Så tar du hand om vinterdeppiga växter
Har du tittar på dina krukväxter under vintern och undrat vad du gör för fel? Varför slokar de? Varför tappar växterna blad? Hur gör man med de bruna kanterna på bladen, och vad kan du göra för att de inte ska se så ledsna ut?
Malin Hidesäter jobbar på Blomsterfrämjandet och hon menar att man kan jämföra växter med människor.
– Under vintern blir luften kallare och torrare och det blir mörkare. Då behöver vi människor ljus, krämer, vatten och mycket sömn, vi går i vila på ett sätt och det är helt naturligt. Men det gör också växterna, och de behöver nästan samma behandling som vi behöver under de kalla, mörka månaderna, säger hon.
Läs även: De 14 trendigaste växterna just nu – och så inreder du med dem
Det största felet vi gör med våra växter är att vi vattnar ihjäl dem, och under vinterhalvåret behöver växterna ännu mindre vatten än vanligt. Men växter behöver också ljus för att utvecklas.
– Försök ställa växterna så ljust som möjligt. Det går också att köpa växtlampor, men de kan vara lite störande och ibland rätt så fula. En vanlig energilampa är bättre än ingenting, men de ger tyvärr inte samma effekt som en växtlampa.
Bör man oroa sig om växterna blir fula under vintern?
– Nej, man behöver verkligen inte bli stressad för att växterna ser lite hängiga ut, det är ju tråkigt men helt naturligt.
Olika symtom på växterna och hur man ska tänka
Växterna tappar blad
– Det är framför allt på grund av ljusbristen. Försök ställa växterna så ljust som möjligt, men om det inte går kan det vara bra med en växtlampa.
– Tänk gärna på att ha en lite större kruka också. Palettblad som tappar sina blad nertill kan under den här perioden behöva en liten skjuts. I februari är det en perfekt tid för omstart, ljuset är på väg tillbaka och växterna kan må bra av en omplantering.
– Ibland kan växter som övervattnats bli bruna och tappa blad också, så se till så att de inte står i vatten. Jag blir nästan förvånad ibland när växter klarar sig så länge, de mår bättre utan vatten längre än man tror.
Mitt elefantöra tappar bladen nertill, kommer den att hämta sig och få nya blad?
– Ja! Plocka bort bladen som torkat bara, det kommer nya blad. Elefantöron är extremt tåliga.
Växterna slokar
– När växten blir kall och frusen blir den mer slak, lite som att luften går ur den, och då behöver den en varmare placering. Den kanske står i drag? Testa att flytta på den. Med det sagt kan det även vara negativt för växten om det är för varmt i rummet, för då blir också luften torrare. Spraya gärna växterna så att de får sig en liten boost.
Bladen gulnar
– Det kan vara ljusbrist eller syrebrist. Ställ ljust och plantera gärna om!
Bladen får bruna kanter
– Det kan bland annat orsakas av för torr luft, damma gärna av växterna och spraya dem med vatten. Ibland beror det på näringsbrist också, så testa att ge växten näring – men tänk på att man ska vara försiktig med för mycket näring under vintern då växterna är i vila.
Ohyra på växten
– Ohyra under vintern är vanligt, eftersom växterna generellt sett är känsligare då och för att luften blir torrare. Var noga med att inte vattna för mycket, växterna ska inte stå i vatten. Stoppa ner ett finger i krukan och känn efter. Du kan testa en såpkur om du får ohyra, ha i lite såpa i en sprayflaska med vatten och spraya växterna.
Är det något annat man ska tänka på så här under vintern?
– Prata med växterna! De mår bra av att vi andas på dem. Och samla ihop växterna så att de får lira tillsammans också. Jag tror att de hjälper varandra.
Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.
Läs även:
7 snygga krukväxter som lyfter din inredning
Så tar du sticklingar av 4 trendiga växter – steg för steg
Experten tipsar: Så väljer du rätt pelargon till rätt plats!