Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier

Sanna Lundells gripande berättelse om för tidigt födda dottern

17 nov, 2021
AvLinn Seipel
FotografTT
Sanna Lundell.
På världsprematurdagen uttrycker Sanna Lundell i ett starkt Instagram-inlägg en enorm tacksamhet till svensk sjukvård, som för 20 år sen räddade livet på hennes för tidigt födda dotter Olga.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
The Storytellers – Lyssna med SannaBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Sanna

17 november är det världsprematurdagen, en dag vars syfte är att öka medvetenheten om för tidigt födda barn runt om i världen. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) föds 1 barn av 10 för tidigt, vilket motsvarar ungefär 15 miljoner barn varje år. Ett av dessa barn är Sanna Lundells och Wille Crafoords dotter Olga Crafoord Lundell, som idag är 20 år och fullt frisk, tack vare den specialiserade vård hon fick i samband med sin födsel.

Sanna Lundells starka förlossningsberättelse

I ett gripande Instagram-inlägg berättar nu Sanna om oron och känslorna som då uppstod, om tacksamheten hon idag känner för sjukvården hon fick då – men också om sorgen för de barn och föräldrar som inte har samma tur som de hade.

” I dag är det världsprematurdagen och jag kastas tillbaka till min första förlossning. Min första bebis. Början på livet som mamma. Inget blev som jag hade tänkt mig när jag plötsligt sjönk ihop i hög feber en eftermiddag efter jobbet i slutet av februari 2001. Under kvällen blev jag så dålig att jag kände dödens andedräkt i nacken. Jag minns ambulansen. Jag minns lysrören och den iskalla gummimadrassen.

Annons

Jag minns ljuden som de födande mammorna gav i från sig på förlossningen där jag låg och försökte knipa medan det värkstillande droppet pumpades in i min kropp. Min bebis var inte alls färdig för livet utanför, men listeriabakterierna hade orsakat allmän sepsis i hela mig så tillslut var hon tvungen att plockas ut med akut snitt för att överleva. Under hennes första vecka i världen kämpade vi båda för våra liv. Hon i en kuvös med tusen slangar, infarter och syrgas.

Jag på intensivvårdsavdelning med höga doser antibiotika och morfin. Där och då var siktet bara inställt på överlevnad. Jag minns knappt ingenting av den veckan. Men sen! Euforin när den lilla sparven fick komma ur kuvösen 10 dagar gammal och ligga hud mot hud. Absurditeten och sorgen när jag och W tvingades åka hem om nätterna men lämna vår bebis på avdelning 61 i en plastlåda med främlingar som sondmatade henne var tredje timme.

Annons

Den totala lyckan när lillungen fick åka hem med oss efter fem veckor på sjukhus. Olga, min lilla sparv. Jag är så lycklig och tacksam över teknikens under, vetenskapens framsteg och våra höga skattesatser i ett av världens mest rättvisa länder. Fan vad jag älskar att betala skatt när jag tänker tillbaka på den 27/2 2001. O fy fan vad jag sörjer alla de mammor och barn som inte får samma chanser att överleva som vi fick."

Kärleksbombad i kommentarsfältet

På bara drygt en timme har inlägget fått över 1500 likes och hundratals kommentarer, innehållandes hjärtemojis och andra kärlekshälsningar. Bland annat av poddkollegan Ann Söderlund. Flera följare instämmer med Sanna Lundells tacksamhet till att betala skatt för svensk sjukvård. Där en skriver:

"Underbart, hellre betala skatt så alla oavsett får sjukvår, skola. I slutänden blir det inte höga skatter realistiskt sett egentligen. Vad betalar Amerikanarna i "skatt" om vi räknar in skatten först såklart, sedan skolpeng, sjukförsäkring etc. I slutänden mkt mer."

Källa: Instagram @sannalundell.

Annons