Trendar: NostalgiI rampljusetLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträtt

Titti Sjöblom: Därför ville jag aldrig bli som mamma

21 jul, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Titti Sjöblom och Alice Babs.
När ens mamma är en av Sveriges mest kända sångerskor genom alla tider är det svårt att inte bli jämförd med henne.
Men för Titti Sjöblom har det aldrig varit ett mål att nå upp till mamma Alice Babs framgångar.
– Det var ju på grund av kändisskapet som vi inte fick ha mamma i fred, säger Titti Sjöblom till Hemmets Journal.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Programledaren Anna Lindmarker ville skydda barnen från offentlighetenBrand logo
Programledaren Anna Lindmarker ville skydda barnen från offentligheten

När Titti Sjöblom växte upp var det självklart att omgivingens uppmärksamhet ständigt riktades mot hennes mamma – Alice Babs. Den ikoniska jazzsångerskan var en av Sveriges största artister, som dessutom spelade i en rad olika populära filmer.

Att växa upp med en känd mamma gjorde att Titti Sjöblom var oimponerad av kändislivet. Alice Babs kändisskap var anledningen till att familjen inte fick vara ifred, och att Titti inte fick ha sin mamma hemma varje dag som många av hennes vänner hade det.

– Jag minns hur underbart det kändes att vara med henne i Spanien, där hon bara var “señora Sjöblom” och mamma, för här hemma kunde vi inte gå någonstans utan att folk vill ha hennes autograf. Det är förmodligen därför som jag själv alltid har varit totalt ointresserad av berömmelse, har Titti Sjöblom sagt till Hemmets journal.

Annons

Försökte att inte bli artist

Från tidig ålder fick Titti vara med och sjunga med sin mamma, och släppte till och med album. Men eftersom kändislivet inte lockade försökte Titti hitta ett annat jobb än artist som vuxen.

Titti Sjöblom Allsång på Skansen 2024.
Titti Sjöblom har gått i sin mammas fotspår – men också sin egen väg.Foto: Karin Törnblom/TT

– Jag trodde inte att jag skulle älska att stå på scen så mycket som jag gjorde. Ändå ansträngde jag mig för att hitta ett annat yrke. Jag jobbade bland annat som sjukvårdsbiträde och lärarvikarie, plus att jag gick en utbildning på Tillskärarakademin och tog en universitetsexamen i språk och andra ämnen. Det var ett sätt att förhala mitt slutgiltiga yrkesval, sa hon till tidningen.

Titti Sjöblom fick också snabbt förlika sig med att hon alltid kommer bli jämförd med sin mamma. Hon insåg dock att hon ändå aldrig skulle velat ha en annan mamma än den hon fick. Men när hon får höra kommentarer om att hon ”inte är lika bra som sin mamma” tar hon det med ro – Titti har haft ett annat fokus.

– Man når inte mammas nivå som sångerska om man inte satsar helhjärtat på sången. Själv har jag tyckt att det känts för ensidigt att bara fokusera på sången. Jag har alltid varit mer inriktad på helheten och även gillat att dansa, skapa kläder, skriva mina egna manus och låtar och producera min egen musik.

Pernilla Wahlgren inför årets Allsång: "Lasse och pappa kommer att hyllas"Brand logo
Pernilla Wahlgren inför årets Allsång: "Lasse och pappa kommer att hyllas"
Annons