Victoria träna på ett lyxgym i centrala Stockholm. Där mötte hon Daniel Westling, en vanlig ung man från Ockelbo. Han var hennes personliga tränare och de utvecklade en nära vänskap, som senare blev till kärlek.

På en presskonferens sju år senare, 2009, konstaterade statsminister Fredrik Reinfeldt, som formellt var den som godkände äktenskapsplanerna, att ”kvinna av börd får äntligen sin man av folket”. Den 19 juni 2010 gifte sig paret i Storkyrkan i Stockholm, ett historiskt kungligt datum, eftersom kungen och Siliva sa ja till varandra just den 19 juni 1976.

Annons

Utan Victorias kamp för Daniel och deras kärlek, en kärlek som inte var helt accepterad från början, på grund av Daniels enkla bakgrund och ovana vid rampljuset, skulle nog inte heller prinsessan Sofia vara en del av den svenska kungafamiljen.

Och det är någonstans i detta som nyckeln till Victorias sprängkraft ligger. För många, också de mest inbitna republikaner, har svårt att värja sig mot kronprinsessan.

– Hon är en folklig prinsessa. Victoria står med ena foten hos folket och den andra i de kungliga salongerna, säger Johan T Lindwall.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel med barnen prinsessan Estelle och prins Oscar.
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel med barnen prinsessan Estelle och prins Oscar.

Hur kommer kronprinsessan att vara som drottning, tror du?

– Jag tror att hon kommer att bli en bra och uppskattad drottning. Svenska folket gillar kronprinsessan och frågan om hon inte ska ta över redan nu lyfts ofta. Hon är jordnära och lojal och hon blir den första kvinnliga regenten inom ätten Bernadotte. Före Victoria har Sverige haft två regerande drottningar, Kristina och Ulrika Eleonora den yngre, säger kunglighetsexperten Sara ­Ericsson.

Annons

Vilka monarker inspireras hon av?

– Kronprinsessan inspireras och lär sig mycket av pappa kungen och mamma drottningen men även av drottning Margrethe av Danmark och kung Harald av Norge. Hon har även ett stöd och inspiration i prinsessan Beatrix av Nederländerna som är hennes gudmor.

Man kan tycka vad man vill om monarkin som statsskick. Men det står klart att kronprinsessan Victoria är något nytt i den kungliga världen. Hon sammanlänkar historien med framtiden, hon knyter traditionerna till det nya. Och hon gör det steg för steg.

Några särskilda markeringar längs vägen där hennes förändring av den svenska monarkin är extra tydlig är hennes nära föräldraskap. Att hon varit föräldraledig. Att hon visar kärlek till sin make helt öppet, med pussar, klappar och handhållning. Rent professionellt handlar det om att modernisera utan att tappa historien. Victorias medverkan vid QX-­galan och Pride är exempel på den saken.

Annons

I olika undersökningar blir kronprinsessan ofta framröstad som kungafamiljens mest populära medlem. Många vill se henne på tronen redan i dag. Det kommer dock inte att ske. Medan det i andra europeiska länder, som Spanien och Nederländerna, finns en kunglig tradition att abdikera och lämna över kronan till nästa generation medan man fortfarande lever, sitter en ­monark i Sverige kvar på tronen fram till sin död.

– Victoria kommer att bli en helt fantastisk drottning. Monarkin kommer att vara fortsatt stark med henne på tronen, säger Johan T Lindwall.

Victoria fyller 46 år i år. När hon blir drottning vet ingen. Men klart är att hon kommer att vara väl förberedd då det sker. Hon kommer att bli en drottning med tiden och redan nu är hon en kronprinsessa i ­tiden.

Victoria – från vaggan till mitt i livet

14 juli 1977:

Victoria Ingrid Alice Désirée, det svenska kungaparets första barn, föds på Karolinska sjukhuset i Solna. Enligt traditionen ska kungliga barn födas på slottet. Men drottning Silvia var orolig inför sin första nedkomst.

1 augusti 1977:

Kronprinsessan Victoria visas upp för första gången.
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia visar upp nyfödda prinsessan Victoria.

Victoria gör sitt första officiella framträdande tillsammans med pappa kung Carl XVI Gustaf och mamma drottning Silvia på kungafamiljens sommarresidens Sollidens slott i Borgholm på Öland.

Annons

27 september 1977:

Prinsessan döps i Storkyrkan i Stockholm och får namnen Victoria Ingrid Alice Désirée. Som gudföräldrar utses drottning Beatrix av Nederländerna, hennes faster prinsessan Désirée, kung Harald V av Norge och hennes äldsta morbror Ralf Sommerlath. Hon får också titeln hertiginna av Västergötland.

14 juli 1978:

Kronprinsessan Victoria 1-årsdag.
Prinsessan Victoria med labradoren Charlie i samband med firandet av prinsessans 1-årsdag.

Victoria fyller 1 år och firas, iförd randig klänning med ballonger, av föräldrarna på Sollidens slott. Året därpå startar Victoriadagen, som en hyllning på födelsedagen.

13 maj 1979:

Drottning Silvia, Kung Carl XVI Gustaf, kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip.
Drottning Silvia, prinsessan Victoria och kung Carl XVI Gustaf med nyfödde kronprins Carl Philip.

Lillebror Carl Philip föds som som tronarvinge, i enlighet med dåvarande tronföljd. Bara månader senare beslutar dock riksdagen att bifalla ett förslag om könsneutral tronföljd och den 1 januari 1980 blir Victoria tronarvinge.

10 juni 1982:

Svenska kungafamiljen.
Den svenska kungafamiljen drottning Silvia, kung Carl XVI Gustaf, kronprinsessan Victoria som håller om nyfödda prinsessan Madeleine och prins Carl Philip.

Victoria blir storasyster igen, till Madeleine Thérèse Amelie Josephine.

21 augusti 1984:

Kronprinsessan Victoria börjar första klass.
Kronprinsessan Victoria med sina klasskamrater vid skolstarten i första klass på Smedslättens skola i Bromma utanför Stockholm.

Victoria börjar första klass på Smedslätt­skolan i Bromma utanför Stockholm. Senare upptäcks att kronprinsessan, precis som kungen och Carl Philip, har dyslexi. I många år kämpar hon med sina läs- och skrivsvårigheter. Under mellanstadiet fortsätter skolgången i Ålstensskolan. Högsta­diet går kronprinsessan på Carlssons skola i centrala Stockholm.

27 juni 1992:

Kronprinsessan Victoria, konfirmation.
Kronprinsessan Victoria, konfirmation, Räpplinge kyrka på Öland.

Victoria konfirmeras i Räpplinge kyrka på Öland. Ett krav för att få behålla sin plats i tronföljden är att hon tillhör den evan­gelisk-lutherska tron.

Annons

1993:

Inleder en relation med sin första pojkvän, Daniel Collert. De är ett par fram till 2001 då de går skilda vägar.

14 juli 1995:

Kronprinsessan Victoria på 18 årsdagen
Kronprinsessan Victoria på 18 årsdagen.

Victoria blir myndig. Vid en ceremoni i Rikssalen på Kungliga slottet håller hon ett tv-sänt tal i vilket hon lovar att alltid vara lojal mot kungen och riksdagen. Samma dag tar hon emot Kungliga Serafimerordens insignier.

5 juni 1996:

Kronprinsessan tar studenten från natur- och samhällsvetenskapliga programmet på Enskilda gymnasiet i Stockholm. Hon har 4,8 (av 5,0) i betyg.

Hösten 1996:

Victoria flyttar till Frankrike för att läsa en nybörjarkurs i franska vid Université Catholique de l'Ouest i Angers. Samtidigt kickar den så kallade drottningskolan i gång på allvar.

November 1997:

Kronprinsessan Victoria, 1997.
Kronprinsessan Victoria lider av ätstörningar.

Victoria fotograferas på Innocencebalen på Grand Hôtel i Stockholm och många lägger märke till att hon rasat i vikt. En vecka senare bekräftar hovet att kronprinsessan har ätstörningar.

Annons

Våren 1998:

Victoria flyttar till USA för att få professionell vård för ätstörningarna, och hon läser geologi, historia och internationella relationer vid Yale University. Följer också arbetet vid ambassaden samt vid Sveriges ständiga delegation till Förenta Nationerna.

31 maj 2002:

Kronprinsessan Victoria ny pojkvän.
Kronprinsessan Victoria på fest, kysser ny pojkvän.

Victorias relation med nya pojkvännen, Daniel Westling från Ockelbo, avslöjas. Paret har träffats på gymmet där Victora tränar med Daniel som PT.

24 februari 2009:

Daniel Westling och kronprinsessan Victoria.
Daniel Westling och kronprinsessan Victoria.

Förlovningen mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling eklateras.

28 maj 2009:

Det avslöjas att Daniel Westling genomgått en njurtransplantation. Han har sedan tonåren varit njursjuk.

Annons

– Sjukdomen är medfödd, men inte ärftlig, slår hovets dåvarande informationschef Nina Eldh, fast.

19 juni 2010:

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria, bröllop.
Prins Daniel och kronprinsessan Victoria på balkongen till Stockholms slott.

Kronprinsessan och Daniel gifter sig i Storkyrkan i Stockholm.

– Tack för att ni har gett mig min prins, säger Victoria i ett tal till svenska folket, efter vigseln.

November 2010:

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel flyttar till solgula Haga slott i Hagaparken.

17 augusti 2011:

Hovet avslöjar, via ett pressmeddelande, att kronprinsessparet väntar sitt första barn.

23 februari 2012:

Prins Daniel meddelar födseln av prinsessan Estelle.
Klockan 07.00 meddelande prins Daniel att kronprinsessan Victoria har fött en flicka på Karolinska sjukhuset i Solna.

Prinsessan Estelle föds på Karolinska sjukhuset i Solna.

– Känslorna är all over the place, meddelar en tårögd och omtumlad nybliven pappa, prins Daniel, vid pressträffen tidigt på morgonen.

Annons

19 januari 2016:

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon utser kronprinsessan till medlem av "Sustainable Deve­lopment Goals Advo­cates" för Agenda 2030. Victoria blir därmed ambassadör för FN:s globala mål.

2 mars 2016:

Kronprinsessan Victoria med prins Oscar i famnen.
Kronprinsessan Victoria med prins Oscar i famnen.

Prins Oscar, kronprinsessparets andra barn, föds.

14 juli 2017:

Kronprinsessan Victorias 40-årsdag.
Kronprinsessan Victorias 40-årsdag.

Kronprinsessan Victoria fyller 40 år.

Inspireras direkt i din inkorg – anmäl dig till Feminas nyhetsbrev

Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten – det är helt gratis!

Annons