Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Möt paret som byggde huset med hjälp av plock från andra villor

24 sep, 2024
AvLotta Jansson
FotografAnn-Charlotte Fägerlind
Lena och Peter i huset vid Gnisvärd.
Ann-Charlotte Fägerlind
Det som en gång var en enkel sommarstuga är i dag något helt annat. Bygget har utmanat Lena och Peter Öberg Sundvall många gånger, det har krävts viss galenskap och stor vetgirighet för att skapa det unika hemmet i Gnisvärd på Gotland.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Åsa Gessle ger sina 5 bästa inredningstipsBrand logo
Åsa Gessle ger sina 5 bästa inredningstips

Lena och Peter har i många år delat upp året mellan Riksgränsen, Stockholm och Gotland, tack vare sina jobb har de kunnat blanda det bästa av olika världar.

Lena & Peter Öberg­ Sundvall

Gör: Lena är ­sjuksköterska på IVA, Peter arbetar som narkossköterska på ambulansen. De driver även butiken Gnisvärdsliv i sitt hem, där de säljer saker som Peter har tillverkat samt hantverk från andra aktörer.

Bor: I Tofta söder om Visby på Gotland. Huset de byggt är cirka 90 kvm plus loft och stod klart 2018. På tomten som är 3 200 kvm finns även en friggebod, utedass och garage. Katterna Morris och Gnissan bor också här.

Instagram: @gnisvardsliv

När de började söka efter en sommarstuga föll valet på Gotland. 2007 hittade de en stuga från 50-talet i ett gammalt sommarstugeområde söder om Visby. Gnisvärd var tidigare öns största fiskeläge. Tomten var övervuxen, närmare fyrtio träd togs ner och allt som Peter har fällt har tagits om hand och används nu i nya huset.

Annons

– Känslan att ta ner träden med motorsåg och sedan med samma såg göra stolpar och plankor som vi ser i nya huset nu är speciell, säger Peter.

Hem, Gnisvärd på Gotland.
Både insidan och utsidan har fått ­mycket kärlek och än finns det drömmar kvar, men nu njuter Lena och Peter allra mest av att allt är klart och till och med blev ännu bättre än de vågade hoppas. Fotograf: Ann-Charlotte Fägerlind

Den största utmaningen när de renoverat och byggt är att det varken har funnits el eller avlopp. På tomten fanns förutom den gamla stugan ett utedass och en liten friggebod. Dessa finns kvar i dag och kommer att få står kvar. 2015 byggde de ett garage med loft i samma teknik som de använt i bygget av det nya huset.

Annons

Numera rinner det vatten ur kranarna, en tvättmaskin är i gång i tvättstugan och lamporna lyser, en självklarhet för de flesta av oss men för Lena och Peter är det en lyx de ännu inte tar för given eller helt vant sig vid. Ibland kan de till och med sakna det enkla livet utan vare sig vatten eller el, det är inte konstigt att uteduschen fortfarande används flitigt.

Vacker stol från ett hotell i Riksgränsen.
Stolen kommer från ett hotell i Riks­gränsen, ett gotländskt fårskinn ­mjukar upp. Lamporna i fönstret har legat nedpackade i tjugo år, Lena ­hittade dem på loppis för 20 kronor och nu har de funnit sin plats i huset i Gnisvärd. Fotograf: Ann-Charlotte Fägerlind

– Vi njuter av naturen och det primitiva kommer vi aldrig att släppa. Det som för andra är primitivt är en lyx för oss och något vi värdesätter, säger Lena.

Annons

Inne i huset imponeras vi över deras förmåga att återanvända, att gamla grejer har fått nytt liv och att de har lyckats skapa ett hem i princip utan att ha köpt en enda ny sak. Varje del av huset andas historia och berättelserna är många och intressanta. Allt från hur de fick de gamla stolarna, när hotellet vid Riksgränsen skulle renoveras, till tegelväggen, som är fylld av minnen och kärlek i form av tegelstenar som är bröllops­presenter från deras vänner.

Platsbyggt kök.
Köket är platsbyggt och fronterna är gjorda av det gamla innertaket i ­gamla stugan. De stora ytorna, mixen mellan tegel, trä och kakel blev precis som de önskade. Kranen kommer från Tapwell och diskhon från Ikea. Fotograf: Ann-Charlotte Fägerlind

Mycket av byggmaterialet har de kunnat återanvända från den gamla stugan. Eftersom de rev den för hand har inget gått sönder, och saker har fått nytt liv i deras hus. Först var de inne på att sätta in ett nytt kök, men det kändes inte rätt, i stället har Peter byggt fronterna av innertaket från den gamla stugan. Kaklet är ett hopplock av flera olika de har fått genom åren och blir en fin och personlig detalj som bryter av.

Annons

– Det gäller att vara lite av en detektiv om man ska bygga så här. Alla fönster har vi köpt av ett företag i Sala som bara jobbar med transportskador, konkurser och andrasortering. Där betalar man cirka en tredjedel av priset och vi åkte dit med en släpkärra och hämtade alla fönster, säger Peter.

Matsal i hus, Gnisvärd på Gotland.
De flesta väggarna har gipsbruk för att få in stenkänslan, men bakom matbordet har de en plankvägg som bryter av. Virket kommer från den gamla stugan. Matbordet har Peter tillverkat, stolarna kommer från en restaurang i Riksgränsen. De höga fönstren på gaveln ger hemmet ett vackert kvällsljus som Lena och Peter uppskattar mycket. Fotograf: Ann-Charlotte Fägerlind

Bygget har tagit tid och idéer har vuxit fram under resans gång. Men att det har fått ta tid gör dem inget; under hela bygget har de haft möjlighet att bo i det lilla gästhuset. Att bygga samtidigt som båda jobbar skift och pendlar till fastlandet tar givetvis längre tid. Peter har ett block fyllt av skisser och idéer till olika möbler, konstruktioner och lösningar och flera av dem ser vi prov på. Var och varannan möbel har han byggt och inte sällan kommer virket från tomten. Det är inte ofta möbler är så närproducerade.

Annons
Kök i hus, Gnisvärd på Gotland.
Lena ville ha kakel i köket, men det var inte helt givet var och hur. Till slut lät man rama in flera olika kakelsorter i en trevlig mix runt spisen. Lådorna i trä är egengjorda med dolda hjul för att lätt kunnas dras ut. Spis och fläkt fyndade på Blocket. Fotograf: Ann-Charlotte Fägerlind

Huset värms upp med vattenburen golvvärme i kombination med att de eldar flitigt i kaminen. Eftersom rummet där kaminen står har drygt fem meter till nock har de valt en fläkt i taket som sprider värmen på ett mycket effektivt sätt. De övriga rummen har en takhöjd på 270 centimeter och den lilla höjningen skapar en rymd i rummen och är säkert en av anledningarna till att huset känns betydligt större än det är.

Det är inte bara på insidan de har grejat och donat, utomhus har de gjort stenläggningar, rabatter och altan. Vedskjulet är också nybyggt och näst på önskelistan står ett växthus. Att vara självförsörjande på grönsaker är givetvis något som lockar dem. Lena är den som gärna pysslar i trädgården, hon odlar och rensar och det är inte brist på idéer och drömmar för trädgården.

Annons
Sovrum i hus, Gnisvärd på Gotland.
Takbjälkarna i sovrummet satt tidigare i den gamla stugan. Runt sängen har de platsbyggt garderober, sängen kommer från Tofta Möbel och taklampan har hängt i hotellfoajén i Riksgränsen. Fotograf: Ann-Charlotte Fägerlind

Sommarens projekt bestod av att göra klart några planteringar och rabatter. Även om det kliar i fingrarna främst på Peter när projekten börjar ta slut är de båda överens om att de behöver en liten paus då och då. Att bygga och fixa är ett stort intresse för Lena och Peter, men det kan bli för mycket och då gäller det att hitta sakerna som laddar batterierna och ger tillbaka suget att greja med hus och tomt. För Peters del är det klättring och för Lena är det yoga, något hon behöver för att må allra bäst i kropp och knopp.

Annons

Hållbara tips

  • Släng inte saker, fundera i stället på om det går att hitta ett nytt användningsområde för dem.
  • Våga fråga om du kan få saker som någon annan är i färd med att slänga, de flesta blir glada om saker kommer till användning.
Kamin, hus, Gnisvärd på Gotland.
Kaminen används flitigt, även en kylig sommarkväll värmer den gott. Fotograf: Ann-Charlotte Fägerlind
  • Håll ögonen öppna efter ting som ­slumpas bort på Blocket. Eller på företag som säljer det som blivit skadat i transporter, här finns mycket fint att hitta.
  • Låt inredningen ta tid, det är okej att vänta på saker för att det ska bli rätt.
  • Bjud in vänner för att hjälpas åt, alla kan något och det blir fina minnen.
Annons