Så lyckas du med höstplanteringen
Ofta har vårkanten varit den period om året som traditionellt är mest fylld av planteringsarbete i trädgården. Men hösten, från augusti och fram till tjälen kommer, är i själva verket den allra bästa tiden för i stort sett all utomhusplantering.
Då är plantorna inte beroende av din vattning, utan jorden är naturligt fuktig och risken för torka och hetta är liten. Det gör också att växternas rötter har lättare för att etablera sig och det gynnar fruktträd, häckar, buskar, blomrabatter, gräsmattor och även flertalet grönsaker, som då tar fart och växer.
Läs även: Blomsorterna du ska undvika om du vill ha en fin trädgård
Så låt dig inte luras av att det under senhösten ser lite visset ut. Under jord arbetar rötterna även efter att kylan har lagt mycket i trädgården i vila. De är också de första som vaknar när tjälen går ur jorden på vårkanten och höstplanteringarna börjar växa direkt.
Vill du ha besök av vårlökar är det dessutom hög tid att sätta dem under tidig höst.
Höstplantera träd, buskar och häckar
Städsegröna buskar, alltså de växter som behåller sina barr eller löv året runt, och barrväxter föredrar att planteras under tidig höst. I de norra delarna av landet är augusti deadline för plantering, medan det går fint att plantera även i september i de södra delarna.
Det som är viktigt är att jorden är tillräckligt varm för att de städsegröna buskarna och barrväxterna ska hinna utveckla sitt rotsystem, som växer långsammare än andras. Har de inte gjort det riskerar växterna att drabbas av tjältorka på vårkanten. Det uppstår om växtens blad börjar ta upp och avdunsta vätska i vårsolen, utan att rötterna kan ersätta med vatten från den fortfarande frusna marken.
Annat gäller för lövfällande träd och buskar. De kan ofta planteras under hela hösten innan tjälen kommer, men vissa sorter passar bäst att planteras från och med oktober. Det gäller framförallt barrotade rosor, barrotade häckplantor och träd som säljs på bar rot. Häcken ska exempelvis ha gått i vila innan du planterar den, vilket du kan kontrollera genom att se om bladen lossnar enkelt från kvistarna.
Det är en varningsklocka om du i affären hittar barrotade häckplantor redan under sensommaren eller i början på september. Då ska du inte köpa dem eftersom de har tagits upp ur jorden för tidigt eller till och med har legat i kyl sedan året innan.
Höstplantera vårlökar
Det är få saker som vi svenskar gillar så mycket som vårtecken. Snödroppar och krokus är ljuset i tunneln efter en ofta lång och mörk höst och vinter. Men om du vill ha vårhälsningen i rättan tid så är det ett måste att plantera vårlökarna under hösten.
Det gäller att plantera vårlökarna smart för att så länge som möjligt kunna njuta av färgklickarna på vårkanten.
Vintergäck och snödroppar är tidigt ut under löksäsongen följda av krokus. Tillsammans med påskliljor blommar balkansippa och blåstjärna som följs tätt av hundtandslilja, kungsängslilja, pärlhyacint och allium.
Tulpaner kan du ha under praktiskt taget hela löksäsongen. Se bara till att blanda tidigt blommande, mellanblommande och sent blommande tulpaner i rabatten.
Höstplantera perenner
Det är går utmärkt att flytta, dela och plantera nya fleråriga växter, perenner, under hösten. Långt in i oktober funkar för de flesta perenner, men det gäller att vara uppmärksam.
Blir du lite sen med planteringen finns det risk att växten inte hinner rota sig och jordklumpen kan skjutas upp ur jorden av tjälen. Se då till att trycka ner plantan igen i jorden när temperaturen stiger innan nästa köldknäpp slår till.
Undvik också de perenner som trivs med mager eller sandig jord, som taklök och kryddväxter. Höstens och vinterns fuktiga jordar är inte för dem.
Om du vill se resultat direkt under sensommaren och tidiga hösten och förstärka och byta ut plantor i din perennrabatt finns det flera favoriter.
Rudbeckian, eller röd solhatt som den också kallas, blommar vackert i lila under sensommaren. Japansk dvärglönn förgyller höstrabatten med sina röda löv och passar fint till den lite rangliga perennen perovskian, även kallad rysk salvia, som får stora, blå blomstänger. Den fetbladiga kärleksörten får stora rosa blommor och höstflox, phlox paniculata, kan både blomma i lila, rosa, vitt och blått.
3 tips för att lyckas med all höstplantering:
1. Vattna kvällen innan
Är det torrt i marken där du ska plantera din nya växt bör du vattna jorden kvällen innan.
2. Luckra upp
Växtroten behöver vatten och syre för att klara sig. Är jorden för kompakt är risken stor att den får för lite syre.
Ett knep är att blanda ut jorden med kogödsel och barkmull, eller allra helst – egen kompostjord.
3. Vänd plantan rätt
När du köper en planta eller ett träd går det oftast att utläsa vilken del som stått mot söder. Vid plantering hemma bör du vända den svagaste delen mot söder för att få bra balans.
Läs även: Så lyckas du med rosorna – 7 tips
Källa: Allers.se, Allt om trädgård, Sydsvenskan, Blomsterlandet
Läs även: Biholk – det bästa sättet att få en prunkande trädgård
Artikeln publicerades först på Allers.