Kom på glöggkalas – här är tio bästa tipsen för decembers mysigaste fest
Andra advent på söndag och om tre veckor är det julafton. Stora delar av landet är klätt i vitt, luften är krispig och dagarna korta. Nu vill vi ställa till med kalas och umgås. Här är tipsen från kalaset i växthuset.
1. Välkommen på glöggfest!
Rostig adventsljusstake, 349 kr, Zetas Trädgård. Halmstommar, från 130 kr, Nora trädgård. Korgen är privat.
2. Vackert vid entrén
Skapa rumslighet även utanför växthuset. Brunt fårskinn, 935 kr, Skinn wille. Korg med granris, privat. Korg med skimmia, 450 kr, Nora trädgård. Ljuslykta, 399 kr, Zetas trädgård,. Julros i terrakottakruka, 550 kr, Nora trädgård. Julgran i trådkorg, privat.
3. Nötter, äpplen och mjuk kaka
Keramikkaraff, 1 500 kr, Calle Forsberg. Brun glaslykta, 89 kr, Kaprifol/Wikholm. Keramikform med äpplen, 420 kr, Cranberry Italian. Korg med nötter, privat.
4. Glögg i glaskaraff
Glaskaraff med glögg, 278 kr, Iris hantverk. Recept på varm äppelglögg ser du nedan.
5. Uppdukat för decemberfest
Uppdukat för fest inne i växthuset. Rottingfåtölj, 1495 kr, Granit. Grön pläd med granar, 1050 kr, Klippan Yllefabrik. Linneduk, 399 kr, H&M Home. Löpare i säckväv, 621 kr, Axlings linne. Djupa keramikskålar, 350 kr/st, Calle Forsberg. Glaskaraff, 278 kr, Iris hantverk. Träsked i kannan, 120 kr, Tambur store. Amaryllis i hög glasvas, 249 kr, Kaprifol. Keramikkaraff, 1 500 kr, Calle Forsberg. Glasburk med nötter, 59 kronor, Granit. Tårtfat, 783 kr, Cranberry Italian.
6. Enklaste kransen
Granris, ståltråd och ett rött band. Mer behövs inte för att skapa enklaste kransen. Jo, kanske lite tålamod med att det sticker!
7. Pepparkakor och grönmögelost
Grönmögelost, pepparkakor, marmelad och rykande het glögg i glasen.
8. Tänd brasan i eldfatet
December är här. Brasan brinner i eldfatet, granen är klädd och i fönstren på växthuset hänger egengjorda kransar.
9. Fint i fönstret
Inred med småvaser, 59 kr/st, Kaprifol.
10. Vackraste ljuskronan
Fantastisk takkrona för december klädd i granris, Nora trädgård.
Varm äppelglögg
2 l äppeljuice
8 dl äppelcider
4 kanelstänger
2 vaniljstänger
4 tsk kardemummakärnor
1 1/2 bit ingefära
1 citron, endast saften
2 tsk råsocker
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp. Låt dra i en timme. Värm igen och servera den het.
Saffransbiscotti
2 st ägg
1 ½ paket saffran
100 gram sötmandel
100 gram smör
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1. Vispa ihop saffran och ägg, tillsätt rumsvarmt smör och socker till en porös smet.
2. Blanda ner hackad mandel, vetemjöl och bakpulver till en jämn och ganska kletig deg.
3. Fördela smeten i tre längder på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 15 minuter.
4. Låt kaklängderna svalna något och skär dem på snedden i cirka 2 cm breda bitar. Sätt in dem i ugnen igen för att torka mitt i ugnen i cirka 1 timme i 75 grader varm ugn.