Sara Parkmans liv utanför rampljuset – efter genombrottet i På spåret
Nu är hon aktuell som gäst i SVT-programmet Jills veranda.
Här kan du läsa mer om artistens liv efter genombrottet.
Det var år 2021 som folkmusikern Sara Parkman gjorde entré i ett av svensk tv:s mest folkliga program: På spåret. Det var i egenskap av husband som hon, kapellmästaren tillika hennes bästa vän, kompositören Hampus Norén och de övriga medlemmarna i Sara Parkmans orkester intog den välkända studion under fjolårets säsong.
Sara Parkman har många strängar på sin lyra, även om hon bara har fyra stycken på fiolen, som hon mer ofta än sällan har i handen.
Den 33-åriga Sara Parkman från Härnösand kan titulera sig sångare, violinist, skribent, dramatiker och egen företagare. Bland annat.
Det är ändå musiken, eller kanske rättare sagt musikens betydelse, som ligger henne närmast hjärtat. Något som hon har gemensamt med countrysångaren Jill Johnson – vilket blir tydligt i onsdagens avsnitt av SVT:s Jills veranda.
Sara Parkman: Lukas Moodysson gav mig kärleken till folkmusik
Sara Parkman anländer till Nashville som en av gästerna i den femte säsongen av Jills veranda. Hon säger att hon är nyfiken på att utforska countrymusikens rötter och likheterna med den svenska folkmusiken hon vuxit upp med.
Vreden-sångaren berättar att hon precis varit på besök i Paris, där hon och hennes pappa deltagit i en kurs i gregoriansk sång, vid ett kloster.
Sara, som spelat fiol sedan hon var sju år, berättar om var kärleken till folkmusiken kommer från:
– Det finns alltid sju olika svar eller mer. Men jag blev djupt förälskad i filmen Tillsammans när den kom. Alltså Lukas Moodyssons. Jag såg den fem gånger på bio och började lyssna jättemycket på progg. För det var det som var soundtracket. Elektrifierad folkmusik. Sedan sipprade det ner.
Sara Parkmans engagemang mot rasism
På Saras önskelista under hennes besök i countrymusikens vagga, amerikanska staden Nashville, önskar hon få träffa andra musiker och sjunga. Bland annat vill hon sjunga låten Down to the River to Pray, som hon associerar med uppväxten som ”prästbarn”.
Jill tar henne till Fisk University som hon berättar var ett av USA:s första universitet för svarta, och bildades 1866. I programmet får Sara träffa alumner ur Fisk Jubilee Singers, skolans välkända kör, som numera sjunger i W. Crimm Singers.
Deras körledare Patrick berättar om historien bakom kören och sångerna, som var en viktig del i de svartas mobilisering mot de vitas förtryck under bland annat det Amerikanska inbördeskriget i USA på 1860-talet.
– Det är häftigt att musiken haft en så stor roll i en rörelse som bidrog med att vi har ett mer jämlikt samhälle i dag, än vad vi hade för 150 år sedan, säger Sara senare i ett samtal med Jill.
Sara, som har varit med och startat initiativet Folkmusiker mot rasism, lyfter också problematiken kring när folkmusiken, och dess symboler, rycks ur sitt sammanhang och används för politiska vinningar – oftast av den nationalistiska sorten.
– Det finns en kontrast i att besjunga antinationalism med folkmusik, har hon sagt i en tidigare intervju med Nöjesguiden.
Sara Parkmans liv utanför musiken
Att ställa sig frågan ”vem är Sara Parkman utanför musiken?” är svårt. Den liksom genomsyrar henne och allt hon gör. Så även hennes instagramkonto.
Hon arbetar tätt med bästa kompisen Hampus Norén, men har även samarbetat med andra stora svenska artister, så som Moonica Mac och Markus Krunegård.
I slutet på förra året släpptes konceptalbumet Eros, Apage, Philia, som slarvigt översatt betyder ungefär "det romantiska, det gudomliga, det vänskapliga” på grekiska.
Sedan år 2021 driver är hon med och driver skivbolaget Supertraditional, som blivit ett sätt att skapa plattformar för lite mer nischad musik.
Hon är skriven på en adress i Bandhagen, Stockholm, enligt uppgifter som Femina tagit del av. Där bor hon ensam i en lägenhet på 58 kvadratmeter, med två rum och kök.
Vi undrar om hennes alster blir till där, eller om det mest bara är ett ställe (för den emellanåt rotlösa Sara) att vila huvudet på.
Avsnittet i Jills veranda finns att se på SVT Play onsdag 22 mars kl 02.00 och i SVT1 kl 20.00 samma kväll.