Sveriges kvinnliga förebilder prisades på Klara K Awards – alla vinnare

04 dec, 2020
AvSaga Pettersson
Fotograftt
Sveriges kvinnliga förebilder prisades på Klara K Awards – alla vinnare
Återigen har kvinnliga förebilder korats och prisats under Klara K Awards. Här är alla vinnarna!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Årets mäktigaste på sociala medier - enligt MedieakademinBrand logo
Årets mäktigaste på sociala medier - enligt Medieakademin

Jämställdhetsbyrån Klara K verkar för ett hållbart arbetsliv på lika villkor, och arbetar för att främja kvinnors karriärer och för ett mer jämställt företagsklimat. Under fredagen hölls Klara K Awards 2020, där kvinnliga förebilder prisats.

Här är vinnarna:

Årets ögonöppnare – Matilda Voss Gustafsson

Tidigare i år har priset gått till bland annat Maxida Märak, Elaine Eksvärd, Agnes Wold, Sandra Bourbon och Josefin Nilsson (postumt). Och priset tilldelas i år journalisten och författaren Matilda Voss Gustafsson.

Med sin reportagebok Klubben, som handlar om den svenska akademien, avslöjade hon hur en tystnadskultur och ett medberoende gett en våldtäktsman möjlighet att fortsätta kränka kvinnor, år efter år.

Motivering: Årets ögonöppnare befäster med råge det gamla talesättet att pennan är mäktigare än svärdet. #metoo hade rullat i några veckor när hon släppte århundradets avslöjande. Ett avslöjande om maktmissbruk, nepotism och rena våldtäkter i och omkring vår mest anrika kulturinstitution.I reportageboken Klubben som följde kan vi nästan känna smaken på hur myter och halvgudar skapas och hur tystnadskulturen sprids i ryggdunkandets subkultur. Att ge röst åt de aderton offren är en handling som inte bara puttat ner brödraskapet från elitens elfenbenstorn. Den ger också hopp för alla andra som ensamt burit sina berättelser.

Annons

Årets uthållighetspris – professor Anna Wahl, vice rektor KTH

Årets uthållighetspris har med stort tålamod och ännu större envishet vidhållit sitt perspektiv och verkat för förändring under många år.

Motivering: Det finns de som tror att jämställdhet kommer med tiden. Som en evolutionsutveckling. Inget kunde vara mer felaktigt. Bakom varje seger flyter blod, svett och tårar från dem vars axlar vår generations feminister står på idag. Tålamod, övertygelse och en stor dos jävlar anamma krävdes då liksom nu.Årets pristagare i kategorin uthållighet personifierar dessa egenskaper. Anna Wahls gärning har flyttat jämställdhetsdebatten från ett allmänt tyckande till en kunskapsfråga.Ända sedan 1992, då hon disputerade i företagsekonomi om könsstrukturer i organisationer, har hon försett oss med forskningsbaserad fakta och vederhäftiga argument. Hon har med flit och slit gett genusperspektivet en akademisk plattform för en seriös debatt.

Annons

Årets förebild – Hélène Barnekow, vd Microsoft Sverige

Årets förebild har utifrån sin plattform eller maktposition på ett oåterkalleligt sätt förändrat strukturer och attityder i samhället.

Motivering: Under hela sin karriär har Hélène Barnekow drivits av att förbättra affären. Rätt person på rätt plats är då en förutsättning, liksom en sund och inkluderande organisationskultur. Varje arbetsplats hon lämnat har varit mer jämställd än när hon började.Hélène Barnekow personifierar framtidens hållbara ledarskap i sitt sätt att leva som hon lär och får konkurrenter som hävdat att branschen saknar kvinnor att yrvaket snöra på sig löparskorna för att hinna med. För jämställdhet är inte bara lönsamt i teorin, utan i allra högsta grad i praktiken.

Pingvinpriset – Gina Dirawi, programledare, författare, låtskrivare och artist

Dessutom delades Pingvinpriset ut, som ägnas åt dem som står upp för inkludering, medmänsklighet och demokrati även när det innebär att de själva möts av hat och hot. Och i år var det ingen mindre än Gina Dirawi som kammade hem priset.

Annons

Motivering: Ibland händer det att en ny stjärna föds. Någon som glittrar lite extra. Någon som går rakt igenom rutan och blir en del av vårt fredagsmys och vår lägereld. För en sådan stjärna borde karriären vara utstakad och klar, men för Gina Dirawi blev framgången en mardröm.Strålkastarljuset förvandlades till ett lasersikte och en mobb förgiftad av rasism, islamofobi och sexism bombarderade henne med vidriga hat och hot, fast beslutad att tysta henne. Kanske till och med sudda ut henne. Tack och lov blev det inte så. Erfarenheten gjorde henne starkare, om än med allt för många ärr från strider hon aldrig borde tvingats utkämpa. Med nya uttrycksformer är hon tillbaka med en tydligare röst och en skarpare analys. Hon berör och inspirerar och vi sluter upp i systerskap som en pingvinflock.

LÄS MER:

Bianca Ingrossos syn på nya restriktionerna kritiseras av följarna

Därför behöll Cleo Kinnaman efternamnet – efter skilsmässan från Joel

Malin Berghagens barn har vuxit upp – så ser de ut i dag

Annons