Julstäda hemmet snabbt och effektivt – checklista
Julen närmar sig med stormsteg – och med den kommer också den ökända julstressen. Klappar som ska slås in, mat som ska handlas och lagas och så hemmet som ska pyntas och göras mysigt. Helst ska det även storstädas inför den stundande högtiden. Listan över saker att göra i december kan helt enkelt bli både lång och överväldigande.
Ställ rimliga krav på dig själv i år och lägg inget onödigt till din att-göra-lista. Med julen kommer stök, smulor, barr, damm och snöslask i hallen. Du behöver inte skura hela hemmet tills varje vrå skiner – för att sedan stressa över att det blir stökigt igen. Det gäller att prioritera det viktiga för att det ska kännas rofyllt att fira jul. Dessutom ska man ju kunna njuta av väntan på julen också!
Vi har skapat en checklista som kan vara till hjälp inför julstädningen – och som dessutom gör städningen snabbare än du tror!
1. Prioritera och gör en plan för julstädningen
Gör upp en konkret plan över det du ska göra och i vilken ordning du ska göra det. Den här listan kan vara en grund som du personaliserar efter ditt hem och dina behov. Prioritera de rum där ni främst tillbringar tid i jul, exempelvis i köket, hallen och vardagsrummet, och lägg ambitionen på en rimlig nivå. Ingen gäst kommer att inspektera om det finns damm bakom elementet i sovrummet.
Rangordna det som är viktigast, exempelvis att rensa skor och jackor i hallen och dammsuga, och låt det som är mindre viktigt hamna längst ner på din egen checklista.
2. Börja med att rensa
Det är viktigt att var sak har sin plats. Om du har ett överflöd av saker som ligger i vägen är det svårt att städa effektivt och hur rent du än gör det kommer sakerna att få det att se stökigt ut.
Börja med att ställa saker på sin rätta plats och gå sedan runt i hemmet med en korg eller låda som du fyller med saker som inte ska ligga framme eller har en egen plats. Passa på och rensa ut det du inte längre behöver om du hinner. Ingen tid till att rensa ordentligt? Ställ undan lådorna med saker och gå igenom dem när det nya året tar vid och gör dig av med det som inte längre behövs.
3. Dammtorka
Jobba systematiskt, uppifrån och ner och börja från ett hörn längst in i rummet. Glöm inte att torka av lampor som ofta samlar damm. Tänk också på att plocka undan prydnadssaker när du torkar av större ytor för att kunna göra det effektivt i ett svep, istället för att kryssa fram mellan föremålen och missa fläckar.
Använd en dammvippa till de mer känsliga materialen och detaljerna. Avsluta med att torka av dörr- och fönsterkarmar samt knoppar, handtag och strömbrytare med en trasa.
4. Dammsug
När du torkat av damm kan du dammsuga rent på golvet. Passa på och dammsug soffan, fåtöljerna och prydnadskuddarna också, det ger dem en ordentlig uppfräschning om du inte hinner eller kan tvätta överdragen. Avsluta med att fluffa till kuddarna för ett nystädat intryck.
Tips! Byt dammsugarpåse innan du sätter igång för effektivare dammsugning.
5. Städa badrummet snabbt
Ett rent badrum är högt upp på priolistan för många. Börja med att spraya rengöringsmedel i toaletten och låt det verka medan du torkar rent handfatet, spegeln, golvsilen och eventuella duschväggar. Rengör sedan toaletten och byt till sist ut rena handdukar.
Tips! Gör en checklista för städningen efter jul istället för att försöka göra allt inför helgen. Låt tvättmaskinen rengöra sig själv under mellandagarna när du har mer ledig tid och julstressen lagt sig.
6. Städa köket effektivt
I köket är det lätt att gå in på detaljnivå i städningen, men har du ont om tid för julstädningen gäller det att prioritera de viktigaste detaljerna. Torka av spis, ugn och micro med såpa och vatten för miljövänlig och snabb rengöring.
Saker som du med gott samvete kan göra efter julen är att frosta av frysen, rengöra kylen, sopkärlen och diskmaskinen. De fylls med mat och rester, kladd samt smulor under julen och förtjänar en ordentligt rengöring efteråt.
7. Bädda rent
Tvätta kuddar och täcken eller vädra dem utomhus om du har ont om tid inför julen. Bädda sedan sängen med nytvättade påslakan.
8. Tvätta golven
Avsluta julstädningen med att tvätta rent golven i alla rum eller de du prioriterat i din julstädning.
9. Julpynta
Grattis! Nu är julstädningen avklarad och du kan börja dekorera ditt hem för att få till en härlig julstämning. Här kan du vara kreativ och sätta personlig prägel på högtiden. Ute efter något enkelt och minimalistiskt? Här finns inspiration för dig. Sugen på något nytt? Spana in hur julens inredning och dekoration ser ut i butik här.
Läs mer:
Så inreder du för att få ett lättstädat hem – 14 tips