10 svenska kändisar som öppet är sina sanna jag
I Sverige har vi många häftiga profiler som går i bräschen för att våga vara sig själv – och som öppet pratar om sina resor dit!
Här listar vi 10 förebilder i offentligheten, som öppet är transpersoner och på så vis både inspirerar, normaliserar – och sätter transrättigheter och frågor i rampljuset!
Tone Sekelius
Det var i februari 2021 som Youtube-stjärnan Tone Sekelius la ut klippet ”JAG ÄR TRANS” på sin kanal, i samband med att dokumentären Thomas Sekelius: Mitt namn är Tone släpptes på Discovery+.
Under två års tid hade hon velat komma ut som transperson, men det var först då som Tone kände att hon hade styrkan att dela med sig.
– Det kommer att vara skitsvårt, det kommer att vara jobbigt att möta världen, det kommer att vara jobbigt med allt från pronomen-byte till namnbyte och allt det där. Men för att jag ska vara till lags med mig själv är det något som jag måste gå igenom, sa Tone till Aftonbladet i samband med dokumentären.
I september 2020 sökte Tone vård för könsdysfori och planerade att ta det långsamt framåt. Istället för att skynda ville hon ta det hela steg för steg och inte bara leva upp till samhällets bild av hur en transperson är. För QX har Tone berättat att det kan finnas en press på transkvinnor att utföra könskorrigeringar och bli ”extra kvinnliga” – och att det behövs en större medvetenhet om att transspektrumet är brett.
I dag jobbar Tone som influencer, programledare och artist – och inspirerar dagligen hundratusentals följare och fans!
Lina Axelsson Kihlblom
Det var i november 2021 som det stod klart att Lina Axelsson Kihlblom (S) skulle bli den nya skolministern. Den nyinsatta skolministern gick då också till historien som den första transpersonen i en svensk regering!
– Om jag kan vara en förebild för andra så är jag det. Jag tror att transpersoner är det nya normala på olika sorters roller i samhället. Så jag är väldigt stolt över att vara den jag är, sa hon i en intervju med DN i samband med nyheten.
År 2015 släppte Lina Axelsson Kihlblom boken Kommer du tycka om mig nu?, där hon berättar att hon föddes i fel kropp och om sina könskorrigeringar.
Aleksa Lundberg
Aleksa Lundberg har många strängar på sin lyra. Hon är både föreläsare, journalist samt en framstående skådespelare – och har exempelvis synts i filmen Ring mamma!, tv-serien Heder och teateruppsättningen Kung Kristina Alexander.
Aleksa är även känd som debattör och lyfter ofta frågor om könsnormer, identitet och transpersoner.
Mathilda Högberg
Det var år 2020 som influencern Mathilda Högberg gick ut med att hon är en transkvinna, inför sina tusentals följare. Mathilda var först rädd för att komma ut och sköt därför upp att lägga ut inlägget som hon ville publicera, men tog till sist mod till sig.
– Jag tänkte att det är 2020 nu – det måste ha skett någon förändring de senaste åren. Så jag bestämde att nu gör jag det och satte ett datum på det nya året, har hon berättat för GP.
Mathilda hade förväntat sig en blandad respons, men blev överväldigad över det stöd och den kärlek som hon fick från sina följare.
– Alla har varit så otroligt snälla och sagt att jag har fått dem att öppna ögonen lite. Jag hade ingen aning om att det skulle bli så stort. Jag är så otroligt tacksam för all kärlek som jag har fått.
Lukas Svärd
Brandmannen och soldaten Lukas Svärd höll sin identitet som transman hemlig i flera år. Men när han var 32 år valde han att bryta tystnaden och prata öppet om sin bakgrund.
– Äntligen berättade jag för alla och stod för den jag var. Det är skönt att vara ärlig med vem man är, har Lukas sagt till Aftonbladet.
År 2021 deltog Lukas i Elitstyrkans hemligheter, där han berörde tittarna med sin starka historia – som innefattar både mobbning, misshandel och övergrepp.
Numera föreläser Lukas i hopp om att inspirera andra, och strävar mot en ökad acceptans gentemot människor som inte passar in i rådande samhällsnormer.
Lee Christiernsson
Coola Lee Christiernsson blev känd som ”Snickar-Björn” på 90- och 00-talen i det populära tv-programmet Äntligen hemma.
Hen inspirerades av hur Tone Sekelius kom ut – och kände sig stärkt av att se det stöd som Tone fick. Efter år av förnekelse och tvivel kommer hen nu ut som transperson!
– Jag ser det som att jag blir 2.0 nu, lite härligare och bättre bara. De sista 30 åren i mitt liv vill jag känna mig fri, med en kropp som passar mig och som jag alltid önskat att den ska se ut, säger Lee till QX.
Lee har valt att utföra könskorrigeringar, för att känna mer balans mellan kropp och själ. I februari släpps dokumentären Att bli Lee på TV4, i vilken vi får följa hens resa. Här kan du läsa mer om Lee Christiernssons historia!
Cameron Jai
Minns du Cameron Jai från Idol 2016? Han blev snabbt en riktig tittarfavorit i programmet, vilket var stort för den då 16-åriga Cameron. Men det var inte bara hans medverkan i Idol som gjorde 2016 till ett händelserikt år för honom; utan precis innan Idol kom han också ut inför sina föräldrar som transperson.
Men han stannade inte heller där, utan valde strax därefter att tala öppet om sin identitet inför hela svenska folket i Idol.
– Jag har fått den här plattformen att synas och det vill jag ta tillvara på. Jag vill visa att man ska vara som man är och vara stolt över det, sa han i samband med programmet till QX.
I dag arbetar Cameron Jai som låtskrivare.
Saga Becker
Författaren Saga Becker insåg att hon var trans som 19-åring – och kände då att hon äntligen kunde sätta ord på vem hon var.
– Jag märkte väldigt tidigt att jag var annorlunda. Inte för att jag kände mig så annorlunda, det var mer som att omgivningen påpekade det och hade förväntningar utifrån vilket kön jag hade. Länge gick jag runt och trodde att det var något fel på mig eller att jag var född i fel kropp som det oftast uttrycks. Det var svårt för mig att förklara vem jag är, då det inte fanns begrepp att använda när jag växte upp. Men när jag kom ut som trans hade jag äntligen fått ord för att kunna förklara det, har hon berättat för Veckorevyn.
Saga Becker bidrar med en viktig röst när det kommer till transfrågor. Hon belyser exempelvis hur alla transpersoner inte vill ändra på sin kropp för att känna tillhörighet med eller uttrycka sin könsidentitet. Hennes egen könsdysfori var till exempel inte knuten till kroppen.
– Det tog väldigt lång tid för mig att inse att det är väldigt komplext att vara människa, vi transpersoner är olika och har olika behov av vård.
Loui Sand
Loui Sand spelade tidigare i damlandslaget i handboll, men avslutade sin karriär för att genomgå könskorrigerande behandlingar. När han senare gjorde comeback 2021 gick han till historien som den första transpersonen i svensk herrhandboll!
– Jag har tränat enormt mycket för att komma hit och hålla denna nivå. Jag är jätteglad, så glad av mottagandet av framför allt motståndarlaget, sa han till SVT efter sin första herrmatch.
Vanessa Lopez
Många minns Vanessa Lopez som en riktig favorit i Big Brother 2011. I programmet berättade Vanessa att hon är en transkvinna, och efteråt förklarade hon att hon deltog i dokusåpan just för att vara öppen om sin könsidentitet.
I en intervju med QX sa hon efteråt att det kändes som att hennes deltagande hade en påverkan på synen på transpersoner:
– Det gör jag faktiskt. Grejen är att jag ju är den första transsexuella i Sverige som gått ut så här öppet.
Efter sin medverkan i Big Brother har Vanessa jobbat som författare och blev dessutom den första transkvinnan att signas av modellagenturen Stockholmsgruppen.