Sanna Nielsen mobbades som ung: Har präglat mig
Framför allt hur hon i vuxen ålder överkommit mobbningen hon utsattes för som barn.
– De spottade efter mig i korridoren, räckte fingret, skrev fula ord och stod och skrattade, säger hon.
Artisten och programledaren Sanna Nielsen är en av tre gäster som besökte Renée Nyberg, på ”bryggan” där underhållningsprogrammet Renées brygga spelades in sommaren 2022. Tillsammans med författaren David Lagercrantz och skådespelaren Edvin Ryding utgör hon en person i trion som syns i onsdagens premiäravsnitt.
Sanna, som tidigare öppnat upp om det självtvivel hon brottats med under karriären, berättar om barndomen och var de där mörka tankarna föddes. Bland annat i hemmet och i den kultur som föräldrarna främjade, men också under skolgången där hon nu berättar om den mobbning hon utsattes för.
Sanna Nielsen mobbades som ung: Har präglat mig
Sanna Nielsen föddes i den lilla skånska byn Edenryd vid mitten av 80-talet. På den tiden var jantelagen starkt insvetsad i den folkliga attityden, vilket var extra påtagligt i en liten by.
Musikundret Sanna slog igenom redan som 11-åring och förälskade sig i musikbranschen så till den grad att hon visste redan då att ”jag vill aldrig hålla på med något annat”.
Hennes föräldrar stöttade henne, men var också noga att poängtera att ”vi är inte bättre än någon annan”, för att skydda dottern mot det ofina högmodet, som de trodde skulle infinna sig om hon fick uttrycka stolthet för sina musikaliska framgångar.
– Mina föräldrar har alltid varit så att ”nej, men vi kan inte skryta” och vi kan typ inte säga att vi är stolta över vår dotter… De har alltid varit lite rädda för vad folk ska tycka och tänka, eftersom vi kommer från en liten by. Man får inte sticka upp nosen för mycket. Men nu på senare år säger de ”nu skiter vi i vilket, vi är så stolta över dig”. De har också gjort en resa i allt det här. Det är kul att se, berättar Sanna för Renée.
Sanna Nielsen mobbades som ung: Har präglat mig
Sanna berättar också att hon präglats mycket av den mobbning hon utsattes för i skolan, av hennes klasskamrater. Trots att hon stod i startgroparna av att förverkliga artistdrömmarna, så lyckades deras ihärdiga hat bryta ner henne, så pass mycket att Sanna även i vuxen ålder hade svårt att tacka ja till prestigefulla uppdrag eftersom ”det finns andra artister som är mycket bättre än jag för den här rollen”.
– Ja, vad fick jag höra? Det var mycket att ”du ska inte tro att du är någonting”. De spottade efter mig i korridoren, de räckte fingret, skrev fula ord och stod och skrattade, förklarar Sanna och fortsätter:
– Man kopplade in lärare och rektorer. Det var ju ofta ”nämen åh det var ju bara ett skämt, du är ju fantastisk och ska inte ta illa vid dig”. Sedan nästa dag så var det samma visa igen.
Själv var hon så blyg och rädd för att göra fel att hon aldrig vågade sätta sig emot mobbarna. Hon trodde på deras ord och hade inte kraft att stå upp för sitt eget värde.
Sanna berättar avslutningsvis att det tagit lång tid, och att det präglat henne under hela hennes karriär, men att hon i dag är bättre på att ifrågasätta självtvivlet och vara snäll mot sig själv. Hon har för vana att klappa sig själv på axeln när hon gör något bra berättar hon.
Utmaningen att vara förälder i dag: Måste vara en motvikt till sociala medier
I dag är den 38-åriga Sanna en stolt mamma till den 1-åriga sonen Gibson, som fått sitt namn efter favoritmärket på gitarrer.
Vid programmets slut konstaterar Renée att alla hennes framgångsrika gäster brottats med känslor av otillräcklighet. Hon ställer den öppna frågan om hur man ska göra som förälder för att undvika att överföra den prestationsångesten på sina barn, samtidigt som hon inser att det bara är hon själv och David Lagercrantz som har erfarenhet av äldre barn.
– Han är bara tio månader och har nog inte utvecklat någon prestationsångest än, skrattar Sanna och refererar till sonen.
– Jag lyssnar väldigt gärna!, tillägger hon och nickar intensivt och med allvar i blicken.
David, som växte upp med en mycket kritisk pappa, berättar om hur han ser på sitt eget föräldraskap.
– Man ska tänka väldigt noga vad man förmedlar som förälder. Inte bara vad man säger utan också det man signalerar mellan raderna, säger han och fortsätter:
– Vi vet ju också att den psykiska ohälsan ökar eftersom pressen är så stor via sociala medier; både hur man ska se ut och vad man ska göra. Så jag tror att man, mer än någonsin, behöver vara en motvikt till det som förälder och understryka att kärleken finns där oavsett vad.