Trendar: NostalgiI rampljusetLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträtt

Ulf Dageby från Nationalteatern är död – blev 80 år

17 jul, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Ulf Dageby Nationalteatern
Nationalteatern-artisten Ulf Dageby har gått bort, 80 år gammal.
Artisten hittades död i sitt sommarhus, bekräftar familjen för GP.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Tre artister som hyllats med konserter efter sin dödBrand logo
Tre artister som hyllats med konserter efter sin död

Nationalteatern-ikonen Ulf Dageby har gått bort, 80 år gammal. Enligt Göteborgs-Posten hittades han av sin familj i deras sommarhus på Skaftö på tisdagen.

Så sent som fyra dagar före sin bortgång intervjuades Ulf Dageby i P4 Extra om den kommande Nationalteatern-turnén, som skulle bli proggbandets sista.

– När jag kommer hem så tänker jag: Nu har vi väl gjort det här? Men sen så vill ju folk se oss igen så tänker jag: Ska jag sitta här och glo i en fåtölj, det är ju löjligt. Om folk vill ha oss. Det är en suverän version, kanske vår bästa någonsin, sa Ulf Dageby i intervjun på fredagen.

Träffade vännen veckan innan

Birger Hult på konsertarrangören Nöjet AB hade känt Ulf sedan början av 80-talet, och arbetat tajt med honom inför den planerade turnén i höst. För honom kom dödsbeskedet som en chock.

Annons

– Det måste hänt hastigt. Vi träffades senast i förra veckan för en fika i Majorna. Vi planerade inför kommande spelningar men pratade även om sådant som vänner gör, säger han till GP.

Ulf Dageby var mest känd som en av medlemmarna i Nationalteatern, där han skrev de flesta av bandets mest älskade låtar som Barn av vår tid och Hanna från Arlöv. Under de senare åren var han också en erkänd filmmusikkompositör, och gjorde musiken till filmer som Ett anständigt liv och Hotet.

Ulf Dageby.
Ulf Dageby blev 80 år gammal.Tommy Holl/TT

2013 medverkade Ulf Dageby i TV4:s Så mycket bättre tillsammans med artister som Lill Lindfors och Ken Ring.

Annons