Sverker Olofsson försvann från tv-rutan – berättar om sitt hälsobeslut
Vi minns väl alla den stora soptunnan i tv programmet Plus. Soptunnan där Sverker Olofsson, i SVT:s hyllade konsumentprogram, slängde produkter och tjänster som inte höll måttet.
– Skulle jag tacka någon för att det gick bra för mig i Plus, då är det några människor och så tunnan. Den var en otroligt viktig del av programmet. Den var jäkligt bra den där tunnan. Sablar, så bra den var. Den bidrog till att det blev lättbegripligt, har Sverker Olofsson berättat i en intervju med Expressen.
Soptunneidén kom från journalistkollegan Erik Fichtelius, som ledde Sveriges Radios Konsumentekot. Erik hade sett en liknande scen inom konsumentjournalistiken i USA.
Därför fick Sverker Olofsson leda Plus
Då Sverker Olofsson fick en förfrågan om att programleda det då nya tv-programmet Plus arbetade han på Sveriges Televisions nyhetsredaktion i Umeå. Hans intervjuer och reportage förekom ofta i riksnyheterna, trots att Sverker arbetade regionalt. Först var han tveksam att göra konsumentjournalistik, men tackade sedan ja till uppdraget.
– Det blev väldigt fort tydligt att vi gjorde journalistik för – ja, det här löjliga uttrycket – den lilla människan. Vi hade hela batteriet av public service-regler som vi skulle följa men det var samtidigt uttalat att vi skulle stå på den lilla människans sida. Det var väldigt viktigt, berättar han för Expressen.
I hela 23 år arbetade Sverker på Plus. En imponerande lång tid i tv-sammanhang.
Sverker Olofssons familj och uppväxt
Sverker Olofsson är född den 14 april 1947 i Vännäs, Västerbotten. Sverkers mor arbetade som nattvakt, och fadern på skofabrik och garveri. Från sin pappa fick han tidigt ett samhällsengagemang.
– Min farsa var extremt politiskt aktiv i kommunen, han satt i fullmäktige, nykterhetsnämnden, barnavårdsnämnden. Alkisarna och andra som hade problem kom hem till oss. Ibland fick jag följa med pappa och distriktssköterskan hem till folk som hade det svårt. Där blev jag väl på något sätt fostrad till att ha ett samhällsengagemang, har Sverker Olofsson tidigare sagt till Senioren.
Då Sverker senare tog studenten, som den förste i familjen, drömde han om att bli lärare. Men till slut blev det ändå journalistiken som han satsade på. Och tur var väl det. I alla år var han ett oerhört uppskattat ansikte i tv-rutan. Tittarna kom ofta fram till honom, också privat.
– Folk kom alltid fram och var trevliga och ville snacka. Det var väldigt kul måste jag säga. Jag kände mig alltid välkommen på något konstigt sätt, har Sverker Olofsson sagt, häromåret, till Expressen.
Sverker Olofsson tilldelades Publicistklubbens stora pris 2003 och Lukas Bonniers Stora Journalistpris 2009. Han blev dessutom Medicine hedersdoktor vid Umeå Universitet 2005. Under sina 23 år på Plus gjorde han 620 program.
Sverker Olofssons dotter heter Linda Olofsson – har gått i pappas fotspår
Så, hur lever då Sverker Olofsson, i dag? Han är pensionär och bor Vännäsby med sin hustru, Barbro (som har en bakgrund som lärare). Paret har två vuxna döttrar och tre barnbarn. I över 40 år har Sverker Olofsson och hans Barbro hållit ihop.
Sverkers ena dotter har förresten valt att gå i sin fars fortspår... Dottern Linda Olofsson är, också hon, ett bekant ansikte i tv-rutan.
– Länge ville jag bli jurist och åklagare. Och ett tag drömde jag om att bli polis. Men journalistiken har alltid funnits där som ett alternativ. Jag tror att jag tog intryck av att pappa alltid har trivts oerhört bra med sitt jobb, sa Linda Olofsson för en tid sedan, till Hemtrevligt.
Linda Olofsson har, bland annat, synts i SVT:s klassiska program Fråga doktorn och Go' kväll. Sverkers andra dotter arbetar som sjuksköterska.
Så lever Sverker Olofsson i dag
2010 bestämde sig Sverker Olofsson för att lämna Plus och två år senare gick han i pension.
– Det var väl ingenting jag längtade efter precis. Lyckan är verkligen inte att sluta arbeta. Jag saknar SVT väldigt mycket men jag är också väl medveten om att var sak har sin tid, har Sverker Olofsson sagt till Senioren.
Plus rullade på en tid till, efter Sverkers sorti. Men 2019 lades det ner. Beslutet upprörde Sverker rejält.
– Det är så jävla mycket jag känner. Det är väldigt, väldigt sorgligt, sa Sverker Olofsson så beskedet om programmets nedläggning kom.
Han fortsatte:
– För mig är det en gåta. Är man inte nöjd med det nuvarande programmet tycker jag man ska vässa det istället för att lägga ner. Jag skulle bli väldigt besviken om ledningen i Umeå inte för ett helvetes liv över att det här projektet läggs ner.
Trots att det gått några år är Sverker fortfarande besviken på hur det hela hanterades.
– För mig är det obegripligt, på gränsen till ansvarslöst, att man inte har något konsumentprogram, har han sagt till Expressen.
Sverker Olofsson om sin hälsa
Sverker Olofsson har hunnit bli 75 år gammal. Han må vara pensionär men håller ändå igång. Sverker föreläser, leder konferenser, håller kurser. Dessutom är han programledare för Ring P1 några gånger per år. I Senioren och för Expressen berättar han om sin hälsa och sitt mående.
– Jag mår förjävla bra alltså. Men jag rör mig väldigt mycket och det är ett tips. Här hemma har jag en slinga som går runt älven som är 11 kilometer och den går jag ofta. Jag har bestämt mig för att jag ska gå den 100 gånger per år så jag går drygt 100 mil per år, har Sverker Olofsson slagit fast för några år sedan.