Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Sylvia Vrethammar upptäckte svåra sjukdomen: ”Hade tur”

27 aug, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Sylvia Vrethammar
Sylvia Vrethammar slog igenom stort i Hylands hörna och med låten Eviva España på 70-talet, och har hållit sig kvar i rampljuset sedan dess.
I en intervju med Aftonbladet har hon berättat om att åldras i branschen, och hur hon fick kämpa mot läkarna för att få hjälp med sin cancer.
– Jag stod på mig och det visade sig vara bröstcancer, har Sylvia Vrethammar sagt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
9 kändisars gråa hår-trend på röda mattanBrand logo
9 kändisars gråa hår-trend på röda mattan

Sylvia Vrethammar har varit närvarade i det svenska medvetandet i över 50 år – redan i början av 70-talet lyftes hon som sjungande värdinna i Hylands hörna. Bara några år senare fick hon sitt brakgenombrott med låten som flest personer fortfarande förknippar henne med: Eviva España. Låten gjorde succé även i Storbritannien, där den engelska versionen såldes i närmare en miljon exemplar.

Sedan mitten av 70-talet har Sylvia Vrethammar också haft en framgångsrik karriär i Tyskland, där hon också har bott.

I dokumentären Sylvia Vrethammar – bakom kulisserna från 2013 berättade hon att hon i början av 2000-talet drabbades av bröstcancer, men att hon fick kämpa för att bli tagen på allvar av läkarna.

Annons

– Det var jag som upptäckte det och sa till läkarna att här är det någonting. Det är det inte alls sa de, men jag stod på mig och det visade sig vara bröstcancer. Sedan blev det snabbt operation och det gick fort, jag gick hem dagen efter och fick inga cellgifter utan det räckte med hormonbehandling. Det hade inte spridit sig, berättade Sylvia Vrethammar om den turbulenta perioden, i en intervju med Aftonbladet 2020.

Sylvia Vrethammar: Känner mig inte som min ålder

Sylvia Vrethammar trycker på vikten av att stå på sig som kvinna inom vården, att det är du själv som känner din egen kropp bäst.

– Det är ett sådant råd man vill ge till kvinnor; känn efter och stå på er om det är något ni anar. Man känner sin egen kropp. Det är inte alltid mammografi kan avslöja en liten knöl utan man behöver ta till andra metoder.

I samband med sin 75-årsdag konstaterade Sylvia i Aftonbladet att hon inte känner sig som sin ålder, samtidigt som hon ser till att ta hand om sig själv så bra som möjligt.

– När man är ung så tycker man att 75 är riktigt gammalt. Men vi blir ju yngre och yngre, modet förändras och det påverkar hur vi ser ut. Men jag har ruskigt svårt att identifiera mig med min ålder. Tack och lov har jag fått ett arv av mina föräldrar med bra gener. Men man måste naturligtvis vårda det, jag har varit mån om att sköta mig fysiskt, jag har tränat och dansat mycket och är mån om min hälsa.

9 skådisar som spelat karaktärer som är mycket äldre än de självaBrand logo
9 skådisar som spelat karaktärer som är mycket äldre än de själva
Annons