Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Tina Nordström: Därför lämnade jag SVT

01 okt, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Mat-Tina, Tina Nordström
Hon blev Mat-Tina med hela svenska folket, efter att ha fått sitt stora genombrott med Mat på SVT.
Men 2007 valde Tina Nordström att lämna kanalen, och har inte återvänt sedan dess.
– SVT är fantastiskt, den starten är jag så tacksam för, de tog hand om mig, säger Tina Nordström i Fredrik Ralstrands podcast Tv-fabriken.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Tre saker du vill veta om Tina NordströmBrand logo
Tre saker du vill veta om Tina Nordström

Tina Nordström är otvivelaktigt en av Sveriges mest omtyckta och folkkära tv-kockar, som nu syns i sin allra sista säsong av Hela Sverige bakar på TV4. Efter att ha slagit igenom i Årets kock-tävlingen lyckades hon 2001 få kontrakt med SVT där hon tillsammans med Tomas Tengby fick göra matlagningsprogrammet Mat , som blev en omedelbar succé.

– Det blev en stor grej. Jag vände upp och ner på köken där hemma, i tänket. Det var ju egentligen vanligt kock-tänk, det var sunt förnuft för oss som jobbade, men jag gjorde det vanligare, säger Tina Nordström i Fredrik Ralstrands podcast Tv-fabriken.

Men efter sex år på kanalen valde hon till slut att lämna SVT. Tina konstaterar att det inte hade med pengar att göra, och att det inte var några bittra känslor mellan henne och kanalen – hon var bara redo att gå vidare. Snarare är hon tacksam över vilken start på karriären hon fick på SVT.

Annons

– SVT är fantastiskt, den starten är jag så tacksam för, de tog hand om mig. Skyddade mig lite från allt den här världen har, både bra och dåliga saker.

Tina Nordströms bråk med Gordon Ramsey

Redan under tiden på SVT arbetade Tina en del i USA, och efter att ha lämnat kanalen, vunnit Let's dance och fått barn fortsatte tv-karriären med internationella inslag. På TV4 gjorde hon det direktsända matlagningsprogrammet Tinas cookalong , ett koncept som hade gjorts med brittiska tv-kocken Gordon Ramsey i förlagan.

I det allra första programmet lagade Tina Nordström bland annat ett recept med marinerade melonkulor, något som gjorde Gordon Ramsey riktigt upprörd. Han menade nämligen att det var hans recept, något Tina Nordström förnekade helt – åtminstone för honom.

– Jag har ljud i skällan, jag har orden som kommer, så jag kan alltid försvara mig. Men grejen var att det ju var hans recept. Jag hade snott alltihopa, men jag bara blåljög. Jag tyckte det var lite roligt att förneka det, man äger inget recept i dag, skrattar Tina Nordström i podcasten.

Tareq Taylor och sofia "PT-Fia" Ståhl - parets kärlekshistoriaBrand logo
Tareq Taylor och sofia "PT-Fia" Ståhl - parets kärlekshistoria
Annons