Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Vännerna dog i missbruket – starka låten i Så mycket bättre

17 okt, 2024
AvAino Oxblod
FotografTv4.
Alba August tolkar Noice i Så mycket bättre
Bandmedlemmarna i Noice blev några av Sveriges kändaste artister innan de ens hade gått ut gymnasiet.
I Så mycket bättre berättar Peo Thyrén om Noice-hysterin och vännerna som försvann in i missbruk.
– Jag saknar Hasse och Freddy som de vänner de var innan heroinet tog över, säger han innan Alba August tolkar en bandets hits.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Det här minns vi från 80-taletBrand logo
Det här minns vi från 80-talet

I slutet av 70-talet och 80-talet fanns det knappt ett svenskt band som kunde mäta sig i popularitet med Noice. När de slog igenom var de alla minderåriga tonåringar, och sångaren Hasse Carlsson hade inte ens hunnit börja på gymnasiet.

Noice 1982.
Noice var ett av de största ungdomsbanden på 80-talet. Weine Lexius / TT /

Men de stora framgångarna kom till ett högt pris. När bandet lade ner 1983 var det för att sångaren Hasses föräldrar var oroliga för sin son och ville att han skulle gå klart gymnasiet. Då hade han redan fastnat i ett tungt heroinmissbruk.

Annons

I dag är basisten Peo Thyrén en av tre originalmedlemmar som fortfarande är i livet. I TV4:s Så mycket bättre berättar han om vännernas mörka öden.

– Hade vi inte blivit så framgångsrika med Noice tror jag inte att mina vänner hade fastnat i det här tunga missbruket och dött i förtid, innan de ens fyllt 40, säger han i programmet.

Han minns tillbaka på det sista mötet med sångaren Hasse Carlsson, innan Hasse gick bort 37 år gammal 2002.

– Den sista gången vi sågs var på ett fik. Det var en chock att träffa Hasse, det var som att träffa en väldigt, väldigt gammal människa. Allt liv var borta.

Vännerna dog innan 40

Hasse följde keyboardisten Freddie Hansson, som hade dött vid 38 års ålder året innan Hasse – även han som följd av missbruk.

– Jag saknar Hasse och Freddie som de vänner de var innan heroinet tog över, säger Peo Thyrén.

Peo själv har aldrig känt någon dragning till droger, och snarare tagit avstånd från dem – eftersom han sett hur illa det gått för människor i hans närhet.

Annons

– Min passion och drivkraft har varit kärleken till musiken och melodier. Det har varit min kick. Jag har sett droger som något som bara har förstört för det jag har velat göra och uppnå.

Efter att Peo Thyrén berättat om vännernas mörka öden är det dags för Alba August att tolka en av bandets mest kända låtar Du lever bara en gång – och Peo Thyrén är lyrisk.

Alba August Så mycket bättre
Alba August gör en tolkning av Du lever bara en gång. Foto: TV4.

– När vi släppte den var det inte att den stack iväg särskilt mycket, det var en populär bland många. Men sen har den växt och växt och växt, den har fått ett helt eget liv.

Här är alla artister i Så mycket bättre 2022Brand logo
Här är alla artister i Så mycket bättre 2022
Annons