Sanningen bakom kulisserna i Sveriges Mästerkock
I podcasten Efter rätten avslöjar nu två forna deltagare spännande detaljer bakom kulisserna i Sveriges Mästerkock.
– Det går inte riktigt till som det ser ut på tv, säger Evelina Collin Reuterfors.
Sveriges Mästerkock är ett av landets allra mest omtyckta och populära realityprogram, med miljonpublik varje onsdag när nya avsnitt sänds i TV4.
I podcasten Efter rätten berättar de tidigare deltagarna Josefine Freij och Evelina Collin Reuterfors hur det är att vara med i programmet – och avslöjar detaljerna bakom kulisserna som tittarna undrar över.
Något många undrar över är huruvida deltagarna får googla recept eller ta med sig recept in i lokalen.
– Man fick reda på utmaningarna innan kamerorna slås på, så man fick lite tid att googla recept och planera sin rätt, avslöjar de i podcasten.
Att ta med recept in i själva tävlingslokalen är dock förbjudet.
– Tävlingen är det enda som tar så lång tid som man säger. Juryn säger 45 minuter, och så är det. Man har inte mer tid. Tiden är ute, när tiden är ute, säger Josefine Freij i Efter rätten.
När tävlingen är slut går deltagarna ut, och då passar juryn på att smaka av rätterna – alltså innan avsmakningen som tittarna får se i tv.
– Det går inte riktigt till som det ser ut på tv. När juryn säger ”släpp allt ni har” eller ”där är tiden ute”, och då går man ut som deltagare. Då lämnar deltagarna rummet och går antingen till synken eller till ett stort väntrum, och då passar juryn på att smaka på alla deltagarnas komponenter medan de är varma, förklarar Evelina Collin Reuterfors.
Så mycket matsvinn är det i Sveriges Mästerkock
Podcasten gästas också av Jakob af Petersens, som är matansvarig i produktionen. Många undrar vad som händer med alla råvaror i programmet som inte används till att laga mat – kastas de bara?
Nej, är det enkla svaret, och råvarorna omvandlas till och med till pengar åt välgörenhet.
– Vi kastar otroligt lite råvaror. Visst, om skaldjur har legat framme i tre timmar säger jag att jag inte tycker någon ska ta skaldjuren och laga mat på det, men annars, som Josefin säger, så säljer vi ut allt i produktionen. Ibland varje dag, det beror på vad det är för råvaror, men ofta har vi en utförsäljningar i veckan. Det är grönsaker, proteiner, allt som jag känner att vi inte kan använda nästa vecka. Man swishar en liten slant och pengarna går sedan till någon organisation som Röda korset eller Rädda barnen, säger han i Efter rätten.