Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Black friday 2024 Kriminalserier

Kika in hos konstnären Fredrik Wretman

23 sep, 2020
AvAxel Mörner
FotografFredrik Sweger /Styling Anette Mörner
En av Sveriges mest kända konstnärer, Fredrik Wretman, bor i en vitmålad fyrarummare som är lika mycket hem som ateljé. Det är kreativt, personligt, elegant – och rikt på konst förstås.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det första som slår en när man stiger in hemma hos äkta paret Fredrik Wretman och Margaretha Söderling i Stockholmsvåningen är det bländande vita ljuset. Tak, golv och väggar är kritvita, ljuset flödar in från gatan och gården. Och eftersom Fredrik har tagit ner en del innerväggar dansar ljuset genom hela lägenheten.

Våningen har tre rum i rad mot gatan, gästrum, vardagsrum och salong, vilket ger ett härligt ljusinsläpp.

– Det här är inte bara vårt hem, det är lika mycket min arbetsplats och galleri. Det är här jag tar fram mina konstverk och testar dem i miljö. Jag måste ha en neutral, vit nyans för att inte påverka konstverken med andra färgnyanser. Du ser att alla möbler och objekt blir som solitära enheter i rummet. Det är väl därför det vita är så pass populärt, för att vi vill ha en passiv bakgrund för våra möbler och dekorationer.

Annons

Ställde ut hemma

– Jag har ställt ut tillsammans med Galleri Flach här hemma. Då tog jag bort alla möbler och stängde till köket och sovrummet. Det var intressant att ta emot besökare i hemmet, något jag velat göra länge. Jag löste upphängningen genom lutande brädor med ett flertal konstverk staplade på varandra. Vi slapp spika och förstöra väggarna.

På väggen i köket ser vi ett cibachromefoto av Fredrik It’s all in your head, en devis som han använde mycket på 1990-talet.

Våningen, som ursprungligen var en femrummare på 175 kvadratmeter, har utökats med vinds­utrymme och är numera en fyrarummare med ateljé i etage på 245 kvadrat. Den ligger i ett vackert hus i nyrenässansstil från 1882 vid Mariatorget på Södermalm.

Bott på Södermalm i 30 år

Fredrik Wretman, som är en av våra mest namnkunniga samtidskonstnärer, har bott med sin familj här i över 30 år.

Köksbordet – som Fredrik fått av sin pappa Tore Wretman – målade han orange. Stolar, soffa och skåp är också arvegods. Klassiska bokhyllan Pilaster av John Kandell.

– När vi köpte våningen var den helt nedgången, den hade stått tom i flera år. Det fanns inget kök, bara en kran ur väggen med kallvatten, varmvatten fanns i badrummet där uppvärmningen kom från en gasvarmvattenberedare. Stuckaturen låg på golvet och det saknades värme. Det hela var rätt bedrövligt. Det var bara att sätta i gång och måla om och bygga nytt kök. Sedan gick renoveringen i etapper, där värme, vatten och el förbättrades efter hand. Efter ett par månader var det klart.

Annons

Brokig och charmig stil

– Det fina med det vita är att varje möbel blir som en skulptur i rummet, man ser ju formerna tydligare mot det vita. Vi har faktiskt inte köpt en enda möbel till lägenheten, allt har vi fått av familj och vänner.

Hyllan i salongen har Fredrik byggt till sina egna skulpturer i vax och brons.

Hemmet bjuder på en personlig, brokig och charmig stil med en mix av olika tidsepoker när det gäller möbler och lampor. Hos Fredrik och Margaretha är hela hemmet i skön harmoni, ja, nästan asketiskt på vissa sätt. Men så dyker kontrasterande inslag upp i form av färgrika tyger från Asien och Sydamerika, och den samtida konsten som är hans egen och andras. Här finns en målning av Astrid Sylwan, men också konstverk av bland andra Cecilia Edefalk, Thomas Olsson, Katarina Löfström och Peter Geschwind.

– Vi konstnärer byter ju konst med varandra, vilket ger en möjlighet att få en fin samling.

I sovrummet står ett konstverk ur serien Herr von Hancken, målat av Carl Fredrik Reuterswärd. Gåva från Fredriks pappa Tore Wretman. Tyget på sängen är köpt i Thailand.

Till en början hade Fredrik ateljén i ett av rummen mot gatan. För många år sedan fick han köpa loss en del av vinden, då kunde han inreda en separat ateljé på det övre etaget med en tillhörande uteplats. Från köket går nu en trappa upp till ateljén, det underlättar för Fredrik att kunna arbeta när som helst på dygnet.

Annons

Ett av Fredriks mest kända verk är buddha­figuren Goatrans, föreställande Fredrik själv, skapad 1996. Som alltid har han en allvarlig sida och en lite humoristisk, som en blinkning mot betraktaren. Dessa Goatrans-skulpturer har folk tagit till sitt hjärta.

– Jag ser det som att mina konstverk är ut­­placerade i alla dessa hem och sprider sin egen energi, som autonoma energimaskiner.

Installation vid Södersjukhuset

Fredrik Wretman är även känd för sina vattenspeglar som installeras i stora format. Speglingar och projektioner har varit viktiga delar i hans konstnärskap. Han har en utmärkt för­­måga att utföra sina installationer på ett sätt som får besökaren att känna det andliga och meditativa samtidigt som det visuella intrycket är starkt. Vid Södersjukhuset finns en exteriör installation som heter Body & soul, värd att ­spana in.

Fredrik Wretman med hustrun Margaretha Söderling framför ett av hans verk.

Ett annat större projekt var American Floors, där konstnären tog bilder av golv i gallerier och museer i New York. Det blev dekorativa färgfotografier som installerades på olika sätt i en rad utställningar. Det vi ser minst av avbildar han!

Annons

Skulptur vid Östermalmshallen

Ett annat välkänt och uppskattat projekt är utsmyckningen i Monica Zetterlunds park i Stockholm där han har låtit formge en bänk med ljudinstallation som spelar hennes musik när man sätter sig. Belysningen runt om har han skapat med lyktor prydda med hennes profil. Förra året hade han en stor och uppmärksammad utställning på Vandalorum i Värnamo. I år invigdes en stor fotskulptur utanför nyöppnade Östermalmshallen.

Fredriks eget verk: vägglampan Äntligen, ett fullgott alternativ!

– Ja, framöver, när coronan dragit förbi, kommer jag nog att åka till min ateljé i Chiang Mai i Thailand och börja fundera på kommande objekt. En utställning ligger inte så långt bort.

Fredrik Wretman

  • Gör: Konstnär.
  • Ålder: 66 år.
  • Bor: I en fyrarummare med ateljé i etage på 245 kvm i ett hus från 1882 på Södermalm i Stockholm. Har även hus i Thailand där han tillverkar sina skulpturer.
  • Familj: Hustrun Margaretha Söderling, 69 år. Vuxna barnen Helga Wretman som är konstnär, dansare och stuntman, sonen Arvid Wretman är konstnär och musiker.

Läs mer:

4 miljövänliga sätt att uppdatera Ikea-möbler & -kök

Så målar och inreder vi 2021 – 5 färgtrender

Kika in i sekelskiftesvåningen – som varit orörd i 100 år

Annons