Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

5 bästa växterna att odla på balkongen – expertens tips

07 maj, 2016
AvMikaela Råberg
Att odla växter på balkongen skapar den där lilla extra ombonade känslan. Men det gäller att välja rätt växter som klarar utemiljön.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är mycket som ska stämma in när vi väljer växter att inreda balkongen med. Många vill ha maximal grönska, frodiga blommor, väldoft och kanske något man kan äta – samtidigt som man inte vill lägga ner särskilt mycket arbete och möda.

blakong-odla-vaxter-lattskott
Foto: Per Ranung Stylist: Anna Ranung för Elle Decoration / Shutterstock

Är det ens möjligt? Vi pratade med Jacob Nilsson, växtexpert och butikschef på Blomsterlandet City och det här är hans bästa tips på balkongväxter:

1. Pelargon
Pelargonen blommar i princip hela säsongen och fungerar dessutom i de flesta lägen, med undantag för norr, då den blommar mindre. Den är frisk, får sällan några problem med ohyra och kan lätt övervintras, antingen på sval plats inomhus eller i en sval källare.

Annons

2. Smultron
Smultron är en bra komplementsväxt med fint bladverk, söta blommor och den vanligaste sorten, Månadssmultron Rügen, sätter dessutom nya knoppar hela sommaren så du kan skörda lite hela tiden. Du får mer bär om du har balkong i söder-, öster-, eller västerläge, men smultron funkar även att ha i norr.

3. Busktomat och chili
De här växterna har samma odlingsbetingelse och vill ha mycket sol och värme, så söderläge är helt klart bäst. Det finns många sorter av busktomat och en stor skillnad från andra tomatsorter är att busktomaten inte blir lika hög och utsatt för vind. Den behöver heller inte tjuvas och är mer lättskött.

Både busktomat och chili mår bra av att stå i stora krukor, minst 8-10 literskärl för tomat och något mindre för chilin. Eftersom de är väldigt törstiga blir resultatet bättre med rymliga krukor.

4. Fuchsia
Det finns ett stort urval av fuchsia, både upprättväxande och hängande. Den blommar i norrläge, trivs bra i skugga och den svenska sommaren som kan vara rätt regnig är perfekt för dem.

Annons

5. Kryddor
De flesta örter gillar full sol, men det finns även de som gillar skugga. Gräslök, mynta och persilja är några exempel på kryddväxter som funkar bra i skuggiga lägen, medan basilika, rosmarin och timjan behöver sol.

Plocka och skörda ofta och med förstånd. I synnerhet basilikan bör du skörda regelbundet eftersom den slutar växa när den går i blom. Är man bortrest några veckor är risken stor att den börjar knoppa, men plockar du bladen regelbundet kommer basilikan fortsätta producera.

Jacobs 3 bästa råd för att lyckas med balkongväxterna:

1. Välj stora krukor
– Använd så stora kärl och krukor som möjligt. Visst går det jättebra att ha pelargoner och smultron i balkonglådor, men resultatet blir alltid bättre ju större och djupare krukorna är. Det blir allt vanligare att använda pallkragar även på balkongen.

2. Bra jord är A och O
– Plantera i bra jord. Köp inte den billigaste sorten, you get what you pay for. I många av de billigaste jordarna är det lite väl hög torvhalt. Välj gärna en kravmärkt jord som är bra.

Annons

3. Glöm inte näringen
– Ge näring. De flesta balkongkärl är rätt små och näringen förbrukas i och med att växterna blommar och skördas mycket. Den näring som finns i jorden du köper räcker oftast bara några veckor.

Det finns näringslösningar som man vattnar på och även varianter du blandar direkt i jorden.

Annons