Julpynta stilrent – inspireras av ljusa hemmet
Det bästa med julen är tiden före, tycker Ulrika. En helt fantastisk period då det är fritt fram att pynta och fixa. Ta in gran och tall som hör julen till. Och ta bort saker som står framme i vanliga fall.
Ulrika Nilsson
Ålder: 47 år.
Bor: I hus byggt 1979, två plan, 160 kvm stort + källare, i Skurup, Skåne.
Familj: Maken Per, sönerna Jonathan, 18, och Hannes, 15.
Gör: Planning specialist på Ikea.
Följ: @nakirlu.
– Vår jul är avskalad, säger Ulrika. Jag är uppvuxen med traditionellt julpynt med tomtar och mycket rött. Det var fint där och då, men här hemma klarar jag inte av det. Inget rött med andra ord. Mest gran och tall i olika skepnader och storlekar.
Familjen har hunnit fira många jular i huset sedan de köpte det 2007. Snart är det dags igen. Agendan är traditionell med mycket god mat och jultomte, trots att sönerna hunnit bli tonåringar – vissa traditioner vill man inte ändra på, de är för trevliga för att tas bort. Däremot har det mesta av husets inredning förändrats under årens lopp. Planlösningen är fortfarande densamma, men det är också det enda. I övrigt ser det helt annorlunda ut nu jämfört med den syn Ulrika och Per mötte när det kom hit som spekulanter.
– Fiskbenstapeter och bruna snickerier överallt, säger Ulrika. Fyra skilda golv som gränsade till varandra med olika lister på bottenplan. Lila tapeter i hallen, aprikos på ovanvåningen, svart kakel i köket och två valv; ett mellan hall och vardagsrum och det andra in till köket.
– Husets grundskick var däremot mycket bra, vilket var en av anledningarna till att vi bestämde oss för att köpa det. De tidigare ägarna hade gjort allt med kvalitet. Vi kunde koncentrera oss på ytskikten, den roliga biten alltså.
Husets palett består av stilrena färger
Husets forna palett av olika färger och golv är numera en harmonisk helhet i genomgående vitt med inslag av svart och beige toner; en skir och lugn färgskala som ger ett lätt, nästan svävande uttryck. Den enda ursprungliga 1970-talsmarkör som man medvetet valt att behålla är den brunsvarta trappan till ovanvåningen. Tillsammans med den svarta kamin som Ulrika och Per låtit sätta in, utgör båda en läcker kontrast mot inredningens, i övrigt vita själ.
– Den orange filtmattan i trappan fick direkt respass, säger Ulrika.
Förändringsprocessen som huset genomgått kan beskrivas som snabb, långsam, tålmodig och utan slit och släng – allt på samma gång. Snabb när idéerna känns rätt, då börjar de förverkligas direkt. Långsam och tålmodig för att allt har gjorts med eftertanke och utan snabb målgång som vision. Det gamla badrummet till exempel, med lila plasttapeter, grön plastmatta och daterad bidé. I åtta år levde familjen med det innan de totalrenoverade det till dagens sköna oas i vitt och beige med badkar och trädetaljer.
– De som bodde här innan var väldigt långa och badrumsspegeln placerad därefter. Jag var tvungen att stå på en pall varje gång för att nå upp till den, säger Ulrika med ett skratt.
Köket hade inte sett ut som det gör i dag om Ulrika inte haft förmåga att se vad man kan åstadkomma med små ingrepp.
– Köket i björk var nyinsatt när vi flyttade in, det hade varit slöseri med resurser att slänga ut det. Efter fyra år valde vi i stället att byta ut luckorna mot vita och i våras målade jag det svarta kaklet vitt.
I familjen Nilssons hus är det Ulrika som målar och tapetserar, fönster, lister, dörrar och väggar är hennes verk. Per föredrar att laga mat och tvätta. När det hårdvaxade vita furugolvet lades in på bottenplan för snart två år sedan passade Ulrika på att måla om väggarna igen efter att ha satt upp Easy Cover-tapeter först. Då slipper man spackla, förklarar hon.
– Golven tog vi dock hjälp med. Men annars försöker jag fixa det mesta själv.
Ulrika styr inredningen i hemmet
Inredningsmässigt är det också Ulrika som håller i taktpinnen. Det går inte att komma släpande på vad som helst som en överraskning. Nej, hon är mycket bestämd, hemmet är inte bara familjens borg. Här ska vila ett lugn i inredningen, med inspiration från naturen.
– Jag vill ha det på ett speciellt sätt, tidlöst och bekvämt. En neutral bas som jag kan fixa till med olika accenter. Inte genom textilier utan med växter, vaser, blommor och ljusstakar.
– Jag är inte slav under trender, men inte ointresserad heller. Jag försöker använda trender på mitt eget vis genom att köpa udda ting som tangerar rådande trender på ett eller annat vis.
När Ulrika tittar tillbaka på åren i huset är hon glad att Per och hon valde ett 1970-talshus och inte en gammal Skånelänga på landet som de drömde om från början. Här i Skurup har de nära till allt, från skola och sönernas aktiviteter till tåget om man ska någon längre sträcka.
– Huset har varit perfekt för vår familj att växa i. Bottenplan har alltid varit en ”fredad vuxenzon” med grabbarnas rum en trappa upp och inredd källare där de har kunnat leka och spela spel.
– I dag när de är tonåringar kan de ha många kompisar hemma utan att vi stör varandra.
Kanske kommer förändringarnas vindar att fortsätta påverka huset framöver. I källaren står Ulrikas drejskiva och ugn och väntar på att börja användas igen. Efter intensiva småbarnsår börjar det finnas tid för lera och kreativitet igen.
– Men jag måste först skapa en trevlig miljö för det innan jag får ro att börja, säger hon. Ibland funderar jag på att göra om arbetsrummet till en kombinerad keramikverkstad och butik med egen ingång via stora glasdörrar.
– Den dagen rätt idé kommer skrider jag till verket direkt!